Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Ultralajciarzy ;)

Budując zestaw, nastawiałem się na majowe łowienie wzdręg na mikrojigi na Mazurach, ale przy okazji, próbuję ugryźć białoryb i okonie na kanale Żerańskim

- Favourite Blue Bird 2,04 0,5-5

- Daiwa Ninja 1000 (mógłby być lżejszy ale nie męczy ręki)

- żyłka DAM Tectan 0,12

Zamiast Blue Birda miał być White Bird (dłuższy i bardziej krowiasty), nie było na stanie i  jednak to zdecydowałem się na Blue Birda. Na razie próbowałem jedynie twisterków na czeburaszkach 1g. Musiałem potrenować rzuty tak krótkim kijkiem (do tej pory używałem min 2,3) i nie jest źle.

Generalnie, albo ze mną pozostanie, ale po sezonie pójdzie do ludzi wraz z kołowrotkiem.

Edytowane przez tstg

Zastrzegam, że jestem początkujący. Mój zestaw:

Favorite White Bird 2,19 / 0.5-5g

Ryobi Zauber 2000

dragon invisible braid 0,08 (oni akurat podają średnicę) + zawsze przypon z fluorocarbonu 0,25

Zestaw złożyłem z myślą o okoniach i łowię nim od zaledwie kilku miesięcy. Już wiem, że pletka będzie do wymiany bo uważam, że jest przegrubiona i głośna. Zawsze używam przyponu więc nie przeszkadza mi to zbytnio. Główeczki 2g + kajtek 2" leci pięknie. Na wczesną wiosnę 2019 spróbuję z żyłką 0,12-0,14 i paproszkami na główkach 0,5-1g. 

• Like 2

A po co taki gruby przypon? Przynęta zachowuje się nienaturalnie a przed szczupakiem nie chroni.

Przyczyna jest bardzo prozaiczna a mianowicie brak doświadczenia :ph34r:

Ktoś mi kiedyś powiedział, że fluorocarbon jest niewidoczny w wodzie więc przypilnowałem tylko, żeby jego wytrzymałość była niższa od pletki ( co i tak trudne nie było).

Poszedłem sprawdzić i jednak fluorocarbon, którego używam ma 0,21mm oraz wytrzymałość 4,23 kg.

Przy następnym zakupię zejdę ze średnicą.

Czego sam używasz/co proponujesz?

cokolwiek, żyłka od 0,14 do 0,18 powinna być ok i zawsze pod ręką. Wczoraj byłem na okoniach, minąłem się z kolegami, nawet nie wiedziałem, że byli. Dziś się  zgadaliśmy, ja że nie połowiłem a oni że smoków połapali. Na 0,16 coś tam łapali ale te duże jak zeszli do 0,14. Ja wcale nie zakładałem przyponu i doopa była, same maluchy.

• Like 1

Wędka:  Major Craft Basspara BPS-632UL

Kołowrotek: DAIWA Luvias 2506H

Żyłka: Daiwa Evo 8Braid multicolor 0,10

przypon z fluorocarbonu 0,20

https://www.instagram.com/p/BS6Ae-FBPPz/?taken-by=perchjunky.bln

https://www.instagram.com/p/BSJ2WjmB7BS/?taken-by=perchjunky.bln

Jak dla mnie idealna kombinacja. Wędka wazy tylko 97g a kołowrotek tylko 200g.

A Basspara nawet dała radę wyciągnąć szczupaka 104cm :) niezniszczalna!!! 

Pozdrawiam

Piotr

Edytowane przez PerchJunky.bln
  • Like 1

Koledzy ma ktoś porównanie

Nanofil 0,04 a YGK - G-SOUL EGI-METAL PE WX4 PE 0,4

chodzi mi o grubość czy jest duża różnica?

Jest różnica. Na pewno ten nanofil pozwoli dalej zarzucić z drugiej strony, normalna plecionka ma pewną, stabilna trwałość i wytrzymałość.

Nawet jeśli porównamy parametry tych linek: Nanofil 0,04mm i 2lb a Egi pe0.4 ~0.1 i 8lb, to widać różnice.

• Like 2

Witam Panowie,

Stoję przed wyborem taniego kija pod okonia. Mam już dwa sicario do 7(realne 10g) i kuying teton do 10g(realne 13g). A teraz potrzebuję czegoś delikatniejszego Ale nie chce też żeby była to wykałaczka w postaci krowiego ogona. Potrzebuje dlatego waszej pomocy.

Będę łowić glowkami od 2-6g, długość to 198-205cm. Obecnie wybrałem nast. Kije:

Favorite white bird 1-7g. 205cm

Jaxon grey stream 1-7g 198cm

Konger ultris jig micron 0.5-6g.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Polecam Ultrisa, bardzo dobre wędzisko. Świetnie miota przynęty już od 0,7g. Szczytówka bardzo dobrze sygnalizuje co się dzieje z przynętą, jednocześnie nie ma przesztywnienia w miejscu wklejenia. Jedyna wada, nie bardzo nadaje się do woblerów, zbyt delikatna szczytówka.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Ale i tak bym brał Jaxona ( mówię na podstawie swojego doświadczenia bo mam identycznego ... na stojącej wodzie lub bardzo wolno płynącej wodzie opad pokazuje dobrze:) ... was do ręki dwa kije i zobacz który ci lepiej w dłoni się układa... nie każdy lubi tez podrobe skss

O ile dobrze pamiętam to JAXON

Do opadu konger bedzie lepszy od Jaxona...Ale Jaxon jest bardziej uniwersalny i chyba lżejszy duzo z tego co pamiętam

O ile dobrze pamiętam, to JAXON 198cm waży 83g, a Ultris 198cm waży 98g, więc różnica minimalna. Nie znam tego JAXONA, kiedyś używałem sprzętu tylko tej firmy, ale dwa lata temu przekonałem się, że jednak KONGER ma nieco lepsze wyroby, a Ultris - zwłaszcza Mikron - to wyjątkowe wędziska. Natomiast JAXON ma uchwyt, którego osobiście "nie trawię" i nie każdemu będzie pasował.

Radek dobrze radzi, idź do sklepu i pomacaj obydwa, wówczas zdecydujesz, bo jednak dopasowanie wędziska do ręki to bardzo indywidualna sprawa.

Witam.

Nowy rok to i nowe zabawki do UL.

Mój sprzęt UL na chwile obecną, ten sprzęt ma u mnie dożywocie :D :

Wędki:

1. Konger WCH Elvis z szklaną wklejką cw  do 2g

2. Phenix Mosquito cw do 0.5-3.5g

3. Phenix Mosquito z szklana wklejką cw do 0.5-2g

4. Matagi TR60 Super Area Sensor cw opisane 0,5-2,5g.

Kołowrotki:

1. Shimano Twin Power 1000 FB

2. Shimano Aspire 1000 FA

3. Shimano Aernos 1000 FA

Pozdrawiam Filip.