Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

@Graghowski,  i nie zapomnij o najśmieszniejszej wędce jaką widziałem a którą uwielbiam, czyli o Mikrosie :wub: Chyba nie ma UL-a którym można sumka pod meter albo brzanę ponad 80cm wyjąć. 2g główka to jednak minimum.

Edytka: w życiu nie łowiłem na bocznego troka, łowię skutecznie i z przyjemnością, tym kijkiem, na klasyczny "oppadnig" ;) oraz sporadycznie na jaskółki.

To nie jest klucha w pełnym tego słowa znaczeniu jak np Savage Gear. Nie można powiedzieć, że kluchą jest kij z pancernym dolnikiem, po prostu dużo dłuższa jest część "giętka" niż w innych wklejkach.

Edytowane przez FidoAngel

Konger mikros mozesz uzywke w bardzo dobrym stanie za 150zl wyrwać albo nowke za 280-300zl.

Fajny kijek ale zmienił em na konger Elvis bo mikros to klucha i wolę coś szybszego. W porównaniu z Elvisem w moim zdaniu to jednak mikros jest bardziej do bocznego troka.

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

Fajny kijek ale zmienił em na konger Elvis bo mikros to klucha i wolę coś szybszego.(...)

Powiem szczerze, mikrosa nie znoszę. Nie ogarniam kompletnie sensu robienia delikatnej wędki z dolnikiem karpiówki  :rolleyes: Rozumiem, można zatrzymać przyłów. Ale kupując delikatną wędkę nastawiam się na delikatne łowienie i przyłów "wrzucam w koszty".

Co do kluski to zapraszam do mnie  :lol: Dam Ci spróbować SG Parabellum 0-5g, przy niej każdy kij to x-fast  :lol:

• Like 2

Marcin, tegoroczny przyłów na Mikrosie to u mnie: sumek 98cm z szybkiego nurtu, szczupak 97 ze stojącej, szczupak 70 z rzeki, lin nie mierzyłem, leszcz chyba z 60, kleń pod 60, kilka sandaczy ok 60 cm, wszystko na paprocha. Naprawdę podtrzymujesz swą opinię, że powinny te ryby "iść w koszty" a zwłaszcza pływać z jigiem w gardle? Sorrki ale mam inne zdanie...

• Like 1

Tak utrzymuje swoje zdanie.taka moja opinia ze nie widzę sensu tworzenia takich wedek. Gdybym myślał tylko o przylowqch i ich się bał to bym nie lowil na ul.

Lowie na haki bez zadziora, wiec nawet jeśli ryba się zerwie, co w ostatnich 2 sezonach się nie zdążyło, to szybko poradzi sobie z przynetą.

Poza tym na prawdę uważasz,ze ludzie kupują te wędki bo nie boją się przyłowów? :)

I Konger Elvis 220 0,8-4g przyleciał do mnie właśnie. Muszę przyznać że w porównaniu z Ultrisem kij jest bardziej miekki o pracyje bardziej spolegliwie od szczytowej akcji Ultrisa, jednak przyznam że oko cieszy bardziej. Jak lód zejdzie z rzek w szczecinie to go przetestuje !

Bardzo dziękuje za rady !

I Konger Elvis 220 0,8-4g przyleciał do mnie właśnie. Muszę przyznać że w porównaniu z Ultrisem kij jest bardziej miekki o pracyje bardziej spolegliwie od szczytowej akcji Ultrisa, jednak przyznam że oko cieszy bardziej. Jak lód zejdzie z rzek w szczecinie to go przetestuje !

Mógł byś wstawić zdjęcia dolnikòw Elvisa i Ultrisa obok siebie. Będę zobowiązany...

fajna wędeczka. bardzo miło wspominam i polecam.

GUNKI SHIGEKI S 190-L 

Chciałbym zapytać szanowne grono forumowe o opinię na temat powyższego wędziska. 

Cel główny: bardzo lekkie łowienie sandaczy z łódki na płytkich blatach (Zegrze) gumami na główkach 5 i 7 gr.

Ponadto: rzeka Jeziorka i pstrągi na małe woblery, klenie na smużaki.

Ktoś może używał wędziska może coś powiedzieć dodać itd...

Jeśli nie to Gunki to?

poprawka cw to 2-7 gr.

Edytowane przez Persi

Witam moje zabawki  UL to. 

1 MHX 871/ 2 . 220CM  I 1-6GR  , Piotr Lipiec.

2 Fenwick  2-10gr  230cm

3 st croix Panfish ok. 1-10gr i 213cm  jednoskład

4  kocia łapa 3-21gr 240cm  P. Kawalca , mimo niby większego cw . kosa na okonie wklejka z s glassu. czy jakos tak.

Gość Kontemplator

Witam, także coś dopiszę

Kije:

*Konger World Champion Iri lucky 275cm 3-10g

*Mikado Lexus Sapphire 260cm 13g

*MHX s781 1-6g 198cm wykonanie własne na dps16 i alconitachKR

Kołowrotki:

* spro passion 720

* shimano stradic 2500fc

* shimano super aero 1000 gtm

Linki:

*żyłka Dragon Maxima Spin&Cast 0.14

*żyłka jaxon 0.10 nie pamiętam modelu

* Berkley Nanofil 0.06

* Pletka Mikado Nihonto 0.08

* Pletka varivas high grade 0.6pe

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Mógł byś wstawić zdjęcia dolnikòw Elvisa i Ultrisa obok siebie. Będę zobowiązany...

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu

Jasne żaden problem, jednak ultris musi wrócić z reklamacji. Pękł w szczytowej przelotce wkład w środku i ciął żyłkę. Jak wróci z reklamacji zdjęcie zrobię. Pozdrawiam

U mnie aktualizacja :

Kij - Phoenix Balistic

Kołowrotek- Mitchell Mag-Pro Extreme 200

Żyłeczka - Balsax Previa 0,16 (pewnie trzeba będzie przejść na jakąś plećkę 0.08)

Mozesz napisać coś więcej o kijku. Sam się nad nim zastanawiam.

Edytowane przez milupa

Na razie to mogę napisać tyle że jest niebieski  :rolleyes: 
Odebrałem go wczoraj , z resztą wisiał Tu na forum w dziale sprzedam . Co zauważyłem , to to że ma w sobie trochę szybkości , nie jest takim lejącym się krowim ogonem . No i średnica blanku pod uchwytem - niecałe 7mm - to robi wrażenie. Jak się wezmę w garść to w weekend oblecę ciurki , postaram się coś o nim więcej dowiedzieć. Ale w tym przedziale cenowym to IMO genialny . 

Zestaw 1 wykorzystywany do tej pory:

Mikado Lexus Saphire 2,6 m 13g

Ryobi Ecusima 2000

Kamatsu Techron green olive 0,04

Od tego sezonu będzie to:

MHX S781-2 6,6 ft, 0,8-5,5 g- obecnie w budowie

Mitchell Mag Pro Extreme 200

Sunline Super PE8braid 6lb w połączeniu z FC Yamatoyo Addict Fluoro 5lb 0,19mm