Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

No to moja propozycja zestawu Ultris Jig Micron + Ultris Aqua wpisuje się jak ulał.zeby.gif Dodaj do tego plecionkę Siglon Sunline PE 0,4 od kol. http://jerkbait.pl/user/46318-psulek/ i będziesz miał komplet za niespełna 400.- spełniający Twoje wymagania. Jeszcze Ci trochę na przynęty zostanie.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

W tym sezonie u mnie zbliża się koniec łowienia na UL.

Jestem po testach wędki Westin W3 StreetStick 1,83 2-7g. Co mogę napisać:

Kijek wykonany starannie - nie ma się w zasadzie do czego przyczepić. Pianka twarda, dobrej jakości. Uchwyt pewnie trzyma kołowrotek i nie niszczy stopki. Pod "shimanowskie" rozwiązania pasuje idealnie. Omawiany kijek jest zdecydowanie szybszy od wersji 2,13m 2-10g. Można by nawet napisać, że to dwie różne konstrukcje.

Jest bardzo dobrze wyważony. Rzucić tym idzie już gramową przynętą. Maksymalny komfort górnej granicy to główka 6g + 2,5". Da się ciężej ale to już raczej nie jest to. Szybko gaśnie, jest to taki fast ze sztywniejszym dolnikiem. Bez problemu radzi sobie z przyłowami w postaci szczupaczków 50-60cm. Wędki najwięcej używałem do główek 0.8 - 2g + sztuczna ochotka lub imitacja białego robaka. Na okoniach radził sobie doskonale.Komfortowo łowiło się płotki, krąpie, leszczyki, kleniki i ukleje. Wzdręg nie łowiłem - tam, gdzie wędkuję nie ma ich w takiej ilości aby odławiać je regularnie. Współpracował z plecionką Siglon Sunline PE 0.3. Już wiem, że w przyszłym sezonie to będzie PE 0.4 (jest trwalsza, mniej się rwie a odległości w rzutach są porównywalne). Ta PE 0.3 jest super jeżeli nie ma zaczepów, trzcin itd.

Czy kupiłbym wędkę drugi raz? Tak.

• Like 2

W tym sezonie u mnie zbliża się koniec łowienia na UL.

Jestem po testach wędki Westin W3 StreetStick 1,83 2-7g. Co mogę napisać:

Kijek wykonany starannie - nie ma się w zasadzie do czego przyczepić. Pianka twarda, dobrej jakości. Uchwyt pewnie trzyma kołowrotek i nie niszczy stopki. Pod "shimanowskie" rozwiązania pasuje idealnie. Omawiany kijek jest zdecydowanie szybszy od wersji 2,13m 2-10g. Można by nawet napisać, że to dwie różne konstrukcje.

Jest bardzo dobrze wyważony. Rzucić tym idzie już gramową przynętą. Maksymalny komfort górnej granicy to główka 6g + 2,5". Da się ciężej ale to już raczej nie jest to. Szybko gaśnie, jest to taki fast ze sztywniejszym dolnikiem. Bez problemu radzi sobie z przyłowami w postaci szczupaczków 50-60cm. Wędki najwięcej używałem do główek 0.8 - 2g + sztuczna ochotka lub imitacja białego robaka. Na okoniach radził sobie doskonale.Komfortowo łowiło się płotki, krąpie, leszczyki, kleniki i ukleje. Wzdręg nie łowiłem - tam, gdzie wędkuję nie ma ich w takiej ilości aby odławiać je regularnie. Współpracował z plecionką Siglon Sunline PE 0.3. Już wiem, że w przyszłym sezonie to będzie PE 0.4 (jest trwalsza, mniej się rwie a odległości w rzutach są porównywalne). Ta PE 0.3 jest super jeżeli nie ma zaczepów, trzcin itd.

Czy kupiłbym wędkę drugi raz? Tak.

Mam wersje z c.w 1-5g i pod tym co @Dawid.K napisał podpisuję się obiema rękami.

Czy 30.5cm od środka uchwytu do końca wędki to dużo? Dla mnie jest ok. Zbudowałem kilka kijaszków pod moje potrzeby i z ciekawości sprawdziłem jakie są długie rękojeści do środka uchwytu. Wszystkie mają pomiędzy 30-31.5cm, tak aby wyważyć cały zestaw. Do mojego łokcia jeszcze trochę brakuje :). Co do tego czy dzielona czy nie, to oczywiście kwestia gustu i mody. Kupując seryjniaka trzeba liczyć się z kompromisami.

Czy 30.5cm od środka uchwytu do końca wędki to dużo? Dla mnie jest ok. Zbudowałem kilka kijaszków pod moje potrzeby i z ciekawości sprawdziłem jakie są długie rękojeści do środka uchwytu. Wszystkie mają pomiędzy 30-31.5cm, tak aby wyważyć cały zestaw. Do mojego łokcia jeszcze trochę brakuje :). Co do tego czy dzielona czy nie, to oczywiście kwestia gustu i mody. Kupując seryjniaka trzeba liczyć się z kompromisami.

Każdy ma swoje gusta i upodobania. Dla mnie, przy wzroście 190cm i długich rękach te 30.5cm od środka stopki do końca to byłby dolnik feederowy. Kocham krótkie dolniki, najlepiej "jednoręczne" :) Poza tym wszystko też zależy od naszego chwytu i upodobań w prowadzeniu przynęt. Przy moim sposobie dłuższy dolnik wadzi mi o ciuchy, szczególnie jesienną porą, co jest dla mnie niedopuszczalne ;)

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Tak, +/- 0.5g micro jig już nieźle leci, podejrzewam, że wklejka pośle to jeszcze dalej. Jeśli chodzi o odległość rzutu, to porównywałem z kolegą rzuty tą sama przynętą + plecionką z Mikado do 2.5, odległość na korzyść Mikado, niestety, chociaż to dla mnie nie najważniejsze. Wędka fajna, ładna wizualnie i przyjemna w łowieniu. 

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Czy te 'kultowe' Microflexy DAMa to wklejki? Czy głęboko się ładują? Bo myślę o tym modelu 2,3 m do 7 g, ale nie wiem na ile realne jest podane cw.

To nie wklejki i od kiedy kupiłem leży w pokrowcu. Wg mnie realne cw od dołu to tak od 2.5g. Wolę 100% od niej katsudo slim  w podobnym budżecie. Microflex jest szybszy od mikado. Wg. mnie słabe czucie brań. Ponoć im krócej tym lepiej z czułośćią.

Ale w tej cenie to chyba dobra sztuka...

Edytowane przez matysznak

Powiedzmy że do SUL  :)

1    - Tailwalk AJIST TZ 69/SL (wklejka) do 5g

1a  - Tailwalk AJIST TZ 69 (tubular) do 5g

1b  - Graphiteleader Finezza GLFS 752L-T do 7g

2    - 14 Stella 1000PGS

2a  - 12 Vanquish C2000HGS

2b  - 10 Stella 1000FE

3    - Momoi Rujin 0,06

3a  - Sunline Smal Game 0,3 PE

Edytowane przez Adaś Niezgódka