MieczysławS Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Mój zestaw który dla mnie jest Ultralightem, lżej już nie łowię.St.croix Panfish PFS90MLF2 4-8lbDaiwa prorex VLT 300-CStroft GTM 0,16mmZestawem o takich parametrch łowiłem okonie i białe drapieżniki - trzydzieści lat temu.Był to dlamnie wtedy Light (L) i tak pozostało do dziś, choć wtedy było dużo więcej ryb - więc nie było potrzeby łowić jeszcze lżej.Tylko wzdręgi wówczas łowiłem na najmniejsze obrotówki jakie wówczas były dostępne Mepps Aglia 0, Rublex Celia 1 i Shakespeare Jet Spinner 2g. Ten ostatni zresztą okazał się na nie najskuteczniejszy.Dziś łowię wędziskami o cw. do 3g bo to jest dla mnie UL, a XUL, to przynęty poniżej 1g.Taka jest moja osobista klasyfikacja, każdy może ją sobie określać jak chce, decyduje o tym zasobność łowisk głównie, no może także jeszcze i portfela. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ras al Ghul Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Ja zaczynałem z zestawem Robinson River Master Perch Spin 212cm 1-6gRobinson PerfectFD 209Nano Core Spin 0,162mm O moich początkach z tym zestawem można poczytać tutaj : https://www.wedkarstwozpasja.com/2020/03/poczatki-spinningu-z-ultra-lekkim.html Dziś już jedzie do mnie kij River Master Ultra Light Jig 230cm 0,5-5g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Powrót po dłużej przerwie do UL. Qualia XPSJ 762LDaiwa Revros LT 2000YGK EGI METAL PE 0.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Z rzeczy bardziej "lajtowych"1. Westin W3 StreetStick 1.83 1-5gr + Shimano Sahara 2500F I HG + Pletka Mikado Dream Line Ultralight 0.0472. Dam Effzett Microflex 1.90 3-15gr + Shimano Nasci 2500 + Pletka Berkley X9 0.10 Jakie odczucia z użytkowania tego Westina W3 0,5-5g i jak on pracuje przy animacji przynęt oraz pod rybą? Pomachałem nim ostatnio w sklepie i całkiem przyzwoite wrażenie na mnie zrobił na sucho. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Jakie odczucia z użytkowania tego Westina W3 0,5-5g i jak on pracuje przy animacji przynęt oraz pod rybą? Pomachałem nim ostatnio w sklepie i całkiem przyzwoite wrażenie na mnie zrobił na sucho.Westin jest od 1 do 5 gram. Jest to kij niedoszacowany. Ja okreslilbym gorne c.w. na 10 gram. Jeśli chodzi o podbicie to komfort kończy się na 7-8 gramach. Wspomniane 10 gram tyczy się standardowego prowadzenia przynęty. Kij jest szybki, cięty i bardzo ładnie pracuje pod rybą. Ma duży zapas mocy. Gdzieś na FB widziałem filmik jak gościu zapial i wyjął sumka pod 120cm. Ja jestem bardzo zadowolony z tego patyka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 A potem słyszę, że ktoś ma szybkiego ultralighta do 5g łatwiej o to jak kijek rzuca 10g 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Mnie interesuje kij, który realnie obsłuży w komforcie gumki 3-5cm na główkach 1-2g. Obecne zestawy;Lureleader Rockfisher LRF-762L-T 1-8g, 2-8lb + TP2500s + egi metal PE0.4;Gtaphiteleader Silverado GSIS-472LML-HS 2-11g + Certate LT2500D + PE0.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 U mnie zawitał niedawno kijek kujing teton 622SUL do 3,5 g i dołączył do młynka daiwa luvias 2004H i do tego plecionka sunline siglon pe 0,4 w 4 splotach i w pszyszlym tygodniu place składki i heja nad wode . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShadowStalker Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Ja zaczynałem z zestawem Robinson River Master Perch Spin 212cm 1-6gRobinson PerfectFD 209Nano Core Spin 0,162mm O moich początkach z tym zestawem można poczytać tutaj : https://www.wedkarstwozpasja.com/2020/03/poczatki-spinningu-z-ultra-lekkim.html Dziś już jedzie do mnie kij River Master Ultra Light Jig 230cm 0,5-5gCzy tej kijki robinsona z serii RiverMaster to są wklejki? Nigdzie nie moge znaleźć na ten temat informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) Czy tej kijki robinsona z serii RiverMaster to są wklejki? Nigdzie nie moge znaleźć na ten temat informacjiBo to taka Firma - Robinson... W nazwie mają "Jig", więc należałoby się domyślać, że wklejki, ale najlepiej dopytać "u źródła" - http://robinson.pl/ Edytowane 11 Maja 2020 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 A ja sobie popełniłem taki zestaw : Lucky John Vanrex Micro Jig 1.98m / 2-9gStradic CI4+ C2500SMikado Dreamline 0.047mm Kijek, kołowrotek sprawują się cacy...z plecionką gorzej ale już mam następną Co do River Master'a - Na początku była tylko wersja "spin" z klasyczną pustą szczytówką, a później dołożyli "jig" czyli za pewne tak jak mówi Alexspin z wklejką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterson Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 A ja sobie popełniłem taki zestaw : Lucky John Vanrex Micro Jig 1.98m / 2-9gStradic CI4+ C2500SMikado Dreamline 0.047mm Kijek, kołowrotek sprawują się cacy...z plecionką gorzej ale już mam następną Co do River Master'a - Na początku była tylko wersja "spin" z klasyczną pustą szczytówką, a później dołożyli "jig" czyli za pewne tak jak mówi Alexspin z wklejką Witam , co jest nie tak z tą plecionką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShadowStalker Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 A ja sobie popełniłem taki zestaw : Lucky John Vanrex Micro Jig 1.98m / 2-9gStradic CI4+ C2500SMikado Dreamline 0.047mm Kijek, kołowrotek sprawują się cacy...z plecionką gorzej ale już mam następną Co do River Master'a - Na początku była tylko wersja "spin" z klasyczną pustą szczytówką, a później dołożyli "jig" czyli za pewne tak jak mówi Alexspin z wklejką Odniosłem podobne wrażenie, że to będzie wklejanka, napisałem do Robinsona, zobaczymy czy doczekam się odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Bo to taka Firma - Robinson... W nazwie mają "Jig", więc należałoby się domyślać, że wklejki, ale najlepiej dopytać "u źródła" - http://robinson.pl/ Nie trzeba się domyślać tylko wystarczy zajrzeć do katalogu, jeżeli wędka jest wklejankę to jest o tym informacja w nawiasie. Kije te są opisane jako pełne paraboliki z wolną akcją. Edytowane 12 Maja 2020 przez Ostry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Witam , co jest nie tak z tą plecionką ?Strasznie płaska jest. Świeżo odwinięty kawałek w palcach jest wyczuwalnie płaski, przy nawijaniu na kołowrotek już się skręca...a po kilku - kilkunastu godzinach łowienia jest poskręcana jak skrętka UTP :/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Zakupiłem wędkę 0.2-1.5g i teraz się zastanawiam co nawinąć na kołowrotek. Mam Shimano Stradic CI4+ 1000hg i 2500, na 1000 jest plecionka Spider Wire 0.06mm , fajnie działa mi to z kijem 1-5g, jak będzie to wyglądać z przynetami 1-1.5g? O fluo myślałem 0.10mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert7704 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Proponuję to . Myślę że spełni oczekiwania . https://allegro.pl/oferta/plecionka-varivas-light-game-100m-0-02mm-japan-7387291445?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_w%C4%99dkarstwo_sport_fishing&ev_adgr=W%C4%99dkarstwo&gclid=EAIaIQobChMIvbeT4Kmw6QIVwRUYCh30gg-zEAYYASABEgK1bvD_BwE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Jak coś tańszego, polecam najcieńszego 4 splotowego sunline Pe 0,2 od kolegi Psulka Używam do micro jigow i naprawdę polecam, cieniutka i wytrzymała. Miałem spiderwire 0,06 żółte fluo i przy tej plecionce to sznur na rekiny, może i mocny ale gruby i utrudnia rzuty małymi przynętami poniżej 1 g. Edytowane 13 Maja 2020 przez 19john92 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 To co koledzy powyżej polecają plus Sunline Siglon PE 8x 0.3 orange. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Byłoby super gdyby jeszcze sklepy wysyłały ją za granice za mniej niż 70-130zł Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 http://jerkbait.pl/topic/141195-sunline-siglon-pe-4x-i-8x-promocje-ul-przyponowe-siglon-wire-i-siglon-fc-promocje-p-line-darmowa-wysyłka/Przeczytaj tutaj???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Chmiel Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Witam. Do kolekcji doszedł nowy kołowrotek stella AR Mój zestaw XUL wygląda następująco: 1. Matagi Area Trout Long Casting TWA-662 XUL 198cm cw. 0,2-1g 1-2lb2. Matagi TR 56 Super Area Sensor XUL 173cm cw. 0,2-1g 1-4lb3. Phenix Mosquito z szklana wklejką 198cm cw. do 0.5-2g 1. Shimano Twin Power 1000 FB2. Shimano Twin Power 1000 FA3. Shimano Stella 1000 FE4. Shimano Stella 1000 AR Pozdrawiam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Takie ciężkie młynki do takich delikatnych kijków? Nie myślałeś o jakimś vanquishu? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Chmiel Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 kiedyś myślałem ale jakoś chyba wole te starsze młynki a ich waga mi nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 kiedyś myślałem ale jakoś chyba wole te starsze młynki a ich waga mi nie przeszkadza Hmmm. ...a próbowałeś podpiąć do tych kijaszkow lekki kołowrotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi