Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie:
Wędka: Berkley URBN RS Micro Lure 0,5-4g (realnie 1-6, opad pokazuje od 1,5g, komfortowo od 2g obciążenia, do 4g podbija się ciężar b. ok, przy 5g trzeba trochę szarpnąć) - wędka b. szybka, ale niestety trochę za szybko się usztywnia i o ile fajnie się tym holuje szczupaka (dopiero przy brzegu mi się wypiął na haku 16, bo zwyczajnie za bardzo się z nim mocowałem, zamiast doholować go dopiero jak kumpel doniesie podbierak), to przy okoniu już człowiek trochę ma duszę na ramieniu, bo wędka już trochę za słabo amortyzuje szarpnięcia małej ryby w stosunku do możliwości utrzymania się małego haka w dość delikatnym pysku.

Kołowrotek: Bearking Zeus 2000 (chińszczyzna, ale przyzwoita, jedyna wada, że plecionka czasem, rzadko bo rzadko, ale jednak, wskakuje między rolkę a jej osłonę w kabłąku).

Plecionka: Siglon X4 0.4 PE - traci kolor, ale moc ładna, jak uwiązałem na żyłce HM80 0,16mm zestaw do Carolina Rig, to zerwał się na krętliku, a nie na węźle Albright łączącym linki.

• 2 tygodnie później...

Cześć

A jakiego kleju uzywasz do klejenia wolframu do haków? Ja lutuje cyną ale to mordęga... A kilka klejów prerobiłem i żaden mi nie podzszedł....

Kupuje od polandnymph na popularnym portalu aukcyjnym. Sprawdza się wyśmienicie.

Używam średnio gęstego

post-69481-0-58321300-1651132290_thumb.jpg

Edytowane przez scOOtt

To i ja coś zapodam.

XUL

1.  Graphiteleader Corto GCRTS-612L-HS + Vanford 1000

2. Graphiteleader Finezza GLFS 752L-T + Vaniek c3000mhg

3. Lureleader Naural Hearth 0.8-4g + Daiwa Freams LT 1000S

UL

TSU Ajing 822L + Vanford c3000m

Edytowane przez matysznak
  • Like 3

Cześć

A jakiego kleju uzywasz do klejenia wolframu do haków? Ja lutuje cyną ale to mordęga... A kilka klejów prerobiłem i żaden mi nie podzszedł....

Dwuskładnikowy klej epoksydowy, szybkowiążący. Przydaje się gąbka kuchenna. Robota hurtowa.

post-55546-0-42385900-1651163377_thumb.jpgpost-55546-0-84617100-1651163386_thumb.jpg

• Like 2

• 3 miesiące temu...

Ja od ponad tygodnia posiadam Robinsona Toshido 220cm 2-8g. Wędka już wytargała kilka szczupaków do 40cm i jednego pasiaka 29cm. Przy okoniu była świetna zabawa. Kijek fajnie się gnie, w dolniku czuć moc, ale nie jest to wędka na dużego szczupłego z przyłowu :) Zaczyna już jako tako pracować od 2g. Z gram cięższą główką jest już dużo lepiej. Kijek bardzo czuły. Współgra idealnie z Ryobi Arctica 2000 (2022). Łowiąc pierwszy raz nad wodą miałem porównanie z konkurentem "z wyższej półki" Damem Microflex 1-7 230cm. Wykonanie jak dla mnie bezsprzecznie na korzyść DAM'a, ale to co najważniejsze czyli walory użytkowe na wodzie tutaj nawet nie ma podjazdu do Robinsona. Kij jest jakby głuchy i ten dolnik...

Niedługo wpadnie jeszcze Favorit White Bird 2,04 0,5-5g z I serii do dłubania na klenie i okonie i mocno zastanawiam się nad SG2 lub SG4 z serii light game
Do Favorite mam zaufanie ponieważ posiadam już Cobalta, to jak ten kij jest celny i jak katapultuje przynętę w tej cenie to czysta poezja. 

. Łowiąc pierwszy raz nad wodą miałem porównanie z konkurentem "z wyższej półki" Damem Microflex 1-7 230cm. Wykonanie jak dla mnie bezsprzecznie na korzyść DAM'a, ale to co najważniejsze czyli walory użytkowe na wodzie tutaj nawet nie ma podjazdu do Robinsona. Kij jest jakby głuchy i ten dolnik...

To potwierdza to, co czytałem o Mixroflex. Totalnie przereklamowany kij, który chwalą ludzie, którzy próbowali chyba wcześniej łowić okonie na "uniwersalną wędkę 6-25g" i wydaje im się, że chwycili Pana Boga za nogi, bo kij rzuca przynętami poniżej 7-8g i cośtam czuć :)

U mnie:

Herakles Area Rap 0,8-3g, 183cm - realnie 4,5g też rzuci, komfort do 4g bym powiedział, pięknie pracuje pod wymiarowym okoniem, ale ma trochę mocy i da się i większą rybę ładnie holować. Do tego Bearking Zeus 2000 - ok, choć trochę za ciężki, plecionka Siglon X4 0.4

Konger WCII Mikros - dość czuły, jak na wklejkę, sztywny dolnik, ale pod rybą pracuje całkiem elastyczna górna sekcja i wystarcza to by okonie nie spadały. Do tego Tsurinoya Jaguar 2000 (złego słowa nie powiem) i plecionka Leydun Thinner 0.2 PE (realnie jak Siglon 0.4 PE, ale kosztuje 4 dolce :)).

Perfect Jig 2-10g 220cm - świetny, czuły kij. Łowię nim i na paprochy i na 9cm gumy, widać opad od 2g, ale spokojnie rzucam 1,5g + przynęta i hak 0,6g, nie ma szału, ale tragedii też nie, najmniej ciskałem 1g + malutki twister i nie było problemu. Okonie holuje bezproblemowo, ładnie pracuje pod przyzwoitym (trochę ponad 50cm) boleniem, sądzę, że można tą wędka spokojnie wyholować i dużo większą sztukę. Kij bardzo czuły, wyczuwa się nie tylko szarpanie okoniowe, ale i zluzowanie plecionki.

Do tego Tsurinoya Jaguar 2000 (ten sam :P) i Siglon Adv X8 0.6 PE multikolor.

Edytowane przez Andżej
  • Like 1

@Andżej widzę też masz kijek od Stepanowa:) mi mocno siada zarówno akcja jak i wykonanie Favorite. Crazy Fisch ma to samo. Świetne i czule blanki które u konkurencji kosztowałyby zdecydowanie więcej.

Co do Dama kij jeśli chodzi o staranność wykonania jest dwa poziomy nad Toshido. Pod ryba ma fajną pracę ale nadal wydaje mi się że jest trochę za sztywny. Na pewno czucie brań i zaczepów to nie poziom Robinsona. Na Damie była pletka jak pamiętam 0,6 lub 0,8. Ja wtedy jeszcze czekałem na kreciol więc założyłem mojego starego Spro Passion fd740 z żyłka 0,20 i miałem sporo większe czucie. Mam nawet foto że szczupłym gdzie widać właśnie Spro:). Teraz zestaw jest skomponowany jak trzeba czyli Arctica 2000 oraz plecionka Nihonto FLUO 0,06. To już powinno dobitnie powiedzieć o czułości tych kijków

• 2 tygodnie później...

1. Mikado Sensor - X Area S, 183 cm, cw 0,5-2,5g + Ryobi Spiritual DX 800 z nawiniętą żyłką Delfin Metod Spin 0,12

2. Qualia PT642L (ta, którą użytkował Przemek tutaj znany jak Nyny) 200cm, 1-6g + Tsurinoya Kingfisher 1000 z nawiniętą żyłką Delfin Metod Spin 0,20 (w przypadku tego kija kołowrotki używam naprzemiennie gdyż oba dobrze wyważają wędkę, w zależności od tego na co się wybieram - na białoryb wybieram Ryobi, na pstrągi Tsurinoya). Kijek ten sprawdza się nie tylko pod wzdręgi do czego był zaprojektowany ale daje radę właśnie z pstrągami (u mnie to max 45cm okazy).

Edytowane przez gonie okonie
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Poszukuję kijka UL stylizowanego jak ten: https://ibait.pl/major-craft-banshee-fba-s672l-0-8-6gr-2-02m, w podobnej długości i c.w , ( ewentualnie coś pomiędzy 2m max 2.4m) uzbrojonego podobnie jak ten Banshee (Torzite lub Fuji SIC Slim), chciałbym żeby był kij seryjny, czy mógłby mi ktoś coś zaproponować?