Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Gammarus daje do myślenia... W fazuectestów modek Daphnia 0,01-0,1g. Trzeba uważać, żeby zbyt ciężką agrafką nie przeciążyć kija.

Tak tylko się droczę. Też lubię UL. Może i XUL kiedyś wypróbuję. Ale wydaje mi się, że realnie możliwa jest, przy zastosowaniu konwencjonalnych komponentów i zasad rodbuildingu, budowa kijów najlżej tak do 3g. Potem fizyka już ogranicza i realne warunki nad wodą. Wyobrażam sobie, że z uwolniem od zaczepu o małą trawkę jest wtedy problem.

ten kij  leżał u mnie dłuższy czas w szafie jako nowy

i prawie o nim  zapomniałem

pomachałem nim na nowo i stwierdziłem że  to jest to

szybka akcja szczytowa z głębokim ugięciem  w fazie  holowania

super kij wg mnie do główek 2-5 g i ES 2-3'' i wszystkie wobki typu Siek Bzyk itd

A który to model, bo mam to samo ale nazywa się Paladin Fire Wizard 248/7 i ten to raczej szybki parabolik. U mnie robi za brzegowy UL na klenie, jazie no i okonie ale raczej z małymi wirówkami, woblerkami i cykadkami. Gorzej jest z wszelkiego rodzaju mikrusami poniżej 2g. Da radę rzucić ale odległości nie powalają. W czasie holu większych okazów, kij robi całą robotę  :)

• Like 1

A który to model, bo mam to samo ale nazywa się Paladin Fire Wizard 248/7 i ten to raczej szybki parabolik. U mnie robi za brzegowy UL na klenie, jazie no i okonie ale raczej z małymi wirówkami, woblerkami i cykadkami. Gorzej jest z wszelkiego rodzaju mikrusami poniżej 2g. Da radę rzucić ale odległości nie powalają. W czasie holu większych okazów, kij robi całą robotę  :)

to następna Paladina

Wizard Fire 225 2-7 gr

Gammarus daje do myślenia... W fazuectestów modek Daphnia 0,01-0,1g. Trzeba uważać, żeby zbyt ciężką agrafką nie przeciążyć kija.

Tak tylko się droczę. Też lubię UL. Może i XUL kiedyś wypróbuję. Ale wydaje mi się, że realnie możliwa jest, przy zastosowaniu konwencjonalnych komponentów i zasad rodbuildingu, budowa kijów najlżej tak do 3g. Potem fizyka już ogranicza i realne warunki nad wodą. Wyobrażam sobie, że z uwolniem od zaczepu o małą trawkę jest wtedy problem.

Jeśli uwolnić się od myślenia schematami to się da zbudować kij, który z powodzeniem obsługuje mikro jigi i nie pęka przy byle zaczepie a do tego pozwala spokojnie holować "przyłowy".

• Like 1

Jeśli uwolnić się od myślenia schematami to się da zbudować kij, który z powodzeniem obsługuje mikro jigi i nie pęka przy byle zaczepie a do tego pozwala spokojnie holować "przyłowy".

Owszem, tylko moc takiego kija skacze od razu na poziomy 3-5lb...

Sam dałem taką konstrukcję poczynić i spełnia się w swojej roli znakomicie.

Edytowane przez nyny

Jak napiszę "żart" to będzie ok?

A dlaczego martwi Cię, że:

Owszem, tylko moc takiego kija skacze od razu na poziomy 3-5lb...

Dla mnie to zaleta, ogromna zaleta, że można łowić na mikro jigi i bez problemów wyciągać duże ryby, wyjmować i wypuszczać w świetnej kondycji bez zamęczenia długim holem.

Edytowane przez strary

No kij 4-5lb to nic nadzwyczajnego, ot UL,

określany zwykle jako do 6g, którym też zwykle daje się operować mikrojigami ok. 1g.

Chodziło mi o takie pokroju rzeczonego kiełżyka, Gammarusa max do 1,5g o ile dobrze pamiętam. Jeśli to realny górny c.w. to chyba do 4lb bardzo daleko.

Oczywiście tylko teoretyzuję, nie jestem jak dotąd skażony praktyką z takimi wykałaczkami, nie macałem takowego nawet, więc mogę się mylić.

Tak ale ja mam na myśli konstrukcje, która rzuca i animuje mormyszki a ma mocy kilka lb. Nie sama fascynacja kto da mniej lb tylko narzędzie najbardziej użyteczne w każdej,no  prawie każdej sytuacji.

Takie konstrukcje trzeba dać zbudować, zapewniam Cię że się da :)

Można zbudować, można kupić gotowe i wcale nie musi mieć górne cw. 0,6g, aby dało nim się rzucić i poprawnie prezentować mormyszkę o masie nawet 0,4g.

Nic o górnym CW nie pisałem, bo to jest płynne...

Jeśli chodzi o gotowce...

...przerzuciłem ich mnóstwo nie znalazłem takiego, który mnie by satysfakcjonował.

... uczciwie przyznam, że robionych też trochę obłowiłem zanim siadło mi coś co wystarcza w zupełności póki co :)

Matagi twa 662 xul

Kumpel w letnie łowy ciągał karpie około 2 kg na micro jigi na komercji.

Z opisania kumpla, karp 2,5kg to już jest max max dla tej wykałaczki.

OT z czystej ciekawości postanowił sprawdzić co potrafi ten kijek.

Mam TR56 Super Area Sensor XUL, 173cm, 0,2-1g, 1-4lb. Opisany niepoprawnie, górne cw. to co najmniej 2,0g.

Z 2g główką plus 2'' smukły gumiś można rzucać w stylu "ile mu fabryka dała".

Natomiast  TWA-662 XUL 173cm, 0,2-1g, 1-2lb nie znam, ale patrząc ma średnice dołu i igły musi to być straszny "krowi ogon".

Przy 2,5kg karpiu na komercji da się rybę wyciągnąć w stanie takim, że nie może biedak już machnąć ani płetwą ani ogonem.

Oba powyższe blanki nie do takich ryb zostały zaprojektowane, bo ryba płynie dokąd chce, a wędkarz nie ma nic do powiedzenia.

W naturalnych rzekach czy zbiornikach po pierwszym odejściu ryby, byłoby "po herbacie".

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Ostatnio machałem w sklepie Abu Garcia Carabus Nano 0.3-2.5g. Genialny kijek. Szybki, z super ugięciem i dużą mocą. Cena jak dla mnie wysoka więc na razie się wstrzymałem ale będę się przyglądał i może w przyszłości...

Ta wędka robi mega wrażenie, podobnie jak jej cena :)

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka