Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Konger Equs Rapier 200 1,5-7g

Mitchell Mag Premier 1000

HM8X 0,06 lub żyłka 0,16

Nie wiem czy spełnię kategorię UL, ale dla mnie jest :-)

Nowy w "rodzinie": Suzuki RXF 4lb 681 pro,

na razie sparowany z lekkim SPRO red arc, ale docelowo będzie coś lżejszego :-)

Edytowane przez este

Phoenix Fantom 1,83m 1-10g  Ryobi Spiritual Dx 800   plecionka:Daiwa j Braid 8x 0.06mm

Fenwick Eagle Gt 1.98m 1,5-10g Daiwa Legalis LT 20  plecionka:Daiwa j Braid 4x 0.07mm

Mikado Sicario 1.98m 1-7g Okuma Ceymar 10 plecionka:Dragon Millenium 0.09mm

Jaxon Grey Stream 2.10m 2-12g Okuma Inspira C40x 20 Berkley Nanofil 0.10mm

Phoenix Fantom 1,83m 1-10g  Ryobi Spiritual Dx 800   plecionka:Daiwa j Braid 8x 0.06mm

Fenwick Eagle Gt 1.98m 1,5-10g Daiwa Legalis LT 20  plecionka:Daiwa j Braid 4x 0.07mm

Mikado Sicario 1.98m 1-7g Okuma Ceymar 10 plecionka:Dragon Millenium 0.09mm

Jaxon Grey Stream 2.10m 2-12g Okuma Inspira C40x 20 Berkley Nanofil 0.10mm

grubo jak dla mnie...

• Like 1

grubo jak dla mnie...

Popieram.

Osobiście zszedłbym przy Fantomie i Eagle do 0,04mm, a w Sicario zastosowałbym żyłkę 0,10-0,12mm. Na Nanofilu mocno się zawiodłem i u mnie nie wchodzi w ogóle w rachubę.

Edytowane przez Alexspin

Popieram.

Osobiście zszedłbym przy Fantomie i Eagle do 0,04mm, a w Sicario zastosowałbym żyłkę 0,10-0,12mm. Na Nanofilu mocno się zawiodłem i u mnie nie wchodzi w ogóle w rachubę.

nanofil strzepi się to prawda

ale uzyskujesz najdluzsze rzuty

poza tym węzły zaciskać wolno i na mokro

na strzępienie dobra metoda to skracanie przy wymianie przyponu o 1,5-2 m

• Like 1

grubo jak dla mnie...

Dla mnie zakres c.w. 1 - 10 g. to właśnie UL, a nanofil to szit.

Piszesz kolego, że dobrze się sprawdza obcinanie go co jakiś czas po 2 metry ... Żartujesz ?

Tak to się sprawdza, ale producentowi bo po 50 obcinkach pobiegniesz do sklepu po nową szpulkę ...

I jak zawsze niemalże sakramentalne każdemu według potrzeb itp. itd.

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

1-10 gr to mój wiosenny zestaw na pajki do 80 cm ...ot taki UL :lol:

Hmmm, jest kilka szkół holowania 80 - tek ... Można zapewne holować i na żyłce 0,10 czy 0,12 oraz na patykach gnących się po rękojeść.

Jak już pisałem każdemu według potrzeb i jego zainteresowań.

• Like 1

Hmmm, jest kilka szkół holowania 80 - tek ... Można zapewne holować i na żyłce 0,10 czy 0,12 oraz na patykach gnących się po rękojeść.

Jak już pisałem każdemu według potrzeb i jego zainteresowań.

ok ale to wątek o UL

kij do 10 gr to już spokojnie na szczupłe

dla mnie UL to maks 5gr

a UXL do 2 gr

a sa koledzy co maja takie kije

O

Witam! 
Czy poleci ktoś jakiś kijek do ULS o ugięciu parabolicznym? Czy coś w ten deseń, planuje rozpocząć przygodę z tą metodą a wydaje mi się, że Konger World Champions Tango 1-8g nie jest tym czego oczekuję. Ciężko mi coś znaleźć. Jest coś dla mnie :)?

Okuma Black Rock cw.1-10 długośc 2,18.Ślamazara i parabolik że hej ale ryby trzyma świetnie.

http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=3924

Naprawdę całkiem fajny kij,choc o ostrym podbijaniu zapomnij.Gnie się bardzo przyzwoicie i frajdę daje.

Edit:link jest tylko przykładowy.I jeszcze jedno-10g.górą przeszacowane.Dla mnie tak max 5,6g.+mała smukła gumka.

Edytowane przez drag

Robert, czy koniecznie musi być parabolik? Możesz mieć kłopoty z zacięciem takim krowim ogonem.

Z mojego doświadczenia rekomenduję KONGER Ultris Jig Micron. Świetne, niedrogie wędzisko, zresztą jak cała seria Ultrisów.

Przy okazji testowania Sicario, napisałem dla porównania kilka słów o Micronie https://wedkuje.pl/n/mikado-zestaw-ultra/95238.

Edytowane przez Alexspin

Robert, czy koniecznie musi być parabolik? Możesz mieć kłopoty z zacięciem takim krowim ogonem.

Z mojego doświadczenia rekomenduję KONGER Ultris Jig Micron. Świetne, niedrogie wędzisko, zresztą jak cała seria Ultrisów.

Przy okazji testowania Sicario, napisałem dla porównania kilka słów o Micronie https://wedkuje.pl/n/mikado-zestaw-ultra/95238.

Na tzw. krowim ogonie okoń zacina się praktycznie sam.

Poza tym nie myl pojęcia. "Parabolik" to ugięcie występujące przy kijach o akcji fast, moderate-fast itd. A krowi ogon to kij o akcji "slow". Poczytaj i dopiero się wypowiadaj, bo wprowadzasz ludzi w błąd.

• Like 5