Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Tu nie chodzi o to że ma być lekko bo ręka się męczy. Chodzi o perfekcyjne skomponowanie zestawu. O harmonię. Zbalansowanie. Ideał . Nie wiem jak

to inaczej nazwać..

Jeśli kijek waży 50g czy mniej to chodzi o proporcjonalną do niego wagę kołowrotka. I wtedy 220g Stelli to już zbyt dużo.

Może to niektórych śmieszyć. Mnie nie. Każdy ma swoją idee fixe!

:)

• Like 2

Dlatego podałem namiar na młynek, który pod względem wagi chyba jest nie do przebicia.

Ale może ktoś zna coś jeszcze lżejszego. Jestem bardzo ciekaw czy są jeszcze lżejsze kołowrotki.

Kleniu, co do kołowrotków to mam takiego samego pierdolca jak w przypadku wędek. :)

Je nie szukałem najlżejszego kołowrotka jaki jest na rynku.

Łowię wyłącznie na Daiwy i Shimano, z racji wagi, designu, i charakteru pracy, niezawodności.

• Like 3

Tu nie chodzi o to że ma być lekko bo ręka się męczy. Chodzi o perfekcyjne skomponowanie zestawu. O harmonię. Zbalansowanie. Ideał . Nie wiem jak

to inaczej nazwać..

Jeśli kijek waży 50g czy mniej to chodzi o proporcjonalną do niego wagę kołowrotka. I wtedy 220g Stelli to już zbyt dużo.

Może to niektórych śmieszyć. Mnie nie. Każdy ma swoją idee fixe!

:)

Moje zdanie jest identyczne jak Twoje Sławku.Posiadam kijek 52g +165g młynek (vaniek 2000S).

Dla mnie perfekcyjnie a i zbalansowane idealne.

Edytowane przez januszz
  • Like 3

Tym co już przy 200gr ręka odpada, znalazłem chyba ciekawostkę:

D.A.M. QUICK CONTRAST 408FD

ILOŚĆ ŁOŻYSK - 4

PRZEŁOŻENIE - 5,2:1

POJEMNOŚĆ SZPULI - 136/0,18mm

WAGA - 117gr !!!

Ciekawe jak to kręci i jakiej wielkości jest szpulka. O takiej wadze i shimano i daiwa może pomarzyć :) Cena około stówki zachęca :)

Tym co już przy 200gr ręka odpada, znalazłem chyba ciekawostkę:

D.A.M. QUICK CONTRAST 408FD

ILOŚĆ ŁOŻYSK - 4

PRZEŁOŻENIE - 5,2:1

POJEMNOŚĆ SZPULI - 136/0,18mm

WAGA - 117gr !!!

Kupiłem to dziadostwo do łowienia na mormyszkę i na następny dzień już odesłałem. Szpulka jak naparstek, kręci fatalnie,a hamulca to właściwie nie ma. Ten kołowrotek to nie ciekawostka tylko szmelc.

Edytowane przez michał34

ale człowiek zawsze dąży do doskonałości, leży to w naturze naszego gatunku

Sorry, ale obserwując otaczającą mnie rzeczywistość oraz mając na uwadze historię człowieka jako gatunku, to wydaje mi się że raczej dążymy do samozniszczenia... Taki off topic...

• Like 2

chłopaki

moje  konto zaraz  zostanie  zamkniete za poruszenie   nie  wygodnego tematu (nie o GPW chodzi)

ale na  koniec dam wam radę

(...)

Porady giełdowe na forum wędkarskim? W wątku o UL?!

Chyba kolego pomyliłeś fora, w związku z czym, może przypuszczenie o szybkim zamknięciu konta, jest samospełniającą się przepowiednią?

Edytowane przez woblery z Bielska

manmark a co to nawinałeś na Stelkę? to jakaś cieniutka pletka?żyłeczka?

ile miejsca masz od rantu szpuli do nawoju? z tego co gdzieś wyczytałem powinno zostać jakieś 2-3mm,sam też się zastanawiam jak powinien wyglądac prawidłowy nawój,ale pletka to raczej nie to samo co żyłka,więc inaczej się będzie układać żyłka a inaczej plecionka (jak się mylę to mnie poprawcie)