Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko dlatego, że jednoczęściowy i nie da się go zamknąć w bagażniku auta.

Czasem chodzi mi po głowie przecięcie go na pół i wykonanie spigota, choć z drugiej strony jest wiele wędek o podobnych parametrach i dwuczęściowych...

Dzięki.

A mozesz mi cos wiecej powiedziec o tych wedkach ?

Matagi TR74 Super Mebaru-L 0,4-4g, 2-4lb., 2,24m,

Matagi TR80 Super Mebaru-L SGT 0,4-3g, 2-6lb., 2,47m,

Dzięki.

A mozesz mi cos wiecej powiedziec o tych wedkach ?

Matagi TR74 Super Mebaru-L 0,4-4g, 2-4lb., 2,24m,

Matagi TR80 Super Mebaru-L SGT 0,4-3g, 2-6lb., 2,47m,

Matagi TR74 Super Mebaru-L 0,4-4g, 2-4lb., 2,24m, - to klasyczny japoński sold tip, ale z uwagi na rozkłd sztywności tip'u raczej jest to HS, a nie typowy S wg klasyfikacji japońskiej. średnica końcówki 0,82mm.

Dzięki takiej konstrukcji, ugięcie całej szczytówki jet płynne aż do złącza typu put-over.

Dolnik ma odrobinę większą zbieżność, co sprawia, że w przypadku solidnego przyłowu - łatwiej nad rybą zapanować.

Łowię nim głównie białoryb, przynętami o masie zbliżonej do dolnego c.w. 0,3-0,7g. natomiast opis 0,4-4g jest wg mnie poprawny. 

Kij szybki w dynamice, usztywniona parabola w statyce.

Matagi TR80 Super Mebaru-L SGT 0,4-3g, 2-6lb., 2,47m - to tubular ze złączem typu spigot.

Wędzisko o niemal modelowym ugięciu progresywnym, idealny kij do połowu okoni i jazi, ale przynętami 0,5g też można nim jeszcze połowić białoryb.

Taki typ ugięcia sprawia, że możemy nim łowić niemal wszystkimi przynętami, a zapas mocy w dolniku pozwoli zapanować nad solidnym okazem.

Blank nie mający odpowiednika w ofertach innych firm, dla mnie uniwersał w klasie UL.

Górny c.w. jest niedoszacowany i wynosi moim zdaniem ok. 5g, aczkolwiek ja jeśli nim jiguję, to raczej nie przekraczam masy główki 3g i 3'' Keitech'ów, co zapewnia komfort w podbiciu doskonałe czucie przynęty.

Kij szybki w dynamice, zmiękczona akcja szczytowa w statyce.

Obydwa kije bardzo czułe.

• Like 6

@MieczysławS   Dziękuję pięknie za opis tego było mi trzeba :)

Coś tak czuję że do mojego Phenixa  fx 862-2 dołączy TR80 Super Mebaru-L SGT 0,4-3g, 2-6lb., 2,47m :)

Przedłużałeś go jakoś bo wg producenta blank ma 2.40m.

Ale mi smaka narobiles :)

Edytowane przez nyny

@MieczysławS   Dziękuję pięknie za opis tego było mi trzeba :)

Coś tak czuję że do mojego Phenixa  fx 862-2 dołączy TR80 Super Mebaru-L SGT 0,4-3g, 2-6lb., 2,47m :)

Przedłużałeś go jakoś bo wg producenta blank ma 2.40m.

Ale mi smaka narobiles :)

Według opisu producenta mają długość 8'0'' a to dokładnie 244cm.

Po uzbrojeniu wedka się wydłuża o ok. 1-2cm.

Sam blank bardzo rzadko ma długość rzeczywistą równą teoretycznej z dokładnością powiedzmy do 1mm., częściej jest to +/-1-3cm.

Według opisu producenta mają długość 8'0'' a to dokładnie 244cm.

Po uzbrojeniu wedka się wydłuża o ok. 1-2cm.

Sam blank bardzo rzadko ma długość rzeczywistą równą teoretycznej z dokładnością powiedzmy do 1mm., częściej jest to +/-1-3cm.

Zebym dobrze zrozumial, to jest ten blank?

https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Blank-MATAGI-T-Russell-TR80-Super-Mebaru-L-SGT%2C-0%2C4-3g%2C-240cm/734

Witam.

Do kolekcji doszedł nowy kołowrotek  stella FE :)

1. Matagi Area Trout Long Casting TWA-662 XUL 198cm cw. 0,2-1g 1-2lb

2. Matagi TR 56 Super Area Sensor XUL 173cm cw. 0,2-1g 1-4lb

3. Matagi TR60 Super Area Sensor 183cm cw.  0,5-2,5g. 1-4lb

4. Phenix Mosquito z szklana wklejką 198cm  cw. do 0.5-2g

1. Shimano Twin Power 1000 FB

2. Shimano Twin Power 1000 FA

3. Shimano Stella 1000 FE :)

4. Shimano Stella 1000 FJ

Zastanawiam się, czy do wędzisk o górnym cw. 1-2g nie lepsze by były markowe kołowrotki o rozmiarze mniejszym od 1000.

Ale czy ktoś produkuje takie?

Owszem, są 500, nawet w Shimano. Ale to młyneczki do zastosowań podlodowych. Tak małe rozmiary robi się raczej w modelach klasy średniej i niższej. Tym samym o masie porównywalnej lub nawet wyższej niz topowe tysiączki czy c2000. Nie sprawdziłyby się przy spinningu. Jednym z powodów jest tez bardzo mały nawój: 40, 50 cm na obrót korbki zmienia łowienie w męczarnię. Tysiaki są ok, w Shimano zwłaszcza te obecne, bo parę lat temu 1000 miał szpulkę średnicy naparstka. Lepsze wrogiem dobrego, jak nawiał Paolo Coelho. Nie kombinuj, bo przedobrzysz.

Ja czekam na paczkę dla siebie, a właściwie trzy :)

Spodobał mi się ten młodego MC, wiec Marcy$ stanął na wysokości zadania i w piątek mam się już bawić nowymi zabawkami.

Lecą do mnie nowiutkie: 

MC FAX-632UL - 190cm do 4g, 4lb

Shimano Stradic Ci4+ FB 1000

YGK EGI-METAL WX4 0.5

Skuszony opowieściami i dzięki @Woblerwz będę miał okazję pobawić się wędęczką na blanku MATAGI T-Russell TR80 Super Mebaru-L SGT, 0,4-3g, 240cm

I już całkiem przypadkiem zakupiłem młodemu kijka co sobie @Mekamil ukręcił i mu zalegał, a mianowicie kijek długości 198 cm, wyrzut do 6gr.

Edytowane przez nyny
  • Like 2

Będziesz Pan zadowolony :) .Też @Woblerwz mi ukręci matagi na delfinie- super wykałaczka na pstrągi i okonie.

Matagi niestety nie @Woblerwz kręcił, poprawił tylko po amatorze to co było bardzo mocno spsute.

Jako, że dobrą cenę za to zrobił to żal było nie brać :)

Edytowane przez nyny
  • Like 1

Owszem, są 500, nawet w Shimano. Ale to młyneczki do zastosowań podlodowych. Tak małe rozmiary robi się raczej w modelach klasy średniej i niższej. Tym samym o masie porównywalnej lub nawet wyższej niz topowe tysiączki czy c2000. Nie sprawdziłyby się przy spinningu. Jednym z powodów jest tez bardzo mały nawój: 40, 50 cm na obrót korbki zmienia łowienie w męczarnię. Tysiaki są ok, w Shimano zwłaszcza te obecne, bo parę lat temu 1000 miał szpulkę średnicy naparstka. Lepsze wrogiem dobrego, jak nawiał Paolo Coelho. Nie kombinuj, bo przedobrzysz.

Jeśli mówimy o drapieżnikach czy choćby o paradrapieżnikach, to istotnie potrzeba kołowrotka, który zwija te 60-70 cm na jeden obrót korbki.

Gdy natomiast celowo łowimy np. płocie, to wolałbym taki kołowrotek, który zwija choćby i 40cm, ale ma precyzyjny hamulec i jest lekki.

Jeśli więc znasz jakiś model Shimano czy Daiwy w rozmiarze 500 godny polecenia, to proszę o namiary - niech będzie nawet i podlodowy.

http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/5383

Weź pod uwagę jeszcze jeden parametr tj wysokość szpuli. Im wyzsza tym linka lepiej schodzi. Nie mylić ze średnicą szpuli. 500 jest mega niska. Nawet do kija 1.5m brałbym rozmiar 1000 lub C2000S zwróć uwage na końcówkę PG która oznacza przełożenie 4.8 to jest ok 57cm na obrót

Male modele Daiwy miały jak dobrze pamiętam jeszcze mniejszy nawój. Jezeli to istotne sprawdz konstrukcje 1000 1500.

Daiwa 1000 to malutkie nawijaki.

Edytowane przez gajosik

post-48042-0-84633100-1564118940_thumb.jpgpost-48042-0-80166200-1564118968_thumb.jpg

http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/5383

Weź pod uwagę jeszcze jeden parametr tj wysokość szpuli. Im wyzsza tym linka lepiej schodzi. Nie mylić ze średnicą szpuli. 500 jest mega niska. Nawet do kija 1.5m brałbym rozmiar 1000 lub C2000S zwróć uwage na końcówkę PG która oznacza przełożenie 4.8 to jest ok 57cm na obrót

Male modele Daiwy miały jak dobrze pamiętam jeszcze mniejszy nawój. Jezeli to istotne sprawdz konstrukcje 1000 1500.

Daiwa 1000 to malutkie nawijaki.

Paweł jak pisałem kilka postów powyżej mam i Vanquisha '12 1000PG i Daiwę Presso 1025 o zbliżonych parametrach.

Szukam markowego mikrusa, który na jeden obrót korbki nawija poniżej 50cm.

Niska szpula wcale nie przeszkadza w zasięgu rzutu. Już 30 lat temu skonststowałem, że czarnuch Shimano 3000GTM (o ekstremalnie wydłużonej szpul), wcale nie rzuca dalej od mojego Cardinala 44 przy zastosowaniu żyłki 0,18mm.

Tutaj do przedmiotowego zastosowania żyłek 0,08-0,10mm, tym bardziej nie potrzebuję wysokiej szpuli, bo przy przynętach o masie 0,3-0,5g ten zasięg wyniesie 8-10m przy bezwietrznej pogodzie.

Kołowrotek ma ślimakowy wałek posuwu szpuli, więc żyłkę powinien nawijać krzyżowo i równo układać na szpuli.

A jak nie znajdę niczego godnego uwagi, to wrócę do mojego 30-letniego Fenwika 300 Ultra Lite, który służył mi kiedyś do łowienia na błystkę podlodową.

Niska szpula wcale nie przeszkadza w zasięgu rzutu. Już 30 lat temu skonststowałem, że czarnuch Shimano 3000GTM (o ekstremalnie wydłużonej szpul), wcale nie rzuca dalej od mojego Cardinala 44 przy zastosowaniu żyłki 0,18mm.

Prawie się kiedyś o to pobiłem, z kumplem.. tyle, że o C4 i Daiwę.. :)

W shimano nie ma chyba 500 pgs. Pgs-y są w wielkości 1000 i c2000. Czyli 1000 pgs (przełożenie 4,3) jest w Vanquishu (chyba zatem to najlepsza i najlżejsza opcja), a przy 500s z normalnym przełożeniem 5,6 najwyższym modelem jest chyba 18 Soare Ci4+.