Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Bartku a Twoim osobistym zdaniem lepiej nawijać na sucho czy na "mokro" ?

Przepraszam, że się włączam.

Żyłkę nawijam na sucho, plecionkę wyłącznie na mokro, to znaczy po moczeniu szpuli fabrycznej przez całą noc.

Edytowane przez Alexspin

A czemu na mokro ?

Plecionka, jak zapewne wszystkim wiadomo, nawet najlepsza, nasiąka wodą a co za tym, bardziej lub mniej w zależności od ścisłości splotu, zwiększa swoją objętość. Nawijając nasiąkniętą plecionkę mam pewność, że kilkadziesiąt rzutów nie spowoduje już wzrostu objętości, nawój pozostanie na tym samym poziomie około 1-2mm od rantu szpuli i przy kolejnych rzutach nie będzie spadać i tworzyć gniazd.

Tak przynajmniej mnie uczyli bardziej doświadczeni spinningiści. Nie wiem czy to dobrze, czy źle ale odkąd stosuję namaczanie, praktycznie nie doświadczam gniazd nawet stosując plecionki ze średniej półki.

Edytowane przez Alexspin

Plecionka, jak zapewne wszystkim wiadomo, nawet najlepsza, nasiąka wodą a co za tym, bardziej lub mniej w zależności od ścisłości splotu, zwiększa swoją objętość. Nawijając nasiąkniętą plecionkę mam pewność, że kilkadziesiąt rzutów nie spowoduje już wzrostu objętości, nawój pozostanie na tym samym poziomie około 1-2mm od rantu szpuli i przy kolejnych rzutach nie będzie spadać i tworzyć gniazd.

Tak przynajmniej mnie uczyli bardziej doświadczeni spinningiści. Nie wiem czy to dobrze, czy źle ale odkąd stosuję namaczanie, praktycznie nie doświadczam gniazd nawet stosując plecionki ze średniej półki.

Ok, zgadzam się z tym w pełni. Sam nawijam linkę na mokro, wrzucając szpulkę do garnka z wodą w wannie. Nie mniej, uważam, że całonocne moczenie plecionki przed jej nawinięciem na kołowrotek jest zbędne, bo chwila w wodzie w zupełności wystarcza, aby odpowiednio "namokła".

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Każdy robi jak chce ale dobry młynek nie ma prawa robić brody czy to mamy plecionke za 40 czy 150zł.Nawijam na sucho a linkę przypuszczam tylko przez mokrą szmatkę, wszystkie zbędne włókna,resztki barwnika zostają na szmatce a nie przelotkach.Takim sposobem jeszcze nie mialem żadnej brody na kołowrotku stałoszpulowym.

Mój sezon UL rozpoczął się wczoraj.

Lód puscił,prawie dmuchałem,chuchałem co by mu pomóc.

Nowy zestaw UL na 2017 obrzucony.Człowiek wyposzczony a dwie godzinki na wodzie sprawiły że jakby szczęśliwszy.

Na zdjęciu Suzuki 4lb + vaniek c2000s

post-55684-0-82788100-1488196465_thumb.jpg

• Like 6