Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak kolega wyżej napisał.Palomar i z czuciem.Należy pamiętać o zaciskaniu węzła na mokro i równym ułożeniem linki na węźle.Źle zawiązany węzeł nie ma praktycznie żadnej wytrzymałości.Jeżeli chodzi o wytrzymałość to nowa linka jest ok.Jednak dość szybko traci swoje właściwości i co jakiś czas trzeba odciąć końcowy kawałek.Rozmiaru 0.02 używam do najmniejszych micro jigów i innych przynęt do 1 grama.Ze względu na świetne możliwości rzutowe muszę zgodzić się na niewątpliwe wady nanofila.

Mam Mitchell mag pro lite 500 i nie jestem do końca zadowolony.Niby pracuje dość płynnie ale do furii doprowadzają mnie stuki w tym kołowrotku.W dodatku po krótkim użytkowaniu ułamał się ząbek w szpuli od terkotki.Za tą cenę można oczekiwać znacznie więcej.

Stuki to standard w tym kołowrotku :) Miałem ze 3 w sklepie i każdy stukał...

Stuki to standard w tym kołowrotku :) Miałem ze 3 w sklepie i każdy stukał...

Czy w takim przypadku uznają reklamację?

Mam dwa w użytkowaniu, z żadnym nie ma na razie problemu, jednak czytałem już kilka razy, że to jest częsty problem. Czego się spodziewać, gdyby któryś zaczął?

Tak jak kolega wyżej napisał.Palomar i z czuciem.Należy pamiętać o zaciskaniu węzła na mokro i równym ułożeniem linki na węźle.Źle zawiązany węzeł nie ma praktycznie żadnej wytrzymałości.Jeżeli chodzi o wytrzymałość to nowa linka jest ok.Jednak dość szybko traci swoje właściwości i co jakiś czas trzeba odciąć końcowy kawałek.Rozmiaru 0.02 używam do najmniejszych micro jigów i innych przynęt do 1 grama.Ze względu na świetne możliwości rzutowe muszę zgodzić się na niewątpliwe wady nanofila.

A ja mam jeszcze jedno malutkie pytanko OT. Wiążecie palomar zwykły, czy podwójny jak proponuje Berkley?

Czy w takim przypadku uznają reklamację?

Mam dwa w użytkowaniu, z żadnym nie ma na razie problemu, jednak czytałem już kilka razy, że to jest częsty problem. Czego się spodziewać, gdyby któryś zaczął?

Reklamuj, aczkolwiek przedstawicielstwo w PL uważa, że tak ma być. Podobnie ze stukającymi PENN-ami czy ich wibrującymi rotorami  :D

• Like 1

Witam

Chciałbym się przestawić trochę z ciężkiego spiningu na coś bardziej lżejszego. Co mam na myśli pisząc ultra light spining, dla mnie to łowienie paprochami(3/4 cm), woblerkami do 3 cm, błystki obrotowe nr 00, 0, 1, i jakimiś mikro wahadłami.

Tak więc jestem na etapie kupowania sprzętu i chciałbym tu poruszyć temat wędki jaką mam zakupić aby pogodzić te wszystkie przynęty? Kijek chciałbym aby miał długość maksymalnie 220/240 cm, na wędkę mogę przeznaczyć maksymalnie do 500zł, raczej skłaniałbym się w stronę nowej niż używanej. Przeglądając ofertę sklepów internetowych mam upatrzonych kilka, Jednak zanim je przedstawię to chciałbym poznać wasze propozycje wędek, które spełnią moje kryteria, jakieś rady czym się kierować najlepiej przy wyborze wędki do tego typu połowu.

Pozdrawiam

1. Dragon Nano Light XT80C 2,13 1-10GR

2. Shimano Rarenium Ci4 C2000S

3. P-line 0,14 ; Momoi 0,04

1. Mikado Nihonto Ultralight 2,2m do 8gr

2. Ryobi Slam 1000

3. P-Line 0,14 ; Daiwa Tournament F 0,08

1. Dragon Nano Light XT80C 2,45m 3-14gr

2. Shimano Stradic Ci4 2000

3. P-Line 0,16 ; Power Pro F 0,06

Jak już obadasz wędkę, to daj znać jak Ci się spisuje ten wynalazek. Swoją drogą w miarę lekka, ciekawe jak z pracą będzie...

Wędka jest u mnie:) uzbrojenie, ogólne wrażenie, wykonanie - spokojnie na poziomie naszych wędek po kilkaset PLN. Bardzo fajny uchwyt. solidne wykończenia. Przelotki.... nie najgorsze. Wyglądają na w miarę lekkie. Poprawnie uzbrojony kijek. Moje mikado za 150zł jest daleko w tyle. Praca - no cóż. Nie za bardzo mam z czym porównać. Kluskowata. Przypomina muchówkę #4

Za tą kaskę - ja jestem bardzo zadowolony :) 

• Like 2

Nihonto - jest sporo modeli w tej serii Nihonto UL oceniam naprawdę bardzo pozytywnie. Szybki, leciutki, sztywny. Bardzo ładnie, proporcjonalnie ugina się pod nawet niewielkim okoniem. Co ważne to wklejka jest dobrze zestrojona i nie lata na wszystkie strony :-)

• Like 1

Wędka jest u mnie:) uzbrojenie, ogólne wrażenie, wykonanie - spokojnie na poziomie naszych wędek po kilkaset PLN. Bardzo fajny uchwyt. solidne wykończenia. Przelotki.... nie najgorsze. Wyglądają na w miarę lekkie. Poprawnie uzbrojony kijek. Moje mikado za 150zł jest daleko w tyle. Praca - no cóż. Nie za bardzo mam z czym porównać. Kluskowata. Przypomina muchówkę #4

Za tą kaskę - ja jestem bardzo zadowolony :)

Jak możesz to wrzuć jakieś zdjęcia w dobrej jakości i fajnie by było obejrzeć zdjęcia z ugięcia :-)

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Letv X500