tstg Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam Ultralajciarzy Budując zestaw, nastawiałem się na majowe łowienie wzdręg na mikrojigi na Mazurach, ale przy okazji, próbuję ugryźć białoryb i okonie na kanale Żerańskim - Favourite Blue Bird 2,04 0,5-5- Daiwa Ninja 1000 (mógłby być lżejszy ale nie męczy ręki)- żyłka DAM Tectan 0,12 Zamiast Blue Birda miał być White Bird (dłuższy i bardziej krowiasty), nie było na stanie i jednak to zdecydowałem się na Blue Birda. Na razie próbowałem jedynie twisterków na czeburaszkach 1g. Musiałem potrenować rzuty tak krótkim kijkiem (do tej pory używałem min 2,3) i nie jest źle. Generalnie, albo ze mną pozostanie, ale po sezonie pójdzie do ludzi wraz z kołowrotkiem. Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez tstg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoT Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Może nie na miejscu pytanie ... Ale szpula różni się tylko głębokościa czy średnica tez ?srednica to samo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 A jaka to średnica że spytam... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) . Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez adriano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoT Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) Temat Ryobi spirytual dx80 taki temat masz wszystko na temat obmierzone Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez PrzemoT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marienty Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zastrzegam, że jestem początkujący. Mój zestaw:Favorite White Bird 2,19 / 0.5-5gRyobi Zauber 2000dragon invisible braid 0,08 (oni akurat podają średnicę) + zawsze przypon z fluorocarbonu 0,25 Zestaw złożyłem z myślą o okoniach i łowię nim od zaledwie kilku miesięcy. Już wiem, że pletka będzie do wymiany bo uważam, że jest przegrubiona i głośna. Zawsze używam przyponu więc nie przeszkadza mi to zbytnio. Główeczki 2g + kajtek 2" leci pięknie. Na wczesną wiosnę 2019 spróbuję z żyłką 0,12-0,14 i paproszkami na główkach 0,5-1g. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 A po co taki gruby przypon? Przynęta zachowuje się nienaturalnie a przed szczupakiem nie chroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marienty Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 A po co taki gruby przypon? Przynęta zachowuje się nienaturalnie a przed szczupakiem nie chroni.Przyczyna jest bardzo prozaiczna a mianowicie brak doświadczenia Ktoś mi kiedyś powiedział, że fluorocarbon jest niewidoczny w wodzie więc przypilnowałem tylko, żeby jego wytrzymałość była niższa od pletki ( co i tak trudne nie było).Poszedłem sprawdzić i jednak fluorocarbon, którego używam ma 0,21mm oraz wytrzymałość 4,23 kg.Przy następnym zakupię zejdę ze średnicą.Czego sam używasz/co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 cokolwiek, żyłka od 0,14 do 0,18 powinna być ok i zawsze pod ręką. Wczoraj byłem na okoniach, minąłem się z kolegami, nawet nie wiedziałem, że byli. Dziś się zgadaliśmy, ja że nie połowiłem a oni że smoków połapali. Na 0,16 coś tam łapali ale te duże jak zeszli do 0,14. Ja wcale nie zakładałem przyponu i doopa była, same maluchy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PerchJunky.bln Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Wędka: Major Craft Basspara BPS-632ULKołowrotek: DAIWA Luvias 2506HŻyłka: Daiwa Evo 8Braid multicolor 0,10przypon z fluorocarbonu 0,20 https://www.instagram.com/p/BS6Ae-FBPPz/?taken-by=perchjunky.bln https://www.instagram.com/p/BSJ2WjmB7BS/?taken-by=perchjunky.bln Jak dla mnie idealna kombinacja. Wędka wazy tylko 97g a kołowrotek tylko 200g.A Basspara nawet dała radę wyciągnąć szczupaka 104cm niezniszczalna!!! PozdrawiamPiotr Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez PerchJunky.bln 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordG Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 a jaka ma szerokosc szpuli ??Ryobi Spiritual DX 800 - 38mm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bumech Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Koledzy ma ktoś porównanieNanofil 0,04 a YGK - G-SOUL EGI-METAL PE WX4 PE 0,4chodzi mi o grubość czy jest duża różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Koledzy ma ktoś porównanieNanofil 0,04 a YGK - G-SOUL EGI-METAL PE WX4 PE 0,4chodzi mi o grubość czy jest duża różnica?Jest różnica. Na pewno ten nanofil pozwoli dalej zarzucić z drugiej strony, normalna plecionka ma pewną, stabilna trwałość i wytrzymałość. Nawet jeśli porównamy parametry tych linek: Nanofil 0,04mm i 2lb a Egi pe0.4 ~0.1 i 8lb, to widać różnice. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1121 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Witam Panowie,Stoję przed wyborem taniego kija pod okonia. Mam już dwa sicario do 7(realne 10g) i kuying teton do 10g(realne 13g). A teraz potrzebuję czegoś delikatniejszego Ale nie chce też żeby była to wykałaczka w postaci krowiego ogona. Potrzebuje dlatego waszej pomocy.Będę łowić glowkami od 2-6g, długość to 198-205cm. Obecnie wybrałem nast. Kije:Favorite white bird 1-7g. 205cmJaxon grey stream 1-7g 198cmKonger ultris jig micron 0.5-6g.Dzięki za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmac5 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Ja bym brał Jaxona 198 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CR33D Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Favorite straszna klucha osobiscie nie polecam, nic a nic mi nie pasuje ten kijek.Jaxona macalem na sucho na rybomanii i naprawde godny polecenia.. jeszcze za taka kase to nic lepszego nie znajdziesz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1121 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Dwa plusy na jaxon, teraz tylko szukać go gdzieś w sklepie, a z tym może być ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Polecam Ultrisa, bardzo dobre wędzisko. Świetnie miota przynęty już od 0,7g. Szczytówka bardzo dobrze sygnalizuje co się dzieje z przynętą, jednocześnie nie ma przesztywnienia w miejscu wklejenia. Jedyna wada, nie bardzo nadaje się do woblerów, zbyt delikatna szczytówka. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmac5 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Do opadu konger bedzie lepszy od Jaxona...Ale Jaxon jest bardziej uniwersalny i chyba lżejszy duzo z tego co pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1121 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 No właśnie ma być do delikatnego opadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmac5 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Ale i tak bym brał Jaxona ( mówię na podstawie swojego doświadczenia bo mam identycznego ... na stojącej wodzie lub bardzo wolno płynącej wodzie opad pokazuje dobrze:) ... was do ręki dwa kije i zobacz który ci lepiej w dłoni się układa... nie każdy lubi tez podrobe skss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1121 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Ogarnie 2-3g główki? Czy będzie za lekko dla niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmac5 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Moim zdaniem przy cienkiej plecionka bez problemu .... Ale niech się inni wypowiedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 O ile dobrze pamiętam to JAXON Do opadu konger bedzie lepszy od Jaxona...Ale Jaxon jest bardziej uniwersalny i chyba lżejszy duzo z tego co pamiętamO ile dobrze pamiętam, to JAXON 198cm waży 83g, a Ultris 198cm waży 98g, więc różnica minimalna. Nie znam tego JAXONA, kiedyś używałem sprzętu tylko tej firmy, ale dwa lata temu przekonałem się, że jednak KONGER ma nieco lepsze wyroby, a Ultris - zwłaszcza Mikron - to wyjątkowe wędziska. Natomiast JAXON ma uchwyt, którego osobiście "nie trawię" i nie każdemu będzie pasował.Radek dobrze radzi, idź do sklepu i pomacaj obydwa, wówczas zdecydujesz, bo jednak dopasowanie wędziska do ręki to bardzo indywidualna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Chmiel Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Witam.Nowy rok to i nowe zabawki do UL.Mój sprzęt UL na chwile obecną, ten sprzęt ma u mnie dożywocie : Wędki:1. Konger WCH Elvis z szklaną wklejką cw do 2g2. Phenix Mosquito cw do 0.5-3.5g3. Phenix Mosquito z szklana wklejką cw do 0.5-2g4. Matagi TR60 Super Area Sensor cw opisane 0,5-2,5g. Kołowrotki:1. Shimano Twin Power 1000 FB2. Shimano Aspire 1000 FA3. Shimano Aernos 1000 FA Pozdrawiam Filip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi