Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Adrian, no i jak wrażenia z Suzuki 4lb?

Jest OK :) Szukając blanku trochę się bałem takiego kruciaka ale 190cm daje rade.W odległości rzutowej w przedziale 2-5g główka nie odbiega od innych wykałaczek w długości powyżej 200cm.Suzuki świetnie rzuca już od 2,5g + 2"ES a góra spokojnie podbija 5g+3" ES.Ciężej nie łowie więc nawet nie miałem co zawiesic by sprawdzic ile pociągnie. Moim zdaniem 2,5g ołowiu to takie minimum co by załadować szczyt przy rzucie.Na walkę z rybkami trzeba jeszcze poczekać.Na moich wodach z reguły zaczynają gryźć od połowy marca.

Ogólnie jestem zadowolony :)

Edytowane przez adriano
  • Like 1

No miałem być u Rafała w weekend ale nie wypaliło. Szukam dokładnie tego co Ty. Jak zachowuje się blank przy agresywnym podbijaniu tych 3 gr ? Mi głównie zależy na agresywnym podbijaniu taką gramaturą 3-5 gr na ok 5m przy dnie.

• Like 1

Plecionka, jak zapewne wszystkim wiadomo, nawet najlepsza, nasiąka wodą a co za tym, bardziej lub mniej w zależności od ścisłości splotu, zwiększa swoją objętość. Nawijając nasiąkniętą plecionkę mam pewność, że kilkadziesiąt rzutów nie spowoduje już wzrostu objętości, nawój pozostanie na tym samym poziomie około 1-2mm od rantu szpuli i przy kolejnych rzutach nie będzie spadać i tworzyć gniazd.

Tak przynajmniej mnie uczyli bardziej doświadczeni spinningiści. Nie wiem czy to dobrze, czy źle ale odkąd stosuję namaczanie, praktycznie nie doświadczam gniazd nawet stosując plecionki ze średniej półki.

Witam

To nie do końca tak.

Owszem nasiąka,lecz cząsteczki wody wypełniają tylko "wolne "miejsca pomiędzy włóknami plecionki.

Same włókna nie nasiąkają jako, że są wykonane z polietylenu,a ten materiał jest nienasiąkliwy.

Plecionka to nie drewno,gdzie obserwujemy zmiany objętości w zależności od tego czy suche czy mokre.

Pozdrawiam Romek

• Like 4

Jest OK :) Szukając blanku trochę się bałem takiego kruciaka ale 190cm daje rade.W odległości rzutowej w przedziale 2-5g główka nie odbiega od innych wykałaczek w długości powyżej 200cm.Suzuki świetnie rzuca już od 2,5g + 2"ES a góra spokojnie podbija 5g+3" ES.Ciężej nie łowie więc nawet nie miałem co zawiesic by sprawdzic ile pociągnie. Moim zdaniem 2,5g ołowiu to takie minimum co by załadować szczyt przy rzucie.Na walkę z rybkami trzeba jeszcze poczekać.Na moich wodach z reguły zaczynają gryźć od połowy marca.

Ogólnie jestem zadowolony :)

Mam bardzo podobne odczucia ;)

No miałem być u Rafała w weekend ale nie wypaliło. Szukam dokładnie tego co Ty. Jak zachowuje się blank przy agresywnym podbijaniu tych 3 gr ? Mi głównie zależy na agresywnym podbijaniu taką gramaturą 3-5 gr na ok 5m przy dnie.

Tez potrzebuję czegoś takiego ( może  nieco niżej 1,5-5gr) i z zainteresowaniem czytam różne wątki.Na ten moment  wytypowałem Kraaga  5lb XF lub F ale obawiam się o trochę delikatny szczyt.Może  ktoś już przerabiał ten patyk do okoni, lub inny podobny w parametrach ale koniecznie 2 częsciowy?

Napisz jak zdaje egzamin ta plecionka. Dla mnie jak dotąd UL, to tylko żyłka.

To jest mój pierwszy kontakt z tak "cienką?" pletką, niech ktoś bardziej doświadczony w temacie da znać.

Ma moc jak na te grubość, poddaje się jak na razie tylko na węzłach, brody jeszcze nie zrobiłem, na przelotkach jej w ogóle nie słyszę.

Ale grubość 0,03 to tylko na pudełku, ja bym jej dał z 0,10

• Like 2

To jest mój pierwszy kontakt z tak "cienką?" pletką, niech ktoś bardziej doświadczony w temacie da znać.

Ma moc jak na te grubość, poddaje się jak na razie tylko na węzłach, brody jeszcze nie zrobiłem, na przelotkach jej w ogóle nie słyszę.

Ale grubość 0,03 to tylko na pudełku, ja bym jej dał z 0,10

to nanofil 0,04 ma 0,53