granvorka Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Major Craft FirstCast 230cm cw 0,5-7gShimano Sahara C2000SPlecionka Lucky John Area Trout Game 0,071 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Major Craft FirstCast 230cm cw 0,5-7gShimano Sahara C2000SPlecionka Lucky John Area Trout Game 0,071 I co sądzisz o tej Saharze? Ładnie to kręci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Kręcioł kupiłem używany, miałem go tylko kilka razy na rybach. Poprzedni właściciel miał go pół roku. Kultura pracy naprawdę bardzo dobra, mam też nowego stradica ci4 4000 i muszę powiedzieć, że sahara jest jakby lepiej spasowana. Mimo, że stradic ma wkręcaną korbkę to ma na niej większe luzy niż sahara, która takowych nie ma praktycznie wcale. Cieniutką plecionkę też nawinęła mega równiutko. Poprzednio do okoniówki miałem przykręconego shimano nexave i ryobi slama, bo uważałem, że do tak lekkiego łowienia obojętnie jaki kołowrotek się nada. Muszę powiedzieć, że po przykręceniu sahary diametralnie zmieniłem zdanie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Ale Stradic 60 g lżejszy, a to ciężar wędki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Jasne, że lżejszy. I na pewno lepszy, trwalszy itd. Po prostu opisuje swoje wrażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 A na co Ci młynek 4000 do UL? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 A kto powiedział, że używam go do UL? Napisałem, że po prostu go mam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) . Edytowane 16 Listopada 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbnedi Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 stradic bije wszystkie stosunkiem jakość/wagi do ceny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Mój tatko ma 2000 Saharę i powiem że naprawdę byłem mile zaskoczony tym kołowrotkiem. W tej cenie naprawdę mało które kołowrotki są lepsze. Hamulec bajka chodzi, w porównaniu do moich pierwszych shimanowskich kołowrotków typu exage to jego zaletą jest że kabłąk fajnie odstrzeliwuje tak jak w wyższych modelach. Przy Exage po pewnym czasie kabłąk latał jak ta lala co było bardzo irytujące. Miałem przy sobie stradica 1000 i praca czy spasowanie na korzyść Sahary. Także szczerze polecam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wislokowy88 Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Mam wędkę z przeznaczeniem na klenie i okonie o długości 214 cm i 0.5-8 g c.w, ale mam dylemat jaki kołowrotek do niej wybrać. Interesują mnie wyłącznie modele Shimano. Czy ktoś z Was podpina do tak krótkich kijków modele wielkości 2500 S? Dodam, że będę łowił na żyłki, więc większa średnica rantu szpuli występująca w wielkościach 2500 powinna gwarantować dłuższe rzuty lekkimi woblerkami i błystkami. Gabarytowo do zestawu o wiele lepiej wygląda 1000/c2000S, ale...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Mam wędkę z przeznaczeniem na klenie i okonie o długości 214 cm i 0.5-8 g c.w, ale mam dylemat jaki kołowrotek do niej wybrać. Interesują mnie wyłącznie modele Shimano. Czy ktoś z Was podpina do tak krótkich kijków modele wielkości 2500 S? Dodam, że będę łowił na żyłki, więc większa średnica rantu szpuli występująca w wielkościach 2500 powinna gwarantować dłuższe rzuty lekkimi woblerkami i błystkami. Gabarytowo do zestawu o wiele lepiej wygląda 1000/c2000S, ale...? Ja pod Suzuki rxf-6lb-702 mam podpiętego stradica ci4 2500, ale też musisz pamiętać, że większa szpula to nie jedyny czynnik determinujacy długość rzutu. Duże znaczenie ma tutaj zbrojenie również, a dokładnie pierwsza przelotka. Co Ci po większej szpuli jak długość rzutu ograniczy niedostosowane zbrojenie kija? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 stradic bije wszystkie stosunkiem jakość/wagi do cenyRozumie , ze masz wszystkie i stradicka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbnedi Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Rozumie , ze masz wszystkie i stradicka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Chmiel Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Witam. U mnie w sprzęcie trochę się pozmieniało zostały tylko 3 kije, a do kolekcji kołowrotków doszedł staruszek Twin Power FA i Stella FJ : 1. Matagi TR 56 Super Area Sensor XUL 173cm cw 0,2-1g 2. Matagi TR60 Super Area Sensor 183cm cw 0,5-2,5g.3. Phenix Mosquito z szklana wklejką cw do 0.5-2g 1. Shimano Twin Power 1000 FB2. Shimano Twin Power 1000 FA3. Shimano Stella 1000 FJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 O kurka.1+3=cierniki drżyjcie. Wklejka w poz 3 rzeczywiście tak znacząca obniża górne CW, bo w standardzie to chyba 3,5g jest. ? Tak trochę się zgubiłem po Twoim wpisie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Chmiel Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Tak wklejka obniża cw komfort jest do 2 g ale i 3 g tez da się rzucić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 "1. Matagi TR 56 Super Area Sensor XUL 173cm cw 0,2-1g" Powiedz proszę do czego to stosujesz????Mam sporą wyobraźnie, ale tego już nie ogarnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Rzut oka na tytuł wątku i wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Chmiel Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Stosuje na białą rybę i drobne okonie. cieniutka żyłeczka malutki haczyk i sztuczna ochotka emocje nie do opisania jak weźmie większa ryba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Taaa... widziałem emocje i widziałem kocią mordkę u znajomego który na kijku do 5 gram podhaczył za płetwę grzbietową sandacza takiego ze 3 kg. Z godzinę emocji i sandacz pooooszedł... Dla mnie te 5 g to już jest skrajność, więc kijek o max wyrzuty 1 g jest nie do przyjęcia...Trzeba by wyszukiwać wody z populacją 10 cm okonków i nic innego hahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) Taaa... widziałem emocje i widziałem kocią mordkę u znajomego który na kijku do 5 gram podhaczył za płetwę grzbietową sandacza takiego ze 3 kg. Z godzinę emocji i sandacz pooooszedł... Dla mnie te 5 g to już jest skrajność, więc kijek o max wyrzuty 1 g jest nie do przyjęcia...Trzeba by wyszukiwać wody z populacją 10 cm okonków i nic innego hahahaha Romku zdajesz się być ekspertem w każdej dziedzinie. Nawet odnośnie rzeczy, z którymi nie miałeś styczności. Świat nie jest czarno-biały. Mniej agresji w wypowiedziach, więcej pokory i jeszcze wielu rzeczy będziesz mógł się nauczyć.Zadam Ci przewrotne pytanie - co się stanie jak weźmie Ci dwumetrowy sum przy okoniowaniu? Zaczniesz biegać za oksami z beastmasterem do 100g? Bo przecież może trafić się jeszcze raz.Nastawiamy się na konkretne (w tym przypadku najmniejsze) ryby i nie mamy wpływu na to co ostatecznie "podhaczymy" - takie ryzyko wpisane jest w nasze hobby. Kolega zamiast męczyć rybę przez tak długi czas mógł zluzować linkę i pozwolić jej się odhaczyć.Z resztą jak podhaczona ryba ma być argumentem na cokolwiek... Edytowane 10 Stycznia 2019 przez coma 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Romku zdajesz się być ekspertem w każdej dziedzinie. Nawet odnośnie rzeczy, z którymi nie miałeś styczności. Świat nie jest czarno-biały. Mniej agresji w wypowiedziach, więcej pokory i jeszcze wielu rzeczy będziesz mógł się nauczyć.Zadam Ci przewrotne pytanie - co się stanie jak weźmie Ci dwu metrowy sum przy okoniowaniu? Zaczniesz biegać za oksami z beastmasterem do 100g? Bo przecież może trafić się jeszcze raz.Nastawiamy się na konkretne (w tym przypadku najmniejsze) ryby i nie mamy wpływu na to co ostatecznie "podhaczymy" - takie ryzyko wpisane jest w nasze hobby. Kolega zamiast męczyć rybę przez tak długi czas mógł zluzować linkę i pozwolić jej się odhaczyć.Z resztą jak podhaczona ryba ma być argumentem na cokolwiek...Dokładnie. A oprócz tego kij dobieramy do przynęty. Jakoś trzeba tą sztuczną ochotkę podać 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Wybacz, ale gdzie Ty widzisz agresję w moich wypowiedziach???Staram się traktować moich adwersarzy z takim samym szacunkiem jak chciałbym być traktowany.A że mamy inne poglądy?Na tym chyba polega dyskusja,żeby przekonywać do swoich... 2 m sum przy okoniowaniu - może sie zdarzyć, czemu nie, tylko jakie prawdopodobieństwo tego będzie? Ale już okoń 30 cm chyba częściej. Staram sie merytorycznie podchodzić do tego co piszę, ale czasem nie sposób się nie uśmiechnąć na argument typu - "bo mepps ma się kręcić jak mepps" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Na spining można już łowić nie tylko sandacze i okonie a też je bardzo lubię łowić ,tylko chodzi tu o podanie przynęty poniżej 1 g na jak najdalszą odległość ,mam na myśli łowienie białorybu ,teraz pewne można sobie zadać pytanie po co ? jedni się wspinają na najwyższe szczyty gór narażając przy tym zdrowie i życie dla nich to jest coś co robią bo lubią ,a dla innych to bezsens i coś czego nigdy robić nie będą ,co nie znaczy od razu że ci pierwsi nie mogą tego robić bo nie wszyscy to akceptują ,każdy ma prawo do realizacji swojej pasji ,spytaj ludzi których nie interesuje wędkarstwo co sądzą o wędkarzach ,i co mam nie jezdzić bo szkoda czasu i paliwa .UL to inne łowienie każdy może spróbować nie każdemu musi pasować co nie znaczy że jest bez sensu .A są tacy że właśnie ul ich pasjonuje i nic w tym złego 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi