Lookasz Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Prawie na pewno używałem tego do 4,5g i moim zdaniem to zdecydowanie nie jest kijek pod mikro jigi. Rzucałem nim 8g czeburaszką + guma 3 cale i strachu nie było. Poprowadzić taki zestaw również spokojnie się dało, przy czym muszę zaznaczyć, że to było jednostajne ściąganie w toni. Do takich zastosowań proponowałbym dołożyć trochę i zbudować wędkę w pracowni na blanku Matagi Super Trout. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Dzięki, interesuje mnie wersja 195 cm ale właśnie sam się zastanawiam czy brać tą 0,5-3 czy 1,5-4,5, wędka ma być na zimowo wiosenny białoryb i jakieś okonki, najwięcej będę łowił na jigi na koralikach 4-4,5 mm. Oczywiście jeszcze jakieś małe gumki itd... Byłem ciekawy od ilu widać już opad na poszczególnych wersjach i od ilu gram nie dają już rady.Jeśli myślisz o łowieniu najlżejszymi "paproszkami", brałbym tę 0,5-3,0g. Nie miałem do czynienia z Technium, ale Ultris 0,5-6g zdecydowanie różnił się od Ultrisa 1-10g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Sezon powoli schyla się mu końcowi ale w poprzednim sezonie UL w grudniu robił robotę Przygotowane wedki:Tict Ice Cube IC 69-FLureleader Rockfisher LRF-702UL-SJackson Kawasemi Rhapsody TULN-522LMHX s781-2Batson sp781-2 Kołowrotki:Shimano Rarenium FA 2500Shimano Rarenium FA 2500S2x Shimano Stracić ci4+ 2500Shimano Soare c2000pgss 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Chcesz aż 2 Shimano "Stracić"? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Jakieś opinie o Matagi TR56? Mikrojigi i gumki na malutkich hakach za białorybem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Mam blank (na razie) wydaje się całkiem szybki. Szczyt to już naprawdę igiełka. Jeden kolega pisał tu na kilku stronach wstecz na temat wartości użytkowych tr56. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Jakoś nie wiem czy znajdzie się jakaś lepsza wędka od tej matagi.Mikro paproszki, jogi itp. o wadze 0,5g latają na bardzo dobre odległości.Czuć wszystko co się dzieje z przynętą, nawet jak ryby na nią patrzą.Dzięki igłowatej szczytówce rybki pewnie zasysają jigi, nie odbijają się od kija, a hol 15 cm Okonka czy płotki już jest fajny.Kijek nie jest kluchowaty, jest szybki, bardzo fajnie da się animować mikro przynęty.Plecionka jaka współpracuje z tym kijkiem to momoi 0,064mm 4,5lb, chociaż śmiało można by stosować jeszcze cieńszą 0,053mmDla mnie mistrz do każdej najmniejszej przynęty.Choć nie mam go u siebie, kij kolegi, udało mi się pomachać min nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pięta achillesowa Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Konger Streeto XUL 1801 jednoskład 180 cmRyobi spiritual 800plecionka Daiwa Prorex 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Jakoś nie wiem czy znajdzie się jakaś lepsza wędka od tej matagi.Mikro paproszki, jogi itp. o wadze 0,5g latają na bardzo dobre odległości.Czuć wszystko co się dzieje z przynętą, nawet jak ryby na nią patrzą.Dzięki igłowatej szczytówce rybki pewnie zasysają jigi, nie odbijają się od kija, a hol 15 cm Okonka czy płotki już jest fajny.Kijek nie jest kluchowaty, jest szybki, bardzo fajnie da się animować mikro przynęty.Plecionka jaka współpracuje z tym kijkiem to momoi 0,064mm 4,5lb, chociaż śmiało można by stosować jeszcze cieńszą 0,053mmDla mnie mistrz do każdej najmniejszej przynęty.Choć nie mam go u siebie, kij kolegi, udało mi się pomachać min nad wodą.Wszystko się zgadza co napisałeś o tym patyku. Miałem go w rękach jako blank i już miałem go zbroić, ale po długim oczekiwaniu dostałem Varivas Area Drive TS - ARD-510S-TTS: 0,3-3g, 179,5cm, 1-3lb lub PE0,15-0,2, więc zrezygnowałem ze zbrojenia Matagi TR56.Po porównaniu zarówno średnica dolnika, jak i końcówki igły niemalże identyczne, ale Varivas trochę sztywniejszy.Igła z grafitu o większym module sprężystpści, a tubular o nieco grubszej ściance.Ponadto, z tych porównań na swoje potrzeby oceniam, że ten blank Matagi TR56 ma moc 2lb, tak jak go opisują na rynek rosyjsko/ukraiński, a nie 4lb jak jest opisany na nasz rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Nie powiedział bym że matagi ten ma 2lb.Jest troszkę mocy w tym kijaszku.Nie jest to wędką która podda się przy większej rybce.Gnie się przyzwoicie choć mocy w dolniku jest.Nie mam możliwości porównać tego kijka z innymi wędkami z tej kategorii wagowej więc ciężko jest mi napisać coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Mógłbyś pokazać ugięcie po podniesieniu 1 kg? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Dlaczego mam podpinać pod ten kij 1kg?Na pewno tyle nie wydoli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Z mojej strony to czysta ciekawość, a wynika z dyskusji z tego wątku, powiedzmy od 3 strony http://jerkbait.pl/topic/133607-finezyjny-blank-z-mocą-w-dolniku/page-3#entry2673205 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Nie powiedział bym że matagi ten ma 2lb.Jest troszkę mocy w tym kijaszku.Nie jest to wędką która podda się przy większej rybce.Gnie się przyzwoicie choć mocy w dolniku jest.Nie mam możliwości porównać tego kijka z innymi wędkami z tej kategorii wagowej więc ciężko jest mi napisać coś więcej.Mocy w nim jest istotnie tylko troszkę.Mam kilka wędek opisanych do 4lb:Graphiteleader Super Corto Esagonale GOSRES-6102L-HS 0,4-4g i 1-4lb,Graphiteleader 15 Corto Prototype Nuovo GNCPS-6102L-HS 0,5-6g i 1-4lb,Graphiteleader Nuovo Finezza Prototype ST Limited GNFPS-6102L-HS 0,5-5g i 1-3lb.Porównanie ich mocy do Matagi TR56 ma się tak, jak przysłowiowa pięść do oka. Matagi TR56 jest o wiele bardziej delikatne, do przynęt rzędu 0,2-0,5g będzie to kij znakomity, jednak znacznie słabszy od ww. Varivasa i Graphiteleader'ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Z mojej strony to czysta ciekawość, a wynika z dyskusji z tego wątku, powiedzmy od 3 strony http://jerkbait.pl/topic/133607-finezyjny-blank-z-mocą-w-dolniku/page-3#entry2673205Czytałem ten temat.Mam kij do łowienia okoni na średnio opisany jako 10lb, i z tego tematu wychodzi że mógłbym podnieść tym kijem około 5kg ????Nie widzę tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) Kiedyś, jako chłopak zobaczyłem na płocie napis DUPA, pogłaskałem i wbiła mi się w dłoń drzazga... Od tego zdarzenia nie wierzę w słowo pisane! Edytowane 22 Stycznia 2020 przez Alexspin 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShadowStalker Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 A testował ktoś może wędke Dragon MicroLure wersje 2,75 1-7g? Konkretnie ten egzemplarz: https://www.ceneo.pl/50592018Ciekawi mnie jak się taka dłuższa wędka do UL spisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 benkei travel do 7glegalis 2500żyłka 0.16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 (edytowane) Nareszcie mogę dołączyć do grona „Ultralajtowców” Lubię ten sposób łowienia W zeszłym sezonie zakupiłem na swoje 40-te urodziny wędeczkę na blanku KRAAG SKXF807-2N (240cm 1-14gr) sparowany z RYOBI ZAUBER PRO 2000Jednak to nie było jeszcze to, mini przynęty nie chciały „latać”. Poprosiłem jegomościa z forum niejakiego MEKAMIL - A żeby zrobił mi TRAVELA pod okonie do 5 gr….Nie zrozumieliśmy się do końca i powstał kijaszek 202cm na banku muchowym, który ładuje mini woblerki na zadawalające odległości i potrafi powalczyć ze sporym kleniem ok 50cmPiękna parabola! Ale to nadal nie była UL okoniówka… Wpisałem na giełdę [KUPIĘ] i kupiłem Major Craft Troutunio 0,6-4gr… przetestowany na ok. 50cm kleniu Teraz mam 2 kijaszki UL - do których zapinam:Shimano Sephia c3000s ci4 (bardzo mi się podoba ) Edytowane 19 Lutego 2020 przez BraWo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Lureleader Natural Heart 0,8-4gDaiwa Exceler 2000LTMikado DreamLine 0,035mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 benkei travel do 7glegalis 2500żyłka 0.16Fajny kijek na lekko do bagażnika. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Fajny kijek na lekko do bagażnika. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalkaw moim wypadku to jednoślad i plecak. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 U mnie najcześciej używam teraz na lekko Auriga Area-II TR60ACS-XUL + biomek c2000s + stroft 0,10 i na wieksze garbusy z przylowami Auriga Nuovo TR60CSN+ biomek 3000 + egi metal 0,6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) Z rzeczy bardziej "lajtowych"1. Westin W3 StreetStick 1.83 1-5gr + Shimano Sahara 2500F I HG + Pletka Mikado Dream Line Ultralight 0.0472. Dam Effzett Microflex 1.90 3-15gr + Shimano Nasci 2500 + Pletka Berkley X9 0.10 Edytowane 21 Lutego 2020 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Mój zestaw który dla mnie jest Ultralightem, lżej już nie łowię.St.croix Panfish PFS90MLF2 4-8lbDaiwa prorex VLT 300-C Stroft GTM 0,16mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi