Marcy- Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 Fajnie wiedzieć - tylko niezupełnie o to mi chodzi, taki kijek już mam. Daiwa Presso ogarnia dołem przynęty o łącznej masie rzędu 1,5g, a szukam czegoś jeszcze lżejszego w sensie CW, typowo pod mikrojigi i mikrogumki. O ile Daiwą da się łowić mikrojigiem 0,8g to już czucie przynęty jest nieco za słabe.Looknij na Major Craft Troutino TTA-604SUL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 7 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 @Marcyś, luknąłem. I o ile może bym się przekonał do tak krótkiego kija (u mnie psychologiczną barierą jest zejście poniżej 1,98m), to nielogicznie długi dolnik w tym kiju już zupełnie do mnie nie przemawia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Moje zestawy na okonia: --Seika Optical 220cm 0-4g sprzęgnięta z Dragon ProGUIDE CX FD720i-tym zestawem jeszcze nie łowiłem, aczkolwiek kijek na sucho bardzo fajnie pracuje, delikatna część szczytowa powinna w odpowiedni sposób informować o braniach. W dolniku czuć niezłą parę. Kołowrotek pracuje bardzo fajnie, wydaje się dosyć solidny, --Dragon CXT MSX 213 2-14g sprzęgnięty z Ryobi Arctica 2000 model na 2022-w chwili obecnej mój ulubiony zestaw, kij jest elektryczny, bardzo dobrze się ładuje. Wyciągnął już kilka szczupaków okolice 50cm i nie było problemu. Minusem może być blank, który jest spolegliwy, nie łowię tym kijem ciężej jak 10g, ale na głębokim łowisku może delikatnie klęknąć przy tej gramaturze i agresywnym podbiciu. W tym sezonie to sprawdzę i może się zaskoczę ogólnie czułość blanku jest mega, do tej pory miewam problemy z odróżnieniem muśnięcia o podwodną roślinność a braniem, --Dragon CXT MSX 228 2,5-16g sprzęgnięty z Shimano Ultegra 2000-całkowicie inny kij jak jego krótsza wersja, szybszy, bardziej szczytowy (obydwa med-fasty), chociaż pod obciążeniem idzie w ładną parabole, tak samo czuły. CXT z tego słyną. Kręcioł ? co tutaj dużo pisać, jest praktycznie nowy, ale ma już za sobą kilka wypadów. Pracuje bez zarzutu, --Robinson Diaflex Speeder 198 2-10g sprzęgnięty z Daiwa Ninja 2000-kijek kapitalny, szybki czuły, pięknie się ładuje dzięki pracującej części szczytowej, bawiłem się nim nawet na dropa, pomimo tego, że jest krótki dawał rade. Podobnie jak Dragony kapitalnie leży w dłoni. Ma dłuższy dolnik, ale przy moim długich przedramionach ginie Ninja pracuje bardzo fajnie, jeśli chodzi o kulturę pracy powiedziałbym, że pracuje najlepiej ze wszystkich kręciołków. Cały zestaw sprawia wrażenie bardzo lekkiego. Planuję zakupić jeszcze Perfect Jiga 2-10, który powinien być właśnie połączeniem MSX oraz Diaflexa. Czuły, szybki a 220cm pozwala otworzyć wodę korzystając min z dropa. Pożegnam się wtedy zapewne z którymś z Dragonów chociaż się do nich bardzo przyzwyczaiłem Mam jeszcze gdzieś Shimano Alivio Sensitive bodajże do 14g. Tym kijkiem zaczynałem okoniowe dłubanie i wywiązywał się z tego zadania świetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slig Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Mój aktualny dreamteam:Abu Eradicator slow taper special + vanford 2000 Tict ice cube ic-74 fs-sis + vanquish 2500 Carabus extreme + ci4 2500 Carabus Nano 602 Xuls+ soare Nano 602 xul + ci4 1000Mikado Sensor X do 2.5+ Cardiff 2000 Do tego silna ławka rezerwowych. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Gdzie mogę dostać mormyszki do mormyszingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Pany jak się sprawdza, a przede wszystkim jak pracuje abu garcia carabus nano ten do 4 gram ? Szybki to patyczek jest czy raczej moderate ? Poda dołem tego grama skupionej masy ? Górą te deklarowane 4 gramy to wszystko czy można coś tam dołożyć ? Szukam szybkiego kijaszka do ul co ogarnie tego grama skupionej masy od dołu, a najlepiej tak 0.7 grama tylko chodzi mi o to aby to cięty, szybki patyczek był. Oczywiście biorąc pod uwagę c.w. Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez S.N. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Pany jak się sprawdza, a przede wszystkim jak pracuje abu garcia carabus nano ten do 4 gram ? Szybki to patyczek jest czy raczej moderate ? Poda dołem tego grama skupionej masy ? Górą te deklarowane 4 gramy to wszystko czy można coś tam dołożyć ? Szukam szybkiego kijaszka do ul co ogarnie tego grama skupionej masy od dołu, a najlepiej tak 0.7 grama tylko chodzi mi o to aby to cięty, szybki patyczek był. Oczywiście biorąc pod uwagę c.w.Sławek nie wiem jak te niższe modele ale jeśli budżet pozwala to szukaj Carabusa Extreme - spełni wszystkie wymagania, które opisałeś. Będzie na pewno szybszy niż te delicate i Cassiopeia (ten model miałem). Występuje w dwóch długościach 185 i 195cm. Z drugiej ręki można go dostać za jakieś 800PLN. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez scOOtt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Tak konkretnie to pytam o abu garcia carabus nano w długości 182 cm. i c.w. 0,8 - 4 gramy. Delicate odpada że względu na uchwyt, a serii extreme mało na rynku wtórnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Moje zestawy na okonia: --Robinson Diaflex Speeder 198 2-10g sprzęgnięty z Daiwa Ninja 2000-kijek kapitalny, szybki czuły, pięknie się ładuje dzięki pracującej części szczytowej, bawiłem się nim nawet na dropa, pomimo tego, że jest krótki dawał rade. Podobnie jak Dragony kapitalnie leży w dłoni. Ma dłuższy dolnik, ale przy moim długich przedramionach ginie Ninja pracuje bardzo fajnie, jeśli chodzi o kulturę pracy powiedziałbym, że pracuje najlepiej ze wszystkich kręciołków. Cały zestaw sprawia wrażenie bardzo lekkiego. Ninja 2000 LT jak rozumiem? Praca lepsza niż Ultegra? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 @upDo Ultegry nie ma porównania. O ile w idle oba kołowrotki pracują podobnie, tak już pod obciążeniem czuć że Shimano lepiej sobie radzi patrząc przez cenę Daiwy, jest to fajny kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia3005 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) Mój aktualny dreamteam:Abu Eradicator slow taper special + vanford 2000 Tict ice cube ic-74 fs-sis + vanquish 2500 Carabus extreme + ci4 2500 Carabus Nano 602 Xuls+ soare Nano 602 xul + ci4 1000Mikado Sensor X do 2.5+ Cardiff 2000 Do tego silna ławka rezerwowych.Jak się sprawują te Carabusy Nano? Jak byś je porównał do swoich innych kijków ? Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez Wiśnia3005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Czy mógłby ktoś podać jaka jest średnica szczytówki w Carabusie Extreme ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Mój nowy setup który zostanie na dłużej. Bardzo polubiłem się z tym kijkiem. Carabus extreme 195cm + stradic ci4 1000 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Dokupiłem a raczej zamówiłem kolejnego UL. Tym razem będzie to Azura Safina X do 4g. Czekam na dostawę kija, która niestety się wydłuża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 @Matss87Gdzie zamawiałes ? Bo kusi mnie ta do 6g 213cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) @Gnat przypomnij mi się w następnym tygodniu. Jeśli kijek dojdzie tak jak mi obiecano dam Ci kontakt wersja do 6g też ma przyjechać. Cenowo patyk wyjdzie ok 5 paczek. Czy to dużo? Każdy musi ocenić sam. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Matss87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) Secik pod UL / L gotowy do sezonu. „Bolec, wolałbym żebyś nie mówił do mnie czarnuchu…. Nie przy chłopakach” [emoji23] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez scOOtt 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 „Bolec, wolałbym żebyś nie mówił do mnie czarnuchu…. Nie przy chłopakach” [emoji23] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Fajny zestaw młynków.P.S czarnuchu i tak wypada znacznie lepiej w porównaniu z psikutas bez "s" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maro78 Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Witam szanownych Forumowiczów.Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem Ultra Light do 8 gr. ciężaru wyrzutowego. Jakieś wasze typy? Wędka do dalekich rzutów na otwarte wody ale na mniejsze rzeki także. Jakaś fajna katapulta ale szybka. Rybka: pstrąg. Cena do 350-400 zł.Z góry dzięki za podpowiedż. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spajder Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Polecam microflexa... Budżetowy kijek ale rewelacyjny, jedyny minus to brak oczka do zaczepiania przynęt. Jest w długościach od 180 do 270 więc coś sobie ustrzelisz pod siebie. A cw występuje w wariantach do 7gr i do 10gr. Mam wersje do 10gr w dwóch długościach 190 i 270, chwale sobie także szczerze polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maro78 Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Faktycznie brałem pod uwagę microflexa. W oko wpadł mi Seika Mimik 2,40 1-6 gr. Czy ktoś wie jak zachowuje się ta wędka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 ULF i 8 gram ? Pomyłka.Ponadto jest sporo wątków w tej materii. Polecam się zapoznać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maro78 Opublikowano 8 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 (edytowane) Dlaczego pomyłka i jaki poleciłbyś w takim razie?Sprawdzałem przynęty i chciałbym aby wędka ładnie obsługiwała wabiki w zakresie od 1.5-5 gr.W tym przedziale wagowym będę używał najczęściej. Kijek około 2.50 m na otwarte wody Edytowane 8 Maja 2023 przez Maro78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 8 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Jak dla mnie ul to do 5 gram maks. I trudno będzie mi coś doradzić, ponieważ ja używam krótszych wędek. Z tych tańszych wiele dobrych opinii jest o dragonie msx do 6 gram. Sam go zresztą posiadam tylko, że to krótsze wędzisko. Lepiej aby doradził ktoś kto takimi 250 cm. wędkami łowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 8 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Jak dla mnie ul to do 5 gram maks. I trudno będzie mi coś doradzić, ponieważ ja używam krótszych wędek. Z tych tańszych wiele dobrych opinii jest o dragonie msx do 6 gram. Sam go zresztą posiadam tylko, że to krótsze wędzisko. Lepiej aby doradził ktoś kto takimi 250 cm. wędkami łowi.Bez urazy ale nie wydaje mi się byś był autorytetem w kwestii UL bo Ty łowisz tak i tak i UL jest do max 5 gram. No ale cóż, ważne że masz pierdylion postów z czego większość merytorycznie marnych. Przeprasza za offtop [emoji2960] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi