Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe na ten rok:

Graphiteleader 15 Nuovo Finezza 2.08 0-5 gr.

Graphiteleader Corto Ex 2.36 0,6-8 gr.

I własnoręcznie uzbrojony St.Croix Avid 1,98 1.8- 7 gr

w Fuji torzite-konkretnie pod małe poppery.

Mam tą Finezzę(podobną bo do 4g) i planuję kolejne zakupy Grafita.

Mógłbyś coś napisać na temat Corto biorąc dla porównania Finezzę?

Może napisz na priv żeby nie zaśmiecać wątku.

Witam.

Oto mój set na ten sezon (i wiele następnych - przynajmniej mam taką nadzieję :P ).

1. Wędka Graphiteleader FINEZZA Nuovo GNFS-782LML-HS (dł. 2,33 m, lure 1-10g, dwuskład 2 x 120 cm, waga 80 g, wklejka).

2. Kołowrotek Daiwa Caldia 2500 JDM (2010 r.)

3. Plecionka Daiwa Tournament 8 Braided Evo fi 0.08 mm, wytrzymałość 4,9 kg i do tego przypon strzałowy.

Wędka czeka na rozdziewiczenie - swoją drogą trafiła do mnie przez "przypadek" - chyba los tak chciał... 

post-57979-0-25113000-1487874861_thumb.jpg

post-57979-0-62888400-1487874863_thumb.jpg

post-57979-0-06739900-1487874866_thumb.jpg

Edytowane przez RadaN
  • Like 1

Czy ma sens taki zestaw 80 g wędka a kołowrotem grubo ponad 200g ?

To eksperyment z mojej strony - będzie łącznie 340 g czyli dla mnie to malutko zważywszy na to, że bez problemu w sezonie zdarzają mi się często spiningowe orki za szczupakiem po 5-7 h biczowania dziennie przez kilka dni pod rząd. Mam mniejsze i lżejsze kołowrotki, ale nie na tym mi zależy.  Wcześniejszy zestaw miałem z młynkiem w rozm. 1500, ale nie byłem zbytnio zadowolony właśnie przez kołowrotek - za słaby nawój linki - stąd wybór tej caldi, którą po prostu mam od lat na stanie. Wiem, że można w tym rozmiarze dużo lżejsze kołowrotki dostać - ale zobaczymy jak będzie, jeżeli daiwa się nie sprawdzi to pomyślę nad inwestycją.  Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej z tym nawojem - ale to się okaże w sezonie przy holowaniu ryb. Dlatego zobaczę jak będzie i jeśli okaże się, że jednak nie  jest tak pięknie to będę szukał dalej... 

p.s.

Niestety już dawno zauważyłem, że ze sprzętem wędkarskim jest jak z instrumentem u muzyka - całe życie się szuka "tego wymarzonego" narzędzia.

Edytowane przez RadaN