Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Polski wędkarz łowiący na zestaw xxxul zawsze z tyłu głowy ma opcję przyłowu.Nawet łowiąc wędką do paru lb mocy trzeba zastosować koniecznie mocną plecionkę i choćby małą staleczke bo co będzie jak weżmie duży szczupak ,ryba życia .Śmiać mi się chce jak na giełdę lądują prawie nowe kołowrotki za kilka set PLN z opisem że przypięte parę razy do xxul tak że się nie napracował .Ale przecierz wystarczy jedna duża ryba wyciągnięta kołowrotkiem a nie kijem na mocnej plecionce żeby zajechać choćby takiego stradica.

Lecz nie wzbudza mojej sympatii hol 20 cm okonia przez 5 minut... takie zachowanie dla mnie jest nie do przyjęcia. Nie świadczy o klasie wędkarza, lecz raczej o jego sadystycznych skłonnościach.

Różne są metody holowania. Wędzisko teoretycznie do 3 lb https://www.youtube.com/watch?v=WBbKwYjESX8 . Dla niecierpliwych - można przewinąć do 1:40 :)

• Like 4

Hubert - Twój przykład to nie jedyny.

I fajnie, że napisałeś "teoretycznie"

Ja czekałem kiedy na "klatę"  wyrwie tą rybę - pewnie też by wytrzymało wędzisko....

A praktycznie - kiedyś gdy jeszcze bawiłęm się spławikiem nie raz i nie dwa strzelał przypon 0.08 przy deczko mocniejszym zacięciu. A łowione płotki miały tak 15 - 20 cm

Na tym forum - ostatnio wpadło mi w oko ...

Rozbieżności między klasami muchówek właśnie.

Przy przezbrojeniu takiej na spinning - jedni mówią, że wędka klasy 6 to szczupakówka, drudzy, że na klenia raczej...

A film - można sobie odpowiednio zmontować przecież.

Edytowane przez eRKa

Witam.

U mnie w sprzęcie trochę się pozmieniało zostały tylko 3 kije, a do kolekcji kołowrotków doszedł staruszek Twin Power FA i Stella FJ :) :

1. Matagi TR 56 Super Area Sensor XUL 173cm cw 0,2-1g :)

2. Matagi TR60 Super Area Sensor 183cm cw  0,5-2,5g.

3. Phenix Mosquito z szklana wklejką cw do 0.5-2g

1. Shimano Twin Power 1000 FB

2. Shimano Twin Power 1000 FA

3. Shimano Stella 1000 FJ

Jaka Twoim zdaniem jest różnica pomiędzy TR56, a TR60? Jak kije są zbrojone? W opisach katalogowych podane jest, że oba są Fast, też masz takie odczucia? Robiłeś jakieś testy rzutowe obiema wędkami? Powiedzmy na jednym i drugim śrucina 0,5g, przy tych samych kołowrotkach i linkach. Czy jest jakaś różnica podczas animacji mikrusami w obu wędkach? Sorki, że aż tyle pytań, ale od długiego czasu chodzi mi ta 56 po głowie, jak jeszcze krajowi dystrybutorzy nie mieli ich w magazynach, a Ukraińscy wędkarze nagrywali już filmy na YT, z tym że u nich ten model nazywa się TWJ562XUL(o ile to ta sama konstrukcja...)

Zupełnym przypadkiem, drogą wymiany, wszedłem w posiadanie kijaszka, jak sądzę z tego wątku:

http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/?p=2189387

co mnie kurna podkusiło, by wchodzić w taki lajt? 

Nie mam pojęcia :doh:

Teraz zastanawiam się, co z tym można zrobić. Prezentuje się fajnie ale kołowrotek może zmienię, na coś bardziej odpowiedniego.

Oby pasiaki to doceniły  :highfive:

post-45714-0-92113600-1547931196_thumb.jpg

Edytowane przez popper
  • Like 4

Filip., on 10 Jan 2019 - 06:49, said:

Witam.

U mnie w sprzęcie trochę się pozmieniało zostały tylko 3 kije, a do kolekcji kołowrotków doszedł staruszek Twin Power FA i Stella FJ :) :

1. Matagi TR 56 Super Area Sensor XUL 173cm cw 0,2-1g :)

2. Matagi TR60 Super Area Sensor 183cm cw 0,5-2,5g.

3. Phenix Mosquito z szklana wklejką cw do 0.5-2g

Jaka Twoim zdaniem jest różnica pomiędzy TR56, a TR60? Jak kije są zbrojone? W opisach katalogowych podane jest, że oba są Fast, też masz takie odczucia? Robiłeś jakieś testy rzutowe obiema wędkami? Powiedzmy na jednym i drugim śrucina 0,5g, przy tych samych kołowrotkach i linkach. Czy jest jakaś różnica podczas animacji mikrusami w obu wędkach? Sorki, że aż tyle pytań, ale od długiego czasu chodzi mi ta 56 po głowie, jak jeszcze krajowi dystrybutorzy nie mieli ich w magazynach, a Ukraińscy wędkarze nagrywali już filmy na YT, z tym że u nich ten model nazywa się TWJ562XUL(o ile to ta sama konstrukcja...)

Ponawiam pytanie, bo obawiam się że zaginęło gdzieś pomiędzy wymianą poglądów, zwolenników i przeciwników XUL.... ;)

Witam

Kije oba są zbrojone w skss 16 i przelotki Fuji torzite od 16 do 3,5 albo 3 po 9 przelotem łącznie z szczytowa.

Tak oba kije są fast.

Tr56 chodź jest krótszy to rzuca trochę dalej jak tr60

Czy jest jakaś różnica w animacji? Mi osobiście lepiej łowi sie tr56 jest delikatniejszy i mała przynętę lepiej się prowadzi.

Pozdrawiam????

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Do kolekcji doszedł nowy kijek :)

1. Matagi Area Trout Long Casting TWA-662 XUL 198cm cw. 0,2-1g 1-2lb

2. Matagi TR 56 Super Area Sensor XUL 173cm cw. 0,2-1g 1-4lb

3. Matagi TR60 Super Area Sensor 183cm cw.  0,5-2,5g. 1-4lb

4. Phenix Mosquito z szklana wklejką 198cm  cw. do 0.5-2g

1. Shimano Twin Power 1000 FB

2. Shimano Twin Power 1000 FA

3. Shimano Stella 1000 FJ

• Like 3

1. Matagi Area Trout Long Casting TWA-662 XUL 198cm cw.

Mógłbyś coś więcej napisać o tym blanku i jakie masz przelotki?

Jaką gramature ogarnia? Czy akcja jest jak w kijku muchowy? Po rysunku ugięcia wygląda jakby był bardzo wolny.

Ewentualnie jakbyś mógł porównać z tr56?

Dzięki.

Edytowane przez dreadknight

Przelotki fuji torzite od 16 do 3,5  łącz nie 10 szt.

Ogarnia od 0 do 1 g, powyżej to już klęka szczytówka, nie jest to szybki patyk ale całkiem wolny też nie coś pomiędzy.

Tr56 jest zdecydowanie szybszy. Brania są widoczne bardzo dobrze na obydwu wędkach  :) 

Szczytówki w tych kijach są tak delikatne że ryba nie czuje żadnego oporu przy zasysaniu przynęty :D

Przelotki fuji torzite od 16 do 3,5 łącz nie 10 szt.

Ogarnia od 0 do 1 g, powyżej to już klęka szczytówka, nie jest to szybki patyk ale całkiem wolny też nie coś pomiędzy.

Tr56 jest zdecydowanie szybszy. Brania są widoczne bardzo dobrze na obydwu wędkach :)

Szczytówki w tych kijach są tak delikatne że ryba nie czuje żadnego oporu przy zasysaniu przynęty :D

Dziękuję za informację ????