Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Robert !

Jeśli zbudowane na podobnych komponentach miałbym dwa kije o zbliżonych własnościach użytkowych i tych samych pieniążkach - jeden made in UA i drugi dżapan - to oczywiście wybrałbym finezzkę . Bo kraj pochodzenia , a co za tym idzie zaawansowanie technologiczne w produkcji blanków i rygory produkcyjne , bo tradycje firmy , bo jak mi po czasie nie przypasuje do końca kolor/długość/krótkość  ;) łatwość odsprzedaży całkiem inna etc.etc. Jeśli cena byłaby 20-30% niższa - wtedy bym dumał  :) .

A swoją drogą ściągasz ten model przez Rafała , czy własnymi kanałami ?

Od RafałaZałapałem się jeszcze na "Black Friday" i cena bardzo

przystępna :rolleyes:

Nie to , że nie lubię , ale mój UL zaczyna się tam , gdzie u niektórych się kończy , więc nie mam potrzeby na razie :) . Ale kilka fajnych miałem w łapkach - taki Tict na przykład  :wub: . Pojedzie człowiek na Targi w lutym , to pewnie coś się nowego urodzi . Ale dosyć tego OT  :) .

• Like 1

Wklejki sa bleeee ;)

Jej... Na Twoich wodach są takie momenty, że nie posiadając wklejki, dołączył byś do grona statystów wędkarskich :-)

Sandacz bierze i owszem, ale branie to ledwie milimetrowe ugięcie szczytówki. Nie ma szans na zobaczenie tego na żadnej innej wędce.

I to akurat już udowodnione w postaci wyników: 37 łódek na wodzie i tylko jedna łowi lub na dwóch wędkarzy na łodzi wynik rozkłada się na 17 do 0.

Także wiesz :-) Albo łowisz albo wyznajesz swoją teorię i .... patrzysz :-)

Tapatalknięte z Teixa za pomocą Stelli

• Like 6

"dobra" pełna wysokomodułowa wklejka potrafi buć czulsza od niejednego tubulara, a przy tym pozwala na zbudowanie nie tak ostrego, sztywnego blanku

Szczególnie jak jest na szybkim blanku muchowym( ugięcie paraboliczne) zbrojona w "Delcie'' z "Delfinem"i linką Ajing Master #0.3

Czułość do reki jest  bardzo wysoka i nie ma potrzeby zerkać na szczytówkę.

• Like 1

Szczególnie jak jest na szybkim blanku muchowym( ugięcie paraboliczne) zbrojona w "Delcie'' z "Delfinem"i linką Ajing Master #0.3

Czułość do reki jest bardzo wysoka i nie ma potrzeby zerkać na szczytówkę.

Przy łowieniu plecionka można wyczuć, ale jak warunki nie pozwalają łowić plecionką np mróz ?

Tylko żyłka wchodzi w grę ;)

Żyłka się rozciąga i jak wiadomo nie transmituje tak brań jak plecionka do tego lekki wiatr ktory z linki robi balon wtedy ta cieniutka szczytoweczka jest jedynym słusznym rozwiazaniem żeby cokolwiek zobaczyć szczególnie jak ryby są leniwe i nie biorą agresywnie.

Ja osobiście kilka lat lowiłem wklejkami

Potem kombinowałem z kijami i stwierdziłem że jeden kijek z wklejką musi być :)

Edytowane przez tony1983
  • Like 3

"dobra" pełna wysokomodułowa wklejka potrafi buć czulsza od niejednego tubulara, a przy tym pozwala na zbudowanie nie tak ostrego, sztywnego blanku

Też  nie przepadałem za wklejkami,ale potrzebowałem długi kij do łowienia okoni z brzegu-pozostał mi wybór bardzo ograniczony z budżetowych propozycji i nabyłem kij 2,80 z wklejką.Zaskoczyła mnie tam niesamowita jak na taką lagę  transmisja do ręki.

Teraz szukam kija okoniowego na łódkę ok 230,Założyłem ,że tubular bo nie interesuje mnie obserwacja szczytówki.Te najdelikatniejsze kończą się najczęściej na 210cm. Ze względu na  tą "elektryczną" wklejkę którą mam zacząłem się zastanawiać nad włożeniem właśnie jakiegoś pełnego tipa.

Czułość do reki jest  bardzo wysoka i nie ma potrzeby zerkać na szczytówkę.

I tym właśnie wpisem trafiłeś w sedno moich poszukiwań

Kto by to ogarnął

jaki blank-myślę ,że przy tych długościach niekoniecznie muchowy,ale koniecznie "elektryczny parabolik"-może coś  z Fishing Art,Matagi

jaki tip-tu kompletnie nie mam rozeznania(jakiś wysokomodułowy?-są jakieś opisane?

Pewnie niejeden przeszedł tą drogę-poproszę sugestie?

Na płytkiej wodzie 0,7-1,5m nie schodzę poniżej 0,4 od Daiwy. Przyłowy krótkich szczupaczków i zaczepy niestraszne. Do tego plecionka PP 4 lb i jest ok. Zdarza się też szczupły powyżej wymiaru a nawet ok 70 cm, dlatego przypon grubszy. To na małej rzeczce. Na stojącej wodzie 0,3 fluo daje radę.

Wysłane z mojego DRIVE2 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez kmr1

Zebaty pieknie potrafi odgryzc i 0,30 mm...chociaz pamietam moje dawne pierwsze testy, kilka szczupakow wyjetych, mimo wyraznych sladow na fluorocarbonie. Czar prysl tego samego dnia, zaliczylem klasyczne ciapniecie mieczem swietlym.

Za to zaczepom latwiej sie wyrwac przy uzyciu minimum 0,16 mm (5 lb zdaje sie). Czesto sie przydaje. Dobry fluo takiej grubosci nie przeszkadza przy wiekszosci malych i lekkich przynet ????

Edytowane przez coloumb
  • Like 1

U mnie następująco:

Wędki: 

MHX S 781

Kuying teton 632UL

Kręcioły:

Shimano Vanquish C3000SDH 16'

Shimano Stradic Ci4+ 2500 16'

Możesz napisać, jak Ci się sprawuje Kuying teton. Przymierzam się do czegoś takiego w cascie, konkretnie TTC-632UL i zastanawiam się czy warto?