mathew.stepnicki Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 (edytowane) Oto obiecane zdjecie przylowu i to dosc czestego... Zylka 0.12mm nie dawala rady a ktos mi polecil wlasnie nanofil. Odleglosc rzutu potrzebna bo te wieksze sa bardzo plochliwe.. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Lipca 2017 przez mathew.stepnicki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 22 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Ja na Wiśle używam nanofila 0,08 + fc i jest git. Wg mnie wcale się tak szybko nie starzeje. Bliżej mu pod tym względem do plecionki niż do żyłki. Strzępi się tylko końcowy odcinek, ale właśnie fc jest na to lekarstwem. Po zaczepie nie chce mi się czasami wiązać fc- wystarczy co parę godzin odciąć końcowe 2 m i po sprawie. Mam podobne rekordy przy tej lince jak kolega @coma: brzana 75 i szczupak ok. 84 cm. Tylko moim zdaniem wytrzymałość nano 0,08 to ok. 4 kg. Coś kolega @coma zaniżył.Ostatnio na próbę wziąłem kołowrotek z żyłką 0,16. Wg mnie to nie ta liga- nie czuć pracy woblera, na zaczepie trzeba rwać i rzuty sporo krótsze. Na lekki spinning na Wiśle to wg mnie super rozwiązanie. Trzeba tylko stosować odpowiednie węzły. Na początku ze 3 razy puściło mi wiązanie fc- nano. Teraz po stosowaniu węzła fg knot problemu nie ma.Przy średnicach ok. 0,15 wolę plecionki- są bardziej miękkie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Ja na Wiśle używam nanofila 0,08 + fc i jest git. Wg mnie wcale się tak szybko nie starzeje. Bliżej mu pod tym względem do plecionki niż do żyłki. Strzępi się tylko końcowy odcinek, ale właśnie fc jest na to lekarstwem. Po zaczepie nie chce mi się czasami wiązać fc- wystarczy co parę godzin odciąć końcowe 2 m i po sprawie. Mam podobne rekordy przy tej lince jak kolega @coma: brzana 75 i szczupak ok. 84 cm. Tylko moim zdaniem wytrzymałość nano 0,08 to ok. 4 kg. Coś kolega @coma zaniżył.Ostatnio na próbę wziąłem kołowrotek z żyłką 0,16. Wg mnie to nie ta liga- nie czuć pracy woblera, na zaczepie trzeba rwać i rzuty sporo krótsze. Na lekki spinning na Wiśle to wg mnie super rozwiązanie. Trzeba tylko stosować odpowiednie węzły. Na początku ze 3 razy puściło mi wiązanie fc- nano. Teraz po stosowaniu węzła fg knot problemu nie ma.Przy średnicach ok. 0,15 wolę plecionki- są bardziej miękkie.Jeżeli ma 4kg to na pewno nie jest to 0.08mm - trzeba to przyjąć i mieć tego świadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Jeżeli ma 4kg to na pewno nie jest to 0.08mm - trzeba to przyjąć i mieć tego świadomość.Ten nanofil 0.08mm ma dokladnie wedlug opisu 4.012kg. Tylko male ale ta wytrzymalosc w tym przypadku to jest liniowa, czyli znajac nanofil bedzie z tego troche ponad 3kg przy odpowiednim wezle... Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Ten nanofil 0.08mm ma dokladnie wedlug opisu 4.012kg. Tylko male ale ta wytrzymalosc w tym przypadku to jest liniowa, czyli znajac nanofil bedzie z tego troche ponad 3kg przy odpowiednim wezle... Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Słowo klucz - wg. opisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Wędka shimano Catana DX ul 1-11 cw Kołowrotek ryobi zauber 3000 Żyłka konger 0,16Zmiana na:MHX S 871-2 Ryobi slam 2000Daiwa tournament 0,10 plus FC 0,14-0,18 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 No Andrzeju, to pozamiatałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Ten nanofil 0.08mm ma dokladnie wedlug opisu 4.012kg. Tylko male ale ta wytrzymalosc w tym przypadku to jest liniowa, czyli znajac nanofil bedzie z tego troche ponad 3kg przy odpowiednim wezle... Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu TapatalkaCoś z opisem tego nanofilu mnie nie pasuje. 0.08 to jest jakaś średnica nominalna tylko wyrażona nie wiadomo w jakich jednostkach?Pod wytrzymałością wyrażoną w kg podana jest średnica 0,0912mm. Powalająca jest tu dokładność cztery miejsca po przecinku.Czym oni to mierzyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Coś z opisem tego nanofilu mnie nie pasuje. 0.08 to jest jakaś średnica nominalna tylko wyrażona nie wiadomo w jakich jednostkach?Pod wytrzymałością wyrażoną w kg podana jest średnica 0,0912mm. Powalająca jest tu dokładność cztery miejsca po przecinku.Czym oni to mierzyli?Pewnie suwmiarką Aby patrzeć, jak nasi wkrótce dołożą jeszcze dodatkowo trzy miejsca po przecinku - to będzie dopiero top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Rozmiar niby 0.08, a trzy linijki 0.0912mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Berkley tak oto wlasnie podaje. Porownujac np jaka kolwiek inna plecionke do nanofila o srednicy 0.08mm bedzie on zawsze cienszy. Jedynie co z doswiadzczenia moge stwierdzic, ze taki daiwa tournament 8braid werjsa hyper 0.08 jest prawie identyczna. Tak to juz jest z dystrybutorami na europe, ktorzy kombinuja ... Wezmy np amerykanskie spiderwire dura-silk 10lb czyli jakies 0.15mm realne i teraz porownanjmy to z dystrybucji EU 0.15mm bedzie mialo jakies chore parametry wytrzymalosci. Ten pierwszy 10lb bedzie mial wytrzymalosc podana na wezle a EU to chyba ma ja z kosmosu... Nauczony przykladami przeklamania na rynek EU wole ufac amerykanskim badz japonskim oznaczeniom. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Lipca 2017 przez mathew.stepnicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz.czarnec Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Aktualizacja1. ALLblue Viking 1.80cm 1/32-1/4oz2. Kolowrotek Lieyuwang3. Mistral shiro x4 0.02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba89 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 - Suzuki RXF-6LB-662 (1,8-7g - 4-8lb) - Daiwa Luvias 2506 2015r. - DUEL SUPER X-WIRE 8 (PE 0,6 - 0,13mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manmark Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 - Suzuki RXF-6LB-662 (1,8-7g - 4-8lb) - Daiwa Luvias 2506 2015r. - DUEL SUPER X-WIRE 8 (PE 0,6 - 0,13mm) wrzuć fotki jak to się komponuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Czy ten DUEL 0,13mm nie nazbyt gruby do UL-a 1,8-7g? Do wędziska 0,5-6g próbowałem używać plecionkę 0,04mm i bardzo prędko przerzuciłem się na żyłkę 0,10mm wizualnie tej samej grubości. Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Czy ten DUEL 0,13mm nie nazbyt gruby do UL-a 1,8-7g? Do wędziska 0,5-6g próbowałem używać plecionkę 0,04mm i bardzo prędko przerzuciłem się na żyłkę 0,10mm wizualnie tej samej grubości. Weź kiedyś do ręki plecionkę PE0.6 albo 0.4 to się przekonasz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Weź kiedyś do ręki plecionkę PE0.6 albo 0.4 to się przekonasz Albo Varivas Ajing Master DC-PE # 0.3 5,4lb.Polecam,dała radę szczupłemu 79cm(przyłów okoniowy) na luzie.Łowisko,jezioro połów z łodzi a miejscówka bezzaczepowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Ja w zeszlym roku na light game'a PE0.2 wyjalem sumka 91cm , takze te varivasy to na serio solidne produkty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Następna zmianaDam Effzett Microflex 2.30 7gOkuma Inspira C-40x FD 20Mikado Nihonto Fine Braid 0.06 Orangejeszcze czas na nową linkę.Jako, że w łowienie okoni UL wpadłem jak śliwka w kompot. Sprawiłem sobie nowy kijekMHX S871-2 by VoldemordOkuma Inspira C-40x FD 20Mikado Nihonto Fine Braid 0.06 Orange W planach jeszcze zmiana młynka, ale to raczej na wiosnę. Myślę dość mocno o rarku FA, FB 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Batson SP781-2 + Stradic ci4 2500 fb + octa braid 0,08 Wyszedł całkiem fajny zestaw Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Batson SP781-2 + Stradic ci4 2500 fb + octa braid Wyszedł całkiem fajny zestawWidzę wobka na kiju, jak ten patyk to obsługuje , pociągnie pod prąd coś małego czy już klęka ? A od dołu 1 g rzuca czy mniej też ogarnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochun Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Januszz z tą pletką Ajing Master PE 0,3 dobrze prawi Uderzenia okoni atomowe.Mam ją i robi robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 (edytowane) - wędzisko STORM Adventure Casting/198cm/3,5-7g;- multiplikator DAIWA Tatula CT 100HLS/płytka szpula 0,12mm-135m;- plecionka i tu dylemat - DRAGON Magnum 4X/0,08mm/6,0kg czy DRAGON Fishmaker/0,14mm/12,9kg? Edytowane 19 Sierpnia 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Spróbuj Dragon Jiggin' Braid 0,08. Łowię na tę plecionkę, jest wytrzymała, nie strzępi się, traci kolor jak każda. Jedynie nie wiążę węzłów, używam łączników bezwęzłowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 (edytowane) Dragon jest mocno przegrubiony, do xul jedynie zostaje z tanich techron 0.03, ktory i tak jest dosc gruby w porownaniu z varivasem PE 0.3. Kumpel ma dragon jig braid 0.08mm i np w porownaniu z tournamnet 8braid 0.08mm albo walsnie wspomnianym wyzej varivasem to jest sporo przegrubiona. Ale to juz chyba standart wsrod linek polskich dystrybutorow... Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Sierpnia 2017 przez mathew.stepnicki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi