Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Prawie na pewno używałem tego do 4,5g i moim zdaniem to zdecydowanie nie jest kijek pod mikro jigi. Rzucałem nim 8g czeburaszką + guma 3 cale i strachu nie było. Poprowadzić taki zestaw również spokojnie się dało, przy czym muszę zaznaczyć, że to było jednostajne ściąganie w toni.

Do takich zastosowań proponowałbym dołożyć trochę i zbudować wędkę w pracowni na blanku Matagi Super Trout.

Dzięki, interesuje mnie wersja 195 cm ale właśnie sam się zastanawiam czy brać tą 0,5-3 czy 1,5-4,5, wędka ma być na zimowo wiosenny białoryb i jakieś okonki, najwięcej będę łowił na jigi na koralikach 4-4,5 mm. Oczywiście jeszcze jakieś małe gumki itd... Byłem ciekawy od ilu widać już opad na poszczególnych wersjach i od ilu gram nie dają już rady.

Jeśli myślisz o łowieniu najlżejszymi "paproszkami", brałbym tę 0,5-3,0g. Nie miałem do czynienia z Technium, ale Ultris 0,5-6g zdecydowanie różnił się od Ultrisa 1-10g.

• 1 miesiąc temu...

Sezon powoli schyla się mu końcowi ale w poprzednim sezonie UL w grudniu robił robotę :D

Przygotowane wedki:

Tict Ice Cube IC 69-F

Lureleader Rockfisher LRF-702UL-S

Jackson Kawasemi Rhapsody TULN-522L

MHX s781-2

Batson sp781-2

Kołowrotki:

Shimano Rarenium FA 2500

Shimano Rarenium FA 2500S

2x Shimano Stracić ci4+ 2500

Shimano Soare c2000pgss

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Jakoś nie wiem czy znajdzie się jakaś lepsza wędka od tej matagi.

Mikro paproszki, jogi itp. o wadze 0,5g latają na bardzo dobre odległości.

Czuć wszystko co się dzieje z przynętą, nawet jak ryby na nią patrzą.

Dzięki igłowatej szczytówce rybki pewnie zasysają jigi, nie odbijają się od kija, a hol 15 cm Okonka czy płotki już jest fajny.

Kijek nie jest kluchowaty, jest szybki, bardzo fajnie da się animować mikro przynęty.

Plecionka jaka współpracuje z tym kijkiem to momoi 0,064mm 4,5lb, chociaż śmiało można by stosować jeszcze cieńszą 0,053mm

Dla mnie mistrz do każdej najmniejszej przynęty.

Choć nie mam go u siebie, kij kolegi, udało mi się pomachać min nad wodą.

• 3 tygodnie później...

Jakoś nie wiem czy znajdzie się jakaś lepsza wędka od tej matagi.

Mikro paproszki, jogi itp. o wadze 0,5g latają na bardzo dobre odległości.

Czuć wszystko co się dzieje z przynętą, nawet jak ryby na nią patrzą.

Dzięki igłowatej szczytówce rybki pewnie zasysają jigi, nie odbijają się od kija, a hol 15 cm Okonka czy płotki już jest fajny.

Kijek nie jest kluchowaty, jest szybki, bardzo fajnie da się animować mikro przynęty.

Plecionka jaka współpracuje z tym kijkiem to momoi 0,064mm 4,5lb, chociaż śmiało można by stosować jeszcze cieńszą 0,053mm

Dla mnie mistrz do każdej najmniejszej przynęty.

Choć nie mam go u siebie, kij kolegi, udało mi się pomachać min nad wodą.

Wszystko się zgadza co napisałeś o tym patyku. 

Miałem go w rękach jako blank i już miałem go zbroić, ale po długim oczekiwaniu dostałem Varivas Area Drive TS - ARD-510S-TTS: 0,3-3g, 179,5cm, 1-3lb lub PE0,15-0,2, więc zrezygnowałem ze zbrojenia Matagi TR56.

Po porównaniu zarówno średnica dolnika, jak i końcówki igły niemalże identyczne, ale Varivas trochę sztywniejszy.

Igła z grafitu o większym module sprężystpści, a tubular o nieco grubszej ściance.

Ponadto, z tych porównań na swoje potrzeby oceniam, że ten blank Matagi TR56 ma moc 2lb, tak jak go opisują na rynek rosyjsko/ukraiński, a nie 4lb jak jest opisany na nasz rynek.

Nie powiedział bym że matagi ten ma 2lb.

Jest troszkę mocy w tym kijaszku.

Nie jest to wędką która podda się przy większej rybce.

Gnie się przyzwoicie choć mocy w dolniku jest.

Nie mam możliwości porównać tego kijka z innymi wędkami z tej kategorii wagowej więc ciężko jest mi napisać coś więcej.

Nie powiedział bym że matagi ten ma 2lb.

Jest troszkę mocy w tym kijaszku.

Nie jest to wędką która podda się przy większej rybce.

Gnie się przyzwoicie choć mocy w dolniku jest.

Nie mam możliwości porównać tego kijka z innymi wędkami z tej kategorii wagowej więc ciężko jest mi napisać coś więcej.

Mocy w nim jest istotnie tylko troszkę.

Mam kilka wędek opisanych do 4lb:

Graphiteleader Super Corto Esagonale GOSRES-6102L-HS 0,4-4g i 1-4lb,

Graphiteleader 15 Corto Prototype Nuovo GNCPS-6102L-HS 0,5-6g i 1-4lb,

Graphiteleader Nuovo Finezza Prototype ST Limited GNFPS-6102L-HS 0,5-5g i 1-3lb.

Porównanie ich mocy do Matagi TR56 ma się tak, jak przysłowiowa pięść do oka.

Matagi TR56 jest o wiele bardziej delikatne, do przynęt rzędu 0,2-0,5g będzie to kij znakomity, jednak znacznie słabszy od ww. Varivasa i Graphiteleader'ów. 

Z mojej strony to czysta ciekawość, a wynika z dyskusji z tego wątku, powiedzmy od 3 strony http://jerkbait.pl/topic/133607-finezyjny-blank-z-mocą-w-dolniku/page-3#entry2673205

Czytałem ten temat.

Mam kij do łowienia okoni na średnio opisany jako 10lb, i z tego tematu wychodzi że mógłbym podnieść tym kijem około 5kg ????

Nie widzę tego.

Kiedyś, jako chłopak zobaczyłem na płocie napis DUPA, pogłaskałem i wbiła mi się w dłoń drzazga... :( Od tego zdarzenia nie wierzę w słowo pisane! :angry:

Edytowane przez Alexspin
  • Like 6

• 4 tygodnie później...

Nareszcie mogę dołączyć do grona „Ultralajtowców”

Lubię ten sposób łowienia

W zeszłym sezonie zakupiłem na swoje 40-te urodziny wędeczkę na blanku KRAAG SKXF807-2N (240cm 1-14gr) sparowany z RYOBI ZAUBER PRO 2000

Jednak to nie było jeszcze to, mini przynęty nie chciały „latać”. Poprosiłem jegomościa z forum niejakiego MEKAMIL - A żeby zrobił mi TRAVELA pod okonie do 5 gr….

Nie zrozumieliśmy się do końca i powstał kijaszek 202cm na banku muchowym, który ładuje mini woblerki na zadawalające odległości i potrafi powalczyć ze sporym kleniem ok 50cm

Piękna parabola!

Ale to nadal nie była UL okoniówka…

Wpisałem na giełdę [KUPIĘ] i kupiłem Major Craft Troutunio 0,6-4gr… przetestowany na ok. 50cm kleniu :D

Teraz mam 2 kijaszki UL - do których zapinam:

Shimano Sephia c3000s ci4 (bardzo mi się podoba )

Edytowane przez BraWo
  • Like 3

Z rzeczy bardziej "lajtowych"

1. Westin W3 StreetStick 1.83 1-5gr + Shimano Sahara 2500F I HG + Pletka Mikado Dream Line Ultralight 0.047

2. Dam Effzett Microflex 1.90 3-15gr + Shimano Nasci 2500 + Pletka Berkley X9 0.10

Edytowane przez scOOtt