Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Można przyjąć np. 7g górą. Co z tego, kiedy każdy kij tak opisany nieco się różni, inne gramy mają stany inne japonia, tak jak waty i konie mechaniczne:-). Poza tym każdy z nich indywidualnie może być przez jednego łowiącego określony na 5g, przez innego na 8.

Ale rzetelne 10g to już normalny lajt, nie ultra.

Edytowane przez smokwelski

Piękna kolekcja. Jednocześnie znak czasów.. Gdy nie ma normalnych ryb a łowić coś trzeba zmniejsza się kaliber do minimum.. Mam tak samo..

Prawda, uzbierało się trochę tego, ale to dlatego, że po pierwsze budując w różnych miejscach Polski duże obiekty przemysłowe, łowiłem na różnych łowiskach.

Po drugie, trzeba było dobrać do nich odpowiedni sprzęt.

Po trzecie, zacząłem od mikro jiga, później przyszedł jeszcze nano jig i bardzo mu bliski mormyszing, następnie łowienie białorybu, a na końcu trout area.

Do tych wszystkich technik używamy mniej lub bardziej różnych wędzisk.

Po czwarte zamówiłem Tict'a - czekałem na niego prawie pół roku (epidemia), nie mogąc się na niego doczekać zamówiłem Varivasa, bo sezon zbliżał się ku końcowi. Wędki przyszły obie niemal równocześnie - obie do mikro jiga zdublowane.

Po piąte po przejściu na emeryturę musiałem remontować dom wewnątrz i na zewnątrz, bo wcześniej nie było na to czasu.

Obecnie ilość przydomowych łowisk, bardzo ubogich w ryby jest ograniczona, więc i arsenał wędzisk zostanie ograniczony, ale zanim je sprzedam muszę je jeszcze przynajmniej niektóre lepiej przetestować.

• Like 3

Prawda, uzbierało się trochę tego, ale to dlatego, że po pierwsze budując w różnych miejscach Polski duże obiekty przemysłowe, łowiłem na różnych łowiskach.

Po drugie, trzeba było dobrać do nich odpowiedni sprzęt.

Po trzecie, zacząłem od mikro jiga, później przyszedł jeszcze nano jig i bardzo mu bliski mormyszing, następnie łowienie białorybu, a na końcu trout area.

Do tych wszystkich technik używamy mniej lub bardziej różnych wędzisk.

Po czwarte zamówiłem Tict'a - czekałem na niego prawie pół roku (epidemia), nie mogąc się na niego doczekać zamówiłem Varivasa, bo sezon zbliżał się ku końcowi. Wędki przyszły obie niemal równocześnie - obie do mikro jiga zdublowane.

Po piąte po przejściu na emeryturę musiałem remontować dom wewnątrz i na zewnątrz, bo wcześniej nie było na to czasu.

Obecnie ilość przydomowych łowisk, bardzo ubogich w ryby jest ograniczona, więc i arsenał wędzisk zostanie ograniczony, ale zanim je sprzedam muszę je jeszcze przynajmniej niektóre lepiej przetestować.

Mam podobnie wszystko pod paszoki i typowy mormyszing

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Czy ktoś z forumowiczów ma receptę na jeziorowy UL na głębokości 7-13 m? Główka 5-7 g.

Główka 5g to już nie UL :) - z przynętą to już będzie w okolicach 10-15g. 

Ja bym pewnie poszedł w pełną szczytówkę, to 12g, które mocno kopie. 

Podoba mi się jak fajnie czuć uderzenia na  ABU GARCIA Veracity 6FT9IN ML SP. W tych gramaturach jest.

• 3 tygodnie później...

Jako, że mój kijek do 4g jest trochę za mocny do typowych microjigów, postanowiłem zakupić coś całkiem XUL. Po długich konsultacjach z Piotrem (Milupa) wybór padł na  nową odsłonę  Nano One SE+ / 1,86m/ 0,3 - 2,5g. Kijek na blanku Toraya, uzbrojony w przelotki Titanium waży jedyne 59g. Dziś sparowałem go z Shimano Soare Ci4+ 2000S HG - 2017. Docelowo będzie to Shimano ULTEGRA FC C2000S. Plecionka Daiwa Prorex UL Braid #0.25 kolor chartreuse, z przyponem żyłkowym (ok 1,5m) 0,14mm, bez agrafki. Zależało mi na łowieniu przynętami z główkami 2.0 - 3.5 max, a przy tak niskiej wadze jigów mój UL już sobie nie radził. 

Dziś były testy. Łowiłem na muchę zrobioną na jigowym haku #16 z główką 2,5mm. Moja prosta modyfikacja RedTaga. Kluczowe są tu dwa elementy, biały ogon i biała jeżynka z koguta (spowalnia opad). Na początku kilka okonków, największy ok 20cm. Byłem zaskoczony wędką, bo wyraźnie można było wyczuć każde, nawet delikatne branie (najmniejszy okoń miał ok 4-5cm). Później 3 płotki. Zmieniłem miejsce i w drugim rzucie trafił się ten klenik. Blank pięknie wchodzi w parabole, ale ma jeszcze dużo mocy w dolniku na większe ryby. W kilku następnych rzutach 3 brania, ryby się nie zapinały i w końcu potężny strzał i piękny ok 45cm jaź zassał jiga. NIestety mały haczyk źle się widocznie ułożył, bo chwile po zacięciu i przewinięciu ryby pod powierzchnią wyskoczył jej z pyska. 

Wróciłem na swoją wodę  i w miejscu, w którym spodziewałem się linów było mocne branie pod brzegiem. Lin pokazał się w całości, (miał pod 50 cm)  po czym jednym machnięciem ogona schował się pod zielskiem i wypiął z haka.

Zrobiłem sobie takie same jigi ale na nieco innym modelu haka i o jeden nr większym #14. Ciekawe czy będą tak samo łowne. Czas pokaże.

post-46206-0-57909300-1648663897_thumb.jpg

post-46206-0-85039700-1648663903_thumb.jpg

• Like 14

Witajcie dobrzy Ludzie.

Przymierzam się do zakupu UL do łowienia z brzegu, głownie wody stojące do 2,5 m głębokości. Preferuje długość ≥ 220 cm. Budżet: do 600 zł.

Znalazłem takiego DAM-a :  Effzett Z1 Ultra Light 2,30m 1-5g

Czy ktoś z kolegów ma wiedzę o tym kijaszku ? Bardzo proszę o informacje.
Mile widziane propozycje alternatywne.

Z góry dziękuje za wsparcie. Pozdrawiam Paweł

Edytowane przez AngusCK

Witajcie dobrzy Ludzie.

Przymierzam się do zakupu UL do łowienia z brzegu, głownie wody stojące do 2,5 m głębokości. Preferuje długość ≥ 220 cm. Budżet: do 600 zł.

Znalazłem takiego DAM-a :  Effzett Z1 Ultra Light 2,30m 1-5g

Czy ktoś z kolegów ma wiedzę o tym kijaszku ? Bardzo proszę o informacje.

Mile widziane propozycje alternatywne.

Z góry dziękuje za wsparcie. Pozdrawiam Paweł

Kupiłem powyższy kijek i jestem już po jego pierwszym teście nad wodą i pierwszych okoniach.

Jakość wykonania wędki i design (choć sam wygląd, ma dla mnie drugorzędne znaczenie) na najwyższym poziomie. Rewelacyjny dolnik i uchwyt kołowrotka (Fuji z obnażonym blankiem). Akcja XFast. Szczytówka (wklejka) ma właściwie dobrane ugięcie. Idealnie wskazuje brania i opad przynęty. Wędka super dla przynęt o wadze od 2 do 4 gr. 3 gramową przynęta (łączna waga  wraz z obciążeniem) rzucałem na 30m, plecionką 0,06 mm. Wyraźny zapas mocy dla dolnej części wędziska. Jedyny mały minus, to brak mocowania przynęty powyżej uchwytu kołowrotka. Mega przyjemność z holowania 25 cm okonków (większych nie złowiłem podczas pierwszego wypadu nad wodę).

Stosunek w relacji jakość do cena: 9 pkt. na 10 możliwych.

Według mnie za cenę niecałych 600 zł udany wybór i zakup.

Tydzień wcześniej kupiłem i jestem po kilku wyjazdach ze  spinningiem Dragon ProGUIDE X 1-10 g 126 cm - 245 cm. szczytówka wklejka. Według mojej oceny, idealnie sprawdza się dla przynęt od 3 do 6-7 g. Wykonanie wędki rewelacyjne. Uchwyt Fuji z obnażonym blankiem i oksydowanym pierścieniem z duraluminium do mocowaniem kołowrotka - super. Wędkę kupiłem do dłubania z brzegu za okoniami. Rzeczywista akcja wędki: dobry Fast. Wędka idealna do oddawania dalekich rzutów. Doskonale przenosi na dolnik brania ryb. Pierwsze branie ryby (był to 35 cm szczupaczek) to doznanie podobne do lekkiego porażenia prądem elektrycznym. Szczytówka wklejka idealnie pokazuje opad i delikatne brania. Spinning ten ma duży zapas mocy: szczupaczek 68 cm  wyjechał z wody bez najmniejszego problemu. Wędkę kupiłem za 465 zł, a moim zdaniem gdyby kosztowała 665 zł to też była by warta takiej ceny. Ta wędką to według mnie nie spinning, a poezja i miód z boczkiem przy swojej cenie. Całość zestawu dopełnia nowo kupiony kołowrotek Ryobi Zauber 3000 metal 5.0:1 model 2022 w kolorze bordo metalik. Jeśli chodzi o ten kołowrotek to jego praca w niczym nie ustępuje Shimano Ultegra 3000 (model na 2021). Nowy Ryobi ma świetny hamulec, jest w miarę lekki (270 g) i za cenę 410 zł to nie wiem czy można kupić coś lepszego.

​Proszę mnie dobrze zrozumieć. Nie popadam w nieuzasadniony zachwyt nad dokonanymi przez siebie zakupami powyższego sprzętu. Według mojej oceny wędki te i kołowrotek są więcej, niż warte swojej ceny.

Pozdrawiam Paweł