Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Graphiteleader Finezza Nuovo GNFS-6102UL-S 

Kręciął  shimano 15 Twin Power c2000s lub shimano stradic 16 1000 fb to dwa typy pod  tego kijka? 

Pletka ; 

Varivas Ajing Master 150m 0.2 PE 0,0704mm

Będziesz Pan zadowolony

Ps.Stradic jest idealny do tego kijka

@bumech  a co sądzisz o Fluo  Berkleya Trilane?

Nigdy nie miałem i nie wypowiem się na ten temat  chyba że koledzy wyżej używają czy używali? 

Natomiast  SUNLINE Siglon FC używam  cały czas  do lowienia okonia .Dla mnie sprawdza się dobrze.Jego zaletą jest to że  jest miękki a nie sztywny  i mała przynęta zachowuje się  bardziej naturalnie w wodzie.Także mogę go polecić.

@bumech  a co sądzisz o Fluo  Berkleya Trilane?

Nigdy nie miałem i nie wypowiem się na ten temat  chyba że koledzy wyżej używają czy używali? 

Natomiast  SUNLINE Siglon FC używam  cały czas  do lowienia okonia .Dla mnie sprawdza się dobrze.Jego zaletą jest to że  jest miękki a nie sztywny  i mała przynęta zachowuje się  bardziej naturalnie w wodzie.Także mogę go polecić.

no włąśine,wydaje mi się że że Trilane jest trochę sztywnawy

Ja mogę polecić POWER EYE PeeWee LimeGreen, dokładnie PeeWee 0.3 - 5 lb / 2,27 Kg - 0.094 mm. Miękka, cieniutka i prawie okrągła. W dodatku dobrze widoczna na wodzie i bardzo mocna :)

Gdyby tylko tak koloru nie traciła  :(, a sporo tego na przelotkach zostaje  :lol:. Ale pletka rzeczywiście bardzo fajna. Miałem 0.6 i byłem zadowolony. 

@JunakFlyFishing Mam takie pytanie. Używa może ktoś z was graphiteleader Finezza Nuovo 15 762L-T? Pozdr

Ja używam jej.Wędka bym ją nazwał uniwersalna .Ogarnie okonia jak i okonka   i szczupłemu da radę . Pod sandała nie miałem okazji z tego że u mnie pływają  same  u-boty  i ciężko  trafić na niego  a było kiedyś co nie miara. Brał lepiej niż płotka ale gospodarka rybacka zrobiła spustoszenie .Wędka godna polecenia.Tylko po niej nie zachoruj .Będziesz chciał następną.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam 

Poszukuję wędki ultra light do łowienia okoni z łódki. 

Mam na oku kilka blanków:

- phenix mirage mf611-tb

- suzuki pro rxf-3lb-601 

Z gotowych wędek zastanawiałem się nad Lureleaderem NaturalHeart LNH582ULS  - mało o nim opinii w internecie, jesli ktoś używa a ma porównanie z blankami które podałem wyżej to proszę o opinie. Jakie inne blanki lub gotowe wędki byście polecili 

Najlepiej jak by kijek był w jednoskładzie, ale dwu-skład też moze być jesli będzie warty uwagi.  Z 2 czesciowych blanków myslałem nad Matagi Big Pondem.

Pozdrawiam

Witam

Poszukuję wędki ultra light do łowienia okoni z łódki.

Mam na oku kilka blanków:

- phenix mirage mf611-tb

- suzuki pro rxf-3lb-601

Z gotowych wędek zastanawiałem się nad Lureleaderem NaturalHeart LNH582ULS - mało o nim opinii w internecie, jesli ktoś używa a ma porównanie z blankami które podałem wyżej to proszę o opinie. Jakie inne blanki lub gotowe wędki byście polecili

Najlepiej jak by kijek był w jednoskładzie, ale dwu-skład też moze być jesli będzie warty uwagi. Z 2 czesciowych blanków myslałem nad Matagi Big Pondem.

Pozdrawiam

To chyba nie ten temat...

• 3 tygodnie później...

To wszystko zależy jakie rybki łowisz i od wody. Ja używam konger Elvis 220cm, fajnie się ładuje do tego dzielny kijek bo daje radę nie tylko wzdrążką a sporym karasią i liną. Felchen fajny kijek ale umnie na łowisku trafia się przyłòw sporych rozmiaròw i czymś trzeba go zatrzymać...

Konger Elvis jest na tyle fajnym kijkiem, że mam 3sztuki. Jedną zamierzam poważnie stuningować - nowy uchwyt coś w stylu tego z streetowy, przelotki sic w lekkiej ramce i oskrobać z lakieru. Dzięki temu kijek będzie trochę szybszy a przelotki nie będą tak katować nanofil lub inna cienka linkę...

Kumpel ma właśnie tak zrobionego Elvis'a i jest kozacki. Co do kosztów takiej imprezy to max 250zl jak dostanie się przelotki z odzysku + uchwyt no name...

Ja swoje Elvis' kupiłem używane nawet z popękanym lakierem na omotkach tak aby nie wydać więcej niż 200zl. Zwracałem tylko uwagę na spigot czy jak się to łącznie nazywa, żeby było w bardzo dobrym stanie. Kije i tak są planowane na tuning a w chorej głowie urodził się pomysł budowy cast'a na takim kijku...

Umnie zestaw na micro-jiga wygląda następująco:

Konger champion Elvis 220 1-4 wersja najstarsza made in Korea...

Daiwa Certate 2004

Nanofil 0.04mm lub berkley fireline 1lb

Nic chyba lepszego w cenie do 300zl w zamian za Elvis'a to nie kupisz o podobnych parametrach.

Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 1

Polecicie cos powyzej 2.10 pod mikrojigi? Wiem, jest Centex Felchen i Elvis, a cos innego?

Mamy z moją Panią, używamy dwa egzemplarze http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-ultris-micron-p-7770.html długości 232 cm. Moim zdaniem są rewelacyjne.

To zależy czy priorytet to: rozmiar, waga czy kolor.

Stelli w tym rozmiarze nie miałem,ale w tej wadze (160g) warto rozważyć stradica 1000 ci4+ fb, który niewiele odbiega w użytkowaniu od vanquisha, a kosztuje 1/3 ceny vanquisha (z tym że jest czerwony, a nie zloty)

Z drugiej strony ten nowy complex 17 ci4 wygląda bardzo ładnie w mojej opinii z tym że jest o rozmiar większy (2500) ale za to waży 185g czyli praktycznie tyle co wspomniana stella, a też kosztuje dużo mniej niż vanquish.

Po drodze pewnie też będzie jeszcze soare, ale to już nie wiem jak cenowo i parametrowo.

Alternatywy, które podałem wynikają z tego, że praca vanqiusha akurat mnie nie urzekła, żeby go kupić za taką cenę - zwłaszcza w takim rozmiarze c2000s. (osobiście z tych dwóch to już bym wolał dołożyć do stelli).

potwierdzam!

kręcę na co dzień dwoma stradic-ami  1000ci4 i 2500ci4   oraz dwoma stella-mi 2500 i 3000, VANQUISH C2500HGS miałem przez trzy miesiące i szybko sprzedałem - praca kołowrotka nieporozumienie, nie za te pieniądze, był podpięty po uchwyt typu "delfin" który ukazuje wszystkie mankamenty kołowrotka...