X.rut Opublikowano 8 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Jeśli chodzi o zasięg 1g + gumka to leci nieźle. Nie ma co oczekiwać cudów od tak małej masy ale w porównaniu z reszta wedek, taką gramaturę rzuca najlepiej. O przekazywaniu brań do ręki powiem tyle - to wklejka. Szału nie ma... Wszystko widać na szczytówce ale jeśli chcesz czuć to źle trafiłeś.Chciałem tylko zaznaczyć, ze wklejka wklejce nierówna. mam Graphiteleader Finezza Nuovo - jest to wklejka, a mimo to wedka jest bardzo czuła i opad przynęt 1,5g jest już dobrze wyczuwalny. Zdaje sobie sprawę, ze to zupełnie inna liga niż wedka, o której rozmawiacie jednak nie skreślajcie wszystkich wklejek. Tak na marginesie gorąco polecam łowcom bialorybu Finezze Nuovo - czułość wielka, akcja szybka - progresywna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 8 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Chciałem tylko zaznaczyć, ze wklejka wklejce nierówna. mam Graphiteleader Finezza Nuovo - jest to wklejka, a mimo to wedka jest bardzo czuła i opad przynęt 1,5g jest już dobrze wyczuwalny. Zdaje sobie sprawę, ze to zupełnie inna liga niż wedka, o której rozmawiacie jednak nie skreślajcie wszystkich wklejek. Tak na marginesie gorąco polecam łowcom bialorybu Finezze Nuovo - czułość wielka, akcja szybka - progresywnaŁowiłem tym Graphiteleaderem i odczucia były bardzo fajne. Jednak nie stawiajmy w jednym porównaniu GL i Kongera sam rozumiesz, że opisałem moja wędkę i odczucia wobec niej Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 8 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 O przekazywaniu brań do ręki powiem tyle - to wklejka. Szału nie ma... Wszystko widać na szczytówce ale jeśli chcesz czuć to źle trafiłeś.DziekujęWłaśnie tez sie nad tym zastanawiałem czy jest technicznie możliwe połączenie delikatnej wklejki z jej mozliwością przekazania brań na blank.Wiem,że pewnie potrzebny jakiś kompromis,ale nie cierpię wklejek gdzie nie czuję brania, a ryba juz wisi (może i skuteczne,ale dla mnie mało ciekawe takie łowienie)Domyslam sie ,że wsród populnego segmentu nie bedzie łatwo znaleźć(choć mam starą tania daiwę i czuć doskonle tylko to pala zakończona wklejką z cw ok. 10g zdecydowanie nie na płotki itp)Poszukuje czegoś naprawdę UL(główki 0,6-0,8-1,0-1,25) bo od 2,5 g mam już tubulara. Kolega wyżej poleca Finezzkę Nuovo-gdzies juz mi sie obilo ,że to dosyć elektryczny kij tylko czy da rade w miarę rzucać takimi paproszkami(opisany ex-fast)? Poza tym wolał bym min 220cmDlatego jako alternatywe rozważałem też zamówienie budowy wklejki na blanku muchowym(tutaj temat przerabiany kilka lat temu) tylko wiele niewiadomych a projekt nie tani.Dlatego próbuje znaleźć coś jednak gotowego, ale nie do "obserwacji brań". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azhek Opublikowano 8 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Mam Graphiteleader Finezze Nuovo GNFS 762L_T czyli 2,30 cw 1-7g i finezze Nuovo GNFS 682UL-S czyli 2,13 cw 0-4g (w rzeczywistości dolny ciężar wyrzutu to okolice 1g - całość przynęty - wtedy czuć najlepiej pracę przynęty zarówno na żyłce i plecionce, chociaż na cieniutkich żyłeczkach da się rzucać przysłowiową agrafką ale czucie przynęty jest już prawie znikome), S w nazwie oznacza wklejkę ale jeśli chodzi o odczucia szczególnie przy braniu to tylko napis na blanku przypomina, że to jest wklejka - kopie już maleńka wzdręga. Odczucia są super. Łowiłam tą wędką nawet całkiem fajne okonie takie ponad 35 cm, a i szczupaczki ponad wymiar zostały wyciągnięte bez wielkich problemów. Pierwsza z tych wędek to już kawał kija ale cudownie rzuca małymi przynętami (gumki, woblerki typu stone fish lub killeregg) i nie boi się kleni pod 40 (tylko takie na razie udał się skusić). Obie wędki dobrze trzymają ryby i fajnie się uzupełniają. szkoda tylko, że już nie będą produkowane 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1988 Opublikowano 8 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Mam Graphiteleader Finezza Nuovo GNFS-6102UL-S szczupaki okolowymiarowe wyjeżdżają bez problemu. Już główka 0,7 g + twister można dość wygodnie zarzucać wedka. Szczerze polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel131 Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Witajcie, Chcę zakupić kijek, który nie jest wklejką oraz ma ładne głębokie ugięcie pod klenia oraz okonia. Kleń na małe woblerki max 3-4cm a okonie gumki na główce max 3-4g. Do tej pory łowię na produkt Savage Gear Parabelum 3-16g. Bardzo podoba mi się praca tej wędki oraz przede wszystkim czułość przekazywania drgań woblerka lub brania z opadu. Minusem tego kija dla mnie jest za długi dolnik, który ma jeśli się nie mylę 40cm. Po dłuższym łowieniu mogę już powiedzieć, że potrzebuję czegoś z niższym cw, krótszym dolnikiem oraz podobną pracą blanku do wyżej wspomnianego SG. W oko wpadły mi trzy kije. 1. Savage Gear Parabellum CC 0-7g2. Savage Gear LRF 0,5-7g3. DAM dam effzett microflex 1-7g Czy ktoś posiadał w ręce takie kijki i mógłby napisać jakieś porównanie w odniesieniu do połowu klenia oraz okonia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzel Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Łowił ktoś Graphiteleader FINEZZA RV GOFRS-762UL-T https://spinningshop.pl/finezza-rv/11710-finezza-rv-gofrs-732ul-ds.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Witajcie, Chcę zakupić kijek, który nie jest wklejką oraz ma ładne głębokie ugięcie pod klenia oraz okonia. Kleń na małe woblerki max 3-4cm a okonie gumki na główce max 3-4g. Do tej pory łowię na produkt Savage Gear Parabelum 3-16g. Bardzo podoba mi się praca tej wędki oraz przede wszystkim czułość przekazywania drgań woblerka lub brania z opadu. Minusem tego kija dla mnie jest za długi dolnik, który ma jeśli się nie mylę 40cm. Po dłuższym łowieniu mogę już powiedzieć, że potrzebuję czegoś z niższym cw, krótszym dolnikiem oraz podobną pracą blanku do wyżej wspomnianego SG. W oko wpadły mi trzy kije. 1. Savage Gear Parabellum CC 0-7g2. Savage Gear LRF 0,5-7g3. DAM dam effzett microflex 1-7gTrochę droższe, ale warte uwagi Graphiteleader: Corto EX 762UL-T lub Calzante EX 792UL - T i będziesz Pan zadowolony Edytowane 11 Września 2017 przez Salmon63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 W corto dolnik (od stopki kołowrotku do końca kija) ma poniżej 20 cm - żeby nie było szoku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Część.Poszukuję ideału do dłubania okoni i bialorybu.Czytajac forum dużo mi to nie pomogło,a wręcz mam jeszcze większy mętlik w głowie.Zainteresowały mnie 4 pozycje...1. pezon & michel redoutable sting ul 180 0,5-3,52. Kuying teton 622sul ,0,8-33.Kuing teton 632ul 1-44.lureleader 2-6lb 1,73 1-4 Co waszym zdaniem byłoby najlepszym wyborem?Jeśli ktoś z was posiada wyżej wymieniony kijek to proszę o opis realnego c.w.,czułość wędki itp. Jeśli temat nie tu gdzie trzeba proszę o przeniesienie.Z góry Dziękuję.Połamania... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Część.Poszukuję ideału do dłubania okoni i bialorybu.Czytajac forum dużo mi to nie pomogło,a wręcz mam jeszcze większy mętlik w głowie.Zainteresowały mnie 4 pozycje...1. pezon & michel redoutable sting ul 180 0,5-3,52. Kuying teton 622sul ,0,8-33.Kuing teton 632ul 1-44.lureleader 2-6lb 1,73 1-4 Co waszym zdaniem byłoby najlepszym wyborem?Jeśli ktoś z was posiada wyżej wymieniony kijek to proszę o opis realnego c.w.,czułość wędki itp. Jeśli temat nie tu gdzie trzeba proszę o przeniesienie.Z góry Dziękuję.Połamania... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu TapatalkaKtos juz zadal takie same pytanie wczesniej... Wszystko zalezy od budzetu. Ja do takiego zastosowania uzywam konger elvis 220cm 1-4gr. Fajny budzetowy kij, jak trafisz uzywke to nawrt 200zl nie wydasz. Napewno sprawdzi sie przy mikro-jigach oraz bez problemu obsluzy najmniejsze cykade spinmad lub kopytko 3cm na 2.5-3gr. Jesli masz wiecej niz 350zl to wybor jest znacznie wiekszy jesli nie to warto zapolowac na uzywke. Musisz pamietac jeszcze o delikatnrj lince nanofil 0.04mm, techron 0.03mm lub po kosztach dobra zylka 0.10-0.12mm. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynio63 Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Używam Stinga do 3,5 g.Łowię ''okoniowymi''mormychami z Mazurskich łowisk(6-14 m głębokości)Na szpuli FC 0,14mm.Może trochę za grubo,ale ogólnie nie jest najgorzej.Czucie brań w ręku dobre.Na szczycie widać każde pierdnięcie.Przy płoci,wzdrędze pow.25 cm ugięcie po sam dolnik.A przy holu leszcza 1,38 kg(w niedzielę)miny kolegów bezcenne.Tylko trzeba opanować zacięcie.Sam ruch kija z nadgarstka musi być ''wspomagany''jednoczesnym zwijaniem linki.Ogólnie patyk sprawia mi dużo frajdy.No i miny kolegów z sąsiednich łódek .Oczywiście nie łowię na 14-stu metrach.Używam jedynie mormych przeznaczonych na takie głębokości.Łowie na płyciznach jeziorowych i jak są spławy ryb przy powierzchni.A akcja patyka to dla mnie ''miękka klucha''.Do podbijania mikrojiga nie nadaje sie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoT Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) Graphiteleader Corto Gorts 6102 L -T Graphiteleader Corto EX 732 UL-T VARIVAS VIOLENTE VLSL-77AM-SSDo tego Ryobi Spiritual Ryobi Slam-Slar 1000 Pletki Varivas Avani light 0.2 i Varivas 0.6 X4 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 20 Września 2017 przez PrzemoT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Cześć! Pytanko. Szukam kija tak do ok 300zł . Obecnie blue bird do 5g ale chcę po prostu coś nowego . Na pewno nie wklejka.Fajnie by było jakby obsłużył małe główki z opadu ale również niech miota micro jigami w okolicach 0,5-0,7g.Obecnie phoenix white crow jest faworytem. Ew kuying teton 1-4?? dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Cześć! Pytanko. Szukam kija tak do ok 300zł . Obecnie blue bird do 5g ale chcę po prostu coś nowego . Na pewno nie wklejka.Fajnie by było jakby obsłużył małe główki z opadu ale również niech miota micro jigami w okolicach 0,5-0,7g.Obecnie phoenix white crow jest faworytem. Ew kuying teton 1-4?? dzięki i pozdrawiamWydaje mi się że oba te kijki będą jeszcze za mocne...chyba musisz szukać kija którego moc zaczyna się o 1lb.Sam szukam i zastanawiam się nad kupnem Kuying teton 1-3 622sul. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) Dzięki, Tylko pytanie czy mod 1-3 nie skończy się za wcześnie dla główek i opadu Blue bird jest w sumie bardzo ok . Jednak przy opadzie szczytówka gnie się trochę za mocno niestety i dlatego chcę nie wklejkę. Wiadomo ,że nie ma kijów całkowicie uniwersalnych, szczególnie w UL . Edytowane 26 Września 2017 przez intoxication Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 ja bym polecił SG parabellum. Gumkami na główkach do 4g nim łowiłem , a i mikrusy wszelkiego typu rzucał bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godzio Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Azura Olivia 180cm, cw 0.5 - 3.5g w sieci trochę filmików. Bardzo do "mormyszingu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Azura Olivia 180cm, cw 0.5 - 3.5g w sieci trochę filmików. Bardzo do "mormyszingu".Gdzie można nabyć ten kijek i za jakie pieniądze... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Z tego co widzę to tylko z ukrainy i kosztuje ok 220zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 (edytowane) Koleżanki i Koledzy, co sądzicie o spinningu SHIMANO Yasei Red Coregonus, dł. 210cm, 9 przelotek, waga 82g? W komplecie dodatkowe dwie szczytówki o różnym ugięciu. W katalogu brak CW jest tylko informacja, że przeznaczona do super ultra lekkiego spinningu.Miał ktoś styczność z tym wędziskiem? Edytowane 27 Września 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godzio Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Gdzie można nabyć ten kijek i za jakie pieniądze... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu TapatalkaChyba tylko za wschodnią granicą. Ja swój nabyłem od kolegi z j.b, który przywiózł 2 i jeden miał do sprzedania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viciu Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Sg LRF 0-5g, 1.98m,przezbrojony na minimy match tichShimano stradic 1000fkTechron 0.04mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Tenryu Lunakia Sonic LKS610ML 0,2-3 Shimano Rarenium Ci4+ 2500Sunline Small Game PE #0.2 Kolego jak ta wędka trzyma okonie, zwłaszcza te troszkę większe (przy których zaczyna działać środek kija) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 ja bym polecił SG parabellum. Gumkami na główkach do 4g nim łowiłem , a i mikrusy wszelkiego typu rzucał bardzo dobrze.Mam wersję 0-5 gr do okoni i mniejszych oraz średnich kleni wzór. Nadaję się do białorybu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi