Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

wędki

1. Kocia Łapa by KawaleC do 5g rocznik 1999

2. Fenwick WildWing 563UL do 7g (travel)

3. Tailwalk Troutia 66XUL do 4g

kołowrotek

1. Shimano Aero Perfection 1000W - 245g rocznik 1996

Linka

Varivas Ganoa Vanguard (3lb 0,148mm) Fluorocarbon

Edytowane przez wuran
  • Like 1

jig

Graphiteleader CORTO EX 762 UL-T 0,6-8

Ryobi Spiritual DX 80

Varivas Avani Light Game PE 0,2-0,06

drop shot /boczny trok 

Mikado Sicario SL Spin 1-7 

Shimano Sienna 1000 FD

Varivas Avani Sea Bass

Zmiana młynka z Shimano na Ryobi Spiritual DX 80

Edytowane przez PrzemoT

Chłopaki nawinąłem na Varivas Light Game Pe 0,3. Na kiju mam oznaczenie do 3lb - Graphiteleader Corto. Nie będzie to za mocna plecionka do tego kija? Do zestawu z multiplikatorem kupiłem 0,4PE i tu mam wrażenie że dobrałem linkę idealnie do elitki 8lb.

Zależy jak lekko chcesz łowić, możesz dać dłuższy przypon z cienkiego fluorocarbonu np. Varivasa 2.0 lb i będzie ok.

Pozdrawiam

Linki rzędu pe 0.3 pasują do wszystkich xul i ul do 6lb, elitka 8lb to już pe spokojnie i 0.8 ale z dołu ujdzie i te 0.4 chociaż to już może być za cienko przy mocniejszym zacieciu.

Problem z japońskimi linkami jest taki, że trzeba się nauczyć ich oznaczeń przy przesiadce z amerykańskich. Jak najprościej sobie z tym poradzić?

• Like 1

Bez nadwyrężania kieszeni:

- wędzisko KONGER/Ultris Jig Micron/wklejanka/232cm/0,5-6g/115g;
- kołowrotek KONGER/Ultris Aqua 810/0,20mm-195m/250g;
- I szpula, żyłka KAMATSU/Techron Soft Nylon/0,10mm/1,8kg;
- II szpula, żyłka KONGER/Metron Ultra Light Spin/0,14mm/3,3kg.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Problem z japońskimi linkami jest taki, że trzeba się nauczyć ich oznaczeń przy przesiadce z amerykańskich. Jak najprościej sobie z tym poradzić?

Z tego co kojarzę to japońskie linki oprócz oznaczenia PE praktycznie zawsze są opisane także mocą.Poza tym,np.PE 0,6 dwóch różnych producenów może mieć inną moc.

W zasadzie,nawet w ramach produktów jednego producenta tak jest-tu na przykładzie Varivasa obydwie PE 0,6 a moc zupełnie inna.

http://team-rapa.pl/sklep/produkt/super-trout-advance-max-pe-0-6-150m-chwilowo-brak/

http://team-rapa.pl/sklep/produkt/high-grade-pe-0-6-150m-niebieska-chwilowy-brak/

Oczywiście jedna to 4 sploty a druga 8 ale nie o to chodzi-to przykład że nie można się sugerować tylko klasą PE.

Edytowane przez drag