Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję kijka UL stylizowanego jak ten: https://ibait.pl/major-craft-banshee-fba-s672l-0-8-6gr-2-02m, w podobnej długości i c.w , ( ewentualnie coś pomiędzy 2m max 2.4m) uzbrojonego podobnie jak ten Banshee (Torzite lub Fuji SIC Slim), chciałbym żeby był kij seryjny, czy mógłby mi ktoś coś zaproponować? 

Skoro znaczenie ma wykończenie wędki, to w BRC jest coś takiego, na Fuji Torzite. Z tym że odrobinę mocniejszy niż ten Major Craft.

https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Wedka-Tailwalk-AJIST-TZ-73-Torzite%2C-max-10g%2C/1180

Skoro znaczenie ma wykończenie wędki, to w BRC jest coś takiego, na Fuji Torzite. Z tym że odrobinę mocniejszy niż ten Major Craft.

https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Wedka-Tailwalk-AJIST-TZ-73-Torzite%2C-max-10g%2C/1180

O tym kijku wiem od dawna, ale jest za mocny, chciałem coś delikatniejszego 

Jeszcze nie, dopiero co go odebrałem. Będzie tworzył komplecik razem z tym kołowrotkiem i plecionką, której jeszcze nawet nie nawinąłem. Oględziny "na sucho" wskazują, że to filigranowy, ale szybki kijek. Wrażenie robi zwłaszcza szczyt - grubości 0,98 mm

Na debiut chyba jeszcze trochę poczeka, bo w ten weekend planuję wybrać się na "normalne" okonie, z Super Shore LL.

Przy okazji, zastanawiam się czy ta plecionka PE 0.3 będzie w sam raz do czeburaszek 1,5-2 g, czy też przy takich gramaturach można było pokusić się już o odrobinę grubszą PE 0.4? Bo ta PE 0.3 jest mega cieniutka.

...........

Przy okazji, zastanawiam się czy ta plecionka PE 0.3 będzie w sam raz do czeburaszek 1,5-2 g, czy też przy takich gramaturach można było pokusić się już o odrobinę grubszą PE 0.4? Bo ta PE 0.3 jest mega cieniutka.

2 gramy to rzucam bez większego problemu Sunline Siglonem x4 PE 0.5

• Like 1

Dzięki za Wasze opinie. Teraz połowię na PE 0.3, od czasu do czasu spróbuję takimi gramaturami na nieco grubsze plecionki (bo z tą 0.3 wziąłem też właśnie 0.5 i 0.6) i jak będzie OK, to po zużyciu 0.3 ewentualnie zastąpię ją 0.4.

Chociaż też nie ma tu co przesadzać, bo ten kijek ma nominalnie moc 3lb (realnie pewnie z 5lb), także plecionka nie może być też zbyt gruba.

Edytowane przez Krzysiek Rogalski
  • Like 1

Krzyśku a czemu plecionka 4-splotowa a nie 8x? :huh:

Pytanie nie do mnie, ale zgaduję, że odpowiedź podobna: wieść gminna głosi, że X8 się szybciej przeciera/traci wytrzymałość, jak się łowi w trudnych warunkach, co potwierdzają też doświadczeni koledzy, więc jestem skłonny wierzyć :)

Edytowane przez Andżej

Krzysiek. A mógłbyś zważyć tego Noctisa? Ciekaw jestem bardzo i tylko ja pewnie.. Z góry dziękuję  :)

Zamierzam właśnie to zrobić, ale w tym tygodniu nie będę miał takiej możliwości.

Zestaw będzie służył przede wszystkim do łowienia z brzegu, także plecionka nie raz pewnie będzie narażona na kontakt z przybrzeżnym zielskiem czy kamieniami, stąd X4 a nie X8.