Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Oto obiecane zdjecie przylowu i to dosc czestego...

Zylka 0.12mm nie dawala rady a ktos mi polecil wlasnie nanofil. Odleglosc rzutu potrzebna bo te wieksze sa bardzo plochliwe.

.post-60474-1500619343,9102_thumb.jpg

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 2

Ja na Wiśle używam nanofila 0,08 + fc i jest git. Wg mnie wcale się tak szybko nie starzeje. Bliżej mu pod tym względem do plecionki niż do żyłki. Strzępi się tylko końcowy odcinek, ale właśnie fc jest na to lekarstwem. Po zaczepie nie chce mi się czasami wiązać fc- wystarczy co parę godzin odciąć końcowe 2 m i po sprawie. Mam podobne rekordy przy tej lince jak kolega @coma: brzana 75 i szczupak ok. 84 cm. Tylko moim zdaniem wytrzymałość nano 0,08 to ok. 4 kg. Coś kolega @coma zaniżył.

Ostatnio na próbę wziąłem kołowrotek z żyłką 0,16. Wg mnie to nie ta liga- nie czuć pracy woblera, na zaczepie trzeba rwać i rzuty sporo krótsze. Na lekki spinning na Wiśle to wg mnie super rozwiązanie. Trzeba tylko stosować odpowiednie węzły. Na początku ze 3 razy puściło mi wiązanie fc- nano. Teraz po stosowaniu węzła fg knot problemu nie ma.

Przy średnicach ok. 0,15 wolę plecionki- są bardziej miękkie.

• Like 1

Ja na Wiśle używam nanofila 0,08 + fc i jest git. Wg mnie wcale się tak szybko nie starzeje. Bliżej mu pod tym względem do plecionki niż do żyłki. Strzępi się tylko końcowy odcinek, ale właśnie fc jest na to lekarstwem. Po zaczepie nie chce mi się czasami wiązać fc- wystarczy co parę godzin odciąć końcowe 2 m i po sprawie. Mam podobne rekordy przy tej lince jak kolega @coma: brzana 75 i szczupak ok. 84 cm. Tylko moim zdaniem wytrzymałość nano 0,08 to ok. 4 kg. Coś kolega @coma zaniżył.

Ostatnio na próbę wziąłem kołowrotek z żyłką 0,16. Wg mnie to nie ta liga- nie czuć pracy woblera, na zaczepie trzeba rwać i rzuty sporo krótsze. Na lekki spinning na Wiśle to wg mnie super rozwiązanie. Trzeba tylko stosować odpowiednie węzły. Na początku ze 3 razy puściło mi wiązanie fc- nano. Teraz po stosowaniu węzła fg knot problemu nie ma.

Przy średnicach ok. 0,15 wolę plecionki- są bardziej miękkie.

Jeżeli ma 4kg to na pewno nie jest to 0.08mm - trzeba to przyjąć i mieć tego świadomość. 

Jeżeli ma 4kg to na pewno nie jest to 0.08mm - trzeba to przyjąć i mieć tego świadomość.

Ten nanofil 0.08mm ma dokladnie wedlug opisu 4.012kg.

Tylko male ale ta wytrzymalosc w tym przypadku to jest liniowa, czyli znajac nanofil bedzie z tego troche ponad 3kg przy odpowiednim wezle...162e103dc1b88bdfb68a732d9d55f94e.jpg

Ten nanofil 0.08mm ma dokladnie wedlug opisu 4.012kg.

Tylko male ale ta wytrzymalosc w tym przypadku to jest liniowa, czyli znajac nanofil bedzie z tego troche ponad 3kg przy odpowiednim wezle...162e103dc1b88bdfb68a732d9d55f94e.jpg

Coś z opisem tego nanofilu mnie nie pasuje. 0.08 to jest jakaś średnica nominalna tylko wyrażona nie wiadomo w jakich jednostkach?

Pod wytrzymałością wyrażoną w kg podana jest średnica 0,0912mm. Powalająca jest tu dokładność cztery miejsca po przecinku.

Czym oni to mierzyli?

Coś z opisem tego nanofilu mnie nie pasuje. 0.08 to jest jakaś średnica nominalna tylko wyrażona nie wiadomo w jakich jednostkach?

Pod wytrzymałością wyrażoną w kg podana jest średnica 0,0912mm. Powalająca jest tu dokładność cztery miejsca po przecinku.

Czym oni to mierzyli?

Pewnie suwmiarką :D 

Aby patrzeć, jak nasi wkrótce dołożą jeszcze dodatkowo trzy miejsca po przecinku - to będzie dopiero top. 

Berkley tak oto wlasnie podaje. Porownujac np jaka kolwiek inna plecionke do nanofila o srednicy 0.08mm bedzie on zawsze cienszy. Jedynie co z doswiadzczenia moge stwierdzic, ze taki daiwa tournament 8braid werjsa hyper 0.08 jest prawie identyczna. Tak to juz jest z dystrybutorami na europe, ktorzy kombinuja ...

Wezmy np amerykanskie spiderwire dura-silk 10lb czyli jakies 0.15mm realne i teraz porownanjmy to z dystrybucji EU 0.15mm bedzie mialo jakies chore parametry wytrzymalosci. Ten pierwszy 10lb bedzie mial wytrzymalosc podana na wezle a EU to chyba ma ja z kosmosu...

Nauczony przykladami przeklamania na rynek EU wole ufac amerykanskim badz japonskim oznaczeniom.

Czy ten DUEL 0,13mm nie nazbyt gruby do UL-a 1,8-7g? Do wędziska 0,5-6g próbowałem używać plecionkę 0,04mm i bardzo prędko przerzuciłem się na żyłkę 0,10mm wizualnie tej samej grubości. ;)

Edytowane przez Alexspin

Czy ten DUEL 0,13mm nie nazbyt gruby do UL-a 1,8-7g? Do wędziska 0,5-6g próbowałem używać plecionkę 0,04mm i bardzo prędko przerzuciłem się na żyłkę 0,10mm wizualnie tej samej grubości. ;)

Weź kiedyś do ręki plecionkę PE0.6 albo 0.4 to się przekonasz :)

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Następna zmiana

Dam Effzett Microflex 2.30 7g

Okuma Inspira C-40x FD 20

Mikado Nihonto Fine Braid 0.06 Orange

jeszcze czas na nową linkę.

Jako, że w łowienie okoni UL wpadłem jak śliwka w kompot. Sprawiłem sobie nowy kijek

MHX S871-2 by Voldemord

Okuma Inspira C-40x FD 20

Mikado Nihonto Fine Braid 0.06 Orange

W planach jeszcze zmiana młynka, ale to raczej na wiosnę. Myślę dość mocno o rarku FA, FB 1000.

- wędzisko STORM Adventure Casting/198cm/3,5-7g;
- multiplikator DAIWA Tatula CT 100HLS/płytka szpula 0,12mm-135m;
- plecionka i tu dylemat - DRAGON Magnum 4X/0,08mm/6,0kg czy DRAGON Fishmaker/0,14mm/12,9kg?

Edytowane przez Alexspin

Dragon jest mocno przegrubiony, do xul jedynie zostaje z tanich techron 0.03, ktory i tak jest dosc gruby w porownaniu z varivasem PE 0.3. Kumpel ma dragon jig braid 0.08mm i np w porownaniu z tournamnet 8braid 0.08mm albo walsnie wspomnianym wyzej varivasem to jest sporo przegrubiona. Ale to juz chyba standart wsrod linek polskich dystrybutorow...

• Like 1