Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie wiedzieć - tylko niezupełnie o to mi chodzi, taki kijek już mam. Daiwa Presso ogarnia dołem przynęty o łącznej masie rzędu 1,5g, a szukam czegoś jeszcze lżejszego w sensie CW, typowo pod mikrojigi i mikrogumki. O ile Daiwą da się łowić mikrojigiem 0,8g to już czucie przynęty jest nieco za słabe.

Looknij na Major Craft Troutino TTA-604SUL

• 2 tygodnie później...

Moje zestawy na okonia:

--Seika Optical 220cm 0-4g sprzęgnięta z Dragon ProGUIDE CX FD720i-tym zestawem jeszcze nie łowiłem, aczkolwiek kijek na sucho bardzo fajnie pracuje, delikatna część szczytowa powinna w odpowiedni sposób informować o braniach. W dolniku czuć niezłą parę. Kołowrotek pracuje bardzo fajnie, wydaje się dosyć solidny,

--Dragon CXT MSX 213 2-14g sprzęgnięty z Ryobi Arctica 2000 model na 2022-w chwili obecnej mój ulubiony zestaw, kij jest elektryczny, bardzo dobrze się ładuje. Wyciągnął już kilka szczupaków okolice 50cm i nie było problemu. Minusem może być blank, który jest spolegliwy, nie łowię tym kijem ciężej jak 10g, ale na głębokim łowisku może delikatnie klęknąć przy tej gramaturze i agresywnym podbiciu. W tym sezonie to sprawdzę i może się zaskoczę :) ogólnie czułość blanku jest mega, do tej pory miewam problemy z odróżnieniem muśnięcia o podwodną roślinność a braniem,

--Dragon CXT MSX 228 2,5-16g sprzęgnięty z Shimano Ultegra 2000-całkowicie inny kij jak jego krótsza wersja, szybszy, bardziej szczytowy (obydwa med-fasty), chociaż pod obciążeniem idzie w ładną parabole, tak samo czuły. CXT z tego słyną. Kręcioł ? co tutaj dużo pisać, jest praktycznie nowy, ale ma już za sobą kilka wypadów. Pracuje bez zarzutu,

--Robinson Diaflex Speeder 198 2-10g sprzęgnięty z Daiwa Ninja 2000-kijek kapitalny, szybki czuły, pięknie się ładuje dzięki pracującej części szczytowej, bawiłem się nim nawet na dropa, pomimo tego, że jest krótki dawał rade. Podobnie jak Dragony kapitalnie leży w dłoni. Ma dłuższy dolnik, ale przy moim długich przedramionach ginie :) Ninja pracuje bardzo fajnie, jeśli chodzi o kulturę pracy powiedziałbym, że pracuje najlepiej ze wszystkich kręciołków. Cały zestaw sprawia wrażenie bardzo lekkiego.

Planuję zakupić jeszcze Perfect Jiga 2-10, który powinien być właśnie połączeniem MSX oraz Diaflexa. Czuły, szybki a 220cm pozwala otworzyć wodę korzystając min z dropa. Pożegnam się wtedy zapewne z którymś z Dragonów chociaż się do nich bardzo przyzwyczaiłem :)

Mam jeszcze gdzieś Shimano Alivio Sensitive bodajże do 14g. Tym kijkiem zaczynałem okoniowe dłubanie i wywiązywał się z tego zadania świetnie. 

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Pany jak się sprawdza, a przede wszystkim jak pracuje abu garcia carabus nano ten do 4 gram ? Szybki to patyczek jest czy raczej moderate ? Poda dołem tego grama skupionej masy ? Górą te deklarowane 4 gramy to wszystko czy można coś tam dołożyć ?

Szukam szybkiego kijaszka do ul co ogarnie tego grama skupionej masy od dołu, a najlepiej tak 0.7 grama tylko chodzi mi o to aby to cięty, szybki patyczek był. Oczywiście biorąc pod uwagę c.w.

Edytowane przez S.N.
  • Like 1

Pany jak się sprawdza, a przede wszystkim jak pracuje abu garcia carabus nano ten do 4 gram ? Szybki to patyczek jest czy raczej moderate ? Poda dołem tego grama skupionej masy ? Górą te deklarowane 4 gramy to wszystko czy można coś tam dołożyć ?

Szukam szybkiego kijaszka do ul co ogarnie tego grama skupionej masy od dołu, a najlepiej tak 0.7 grama tylko chodzi mi o to aby to cięty, szybki patyczek był. Oczywiście biorąc pod uwagę c.w.

Sławek nie wiem jak te niższe modele ale jeśli budżet pozwala to szukaj Carabusa Extreme - spełni wszystkie wymagania, które opisałeś. Będzie na pewno szybszy niż te delicate i Cassiopeia (ten model miałem). Występuje w dwóch długościach 185 i 195cm. Z drugiej ręki można go dostać za jakieś 800PLN.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez scOOtt
  • Like 2

Moje zestawy na okonia:

--Robinson Diaflex Speeder 198 2-10g sprzęgnięty z Daiwa Ninja 2000-kijek kapitalny, szybki czuły, pięknie się ładuje dzięki pracującej części szczytowej, bawiłem się nim nawet na dropa, pomimo tego, że jest krótki dawał rade. Podobnie jak Dragony kapitalnie leży w dłoni. Ma dłuższy dolnik, ale przy moim długich przedramionach ginie :) Ninja pracuje bardzo fajnie, jeśli chodzi o kulturę pracy powiedziałbym, że pracuje najlepiej ze wszystkich kręciołków. Cały zestaw sprawia wrażenie bardzo lekkiego.

Ninja 2000 LT jak rozumiem? Praca lepsza niż Ultegra?

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Mój aktualny dreamteam:

Abu Eradicator slow taper special + vanford 2000

Tict ice cube ic-74 fs-sis + vanquish 2500

Carabus extreme + ci4 2500

Carabus Nano 602 Xuls+ soare

Nano 602 xul + ci4 1000

Mikado Sensor X do 2.5+ Cardiff 2000

Do tego silna ławka rezerwowych.

Jak się sprawują te Carabusy Nano? Jak byś je porównał do swoich innych kijków ? Edytowane przez Wiśnia3005

@Gnat przypomnij mi się w następnym tygodniu. Jeśli kijek dojdzie tak jak mi obiecano dam Ci kontakt :) wersja do 6g też ma przyjechać.

Cenowo patyk wyjdzie ok 5 paczek. Czy to dużo? Każdy musi ocenić sam.

Edytowane przez Matss87

• 2 tygodnie później...

Witam szanownych Forumowiczów.

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem Ultra Light do 8 gr. ciężaru wyrzutowego. Jakieś wasze typy? Wędka do dalekich rzutów na otwarte wody ale na mniejsze rzeki także. Jakaś fajna katapulta ale szybka. Rybka: pstrąg. Cena do 350-400 zł.

Z góry dzięki za podpowiedż. 

Pozdrawiam

Polecam microflexa... Budżetowy kijek ale rewelacyjny, jedyny minus to brak oczka do zaczepiania przynęt. Jest w długościach od 180 do 270 więc coś sobie ustrzelisz pod siebie. A cw występuje w wariantach do 7gr i do 10gr. Mam wersje do 10gr w dwóch długościach 190 i 270, chwale sobie także szczerze polecam

Dlaczego pomyłka i jaki poleciłbyś w takim razie?

Sprawdzałem przynęty i chciałbym aby wędka ładnie obsługiwała wabiki w zakresie od 1.5-5 gr.

W tym przedziale wagowym będę używał najczęściej. Kijek około 2.50 m na otwarte wody 

Edytowane przez Maro78

Jak dla mnie ul to do 5 gram maks. I trudno będzie mi coś doradzić, ponieważ ja używam krótszych wędek. Z tych tańszych wiele dobrych opinii jest o dragonie msx do 6 gram. Sam go zresztą posiadam tylko, że to krótsze wędzisko. Lepiej aby doradził ktoś kto takimi 250 cm. wędkami łowi.

• Like 1

Jak dla mnie ul to do 5 gram maks. I trudno będzie mi coś doradzić, ponieważ ja używam krótszych wędek. Z tych tańszych wiele dobrych opinii jest o dragonie msx do 6 gram. Sam go zresztą posiadam tylko, że to krótsze wędzisko. Lepiej aby doradził ktoś kto takimi 250 cm. wędkami łowi.

Bez urazy ale nie wydaje mi się byś był autorytetem w kwestii UL bo Ty łowisz tak i tak i UL jest do max 5 gram. No ale cóż, ważne że masz pierdylion postów z czego większość merytorycznie marnych. Przeprasza za offtop [emoji2960]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1