Skocz do zawartości

Wędki Major Craft

sabciu

Rekomendowane odpowiedzi

nie będzie, bardzo często takie wędki z rynku japońskiego pod małym obciążeniem pracują klasycznie szczytem, a po prostu szybciej w chodzą w środkowe ugięcie pod większym obciążeniem

lepiej się też ładują przynętą

Edytowane przez BazyL
  • Like 2

Ktora z wedek MC nada sie zarowno pod gumy jak i do wirowek oraz wobkow? Szukam czegos o realnym CW 2-15. Myslalem, ze moze seria Kurodai bedzie dobrym pomyslem bo widzialem ze lowia nimi Japonczycy uzywajac popperow jak i gum na takich dziwnych glowkach jigowych. Rozmawialem jednak z jednym wlascicielem KG Lights Kurodai ktory stwierdzil, ze to kij raczej pod gumy niz wobki choc nie wykluczyl uzycia tego ostatniego. Ale nie w nurcie jak dodal. Mi akurat nurt nie straszny bo lowie glownie na kanalach. 

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1

Jakiego rozmiaru kołowrotki stosujęcie do swoich wędek ze stajni MC? Chodzi mi głównie o delikatniejsze modele do 10 gram i dokoło 200 cm długości? Obecnie używam ultegre C2000 i zastanawiam się czy by jej nie zastąpić czymś nieco większym. Na przykład Complex 2500 który mógłbym również wykorzystać do nieco mocniejszych wędek. Zastanawiam się tylko czy wielkość i rozmieszczenie przelotkek będzie kompatybilne z kołowrotkiem w tym rozmiarze.

• 2 tygodnie później...

KGL-6102ML/S tylko nie wiem czy jest jeszcze produkowany.

Mam i polecam. 

Gięcie z zeszłego roku pod 118cm sumiakiem. 

Ryba w głębokiej rynnie walczyła, ale nie trzeba było za nią płynąć. 

Kolejna 130cm już była bardziej dzika i za tą musiałem spłynąć. 

Najczęściej rzucam główkami z zakresu 20 - 25g + np. 4'' kajtek, ale i bywały momenty, że spokojnie posyłałem 35g + kajtek i również szło to podbijać. 

Dobre wyważenie z młynkiem od 260g. 

post-48194-0-08920700-1498761008_thumb.jpg

Edytowane przez tymon
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Jakiego rozmiaru kołowrotki stosujęcie do swoich wędek ze stajni MC? Chodzi mi głównie o delikatniejsze modele do 10 gram i dokoło 200 cm długości? Obecnie używam ultegre C2000 i zastanawiam się czy by jej nie zastąpić czymś nieco większym. Na przykład Complex 2500 który mógłbym również wykorzystać do nieco mocniejszych wędek. Zastanawiam się tylko czy wielkość i rozmieszczenie przelotkek będzie kompatybilne z kołowrotkiem w tym rozmiarze.

W parze z Finetail FTS 662l używam Shimano Stradic Ci4+ c2500s, bardzo lubię ten zestaw. Wcześniej miałem TP c2000s

Po wymianie, przyjemniej mi sie tym sprzętem łowi.

• 1 miesiąc temu...

Cześć, czy ktoś używa może wędek z serii Truzer ? Interesuje mnie jak radzą sobie z przynętami od 2 do 10gram + guma. Najbardziej interesowałby mnie ten model TZS-S742AJI oraz jak wypadałby w porównaniu z St.C LXS70MLF2

Zdajesz sobie sprawę że ten Truzer to wklejka?

Tak jak pisaliśmy na priv, Truzera nie miałem w łapach nawet. Jednak na tyle ile kilka Major Craftów i Croixów przeszło przez ręce to te AJI do 10gr ma się nijak do tych 10gr w Croixa. Extreme będzie się wydawał 2x mocniejszym kijem - wiadomo jaką mają tolerancję w górę. Za to AJI, mimo opisu 10gr to jednak często miałem wrażenie że to jest np max 7gr+ guma.

Jakimi rozmiarami gum masz zamiar rzucać? Jeśli 10gr+kajtek 3cale to bym się nawet nad LXS70LF2 zastanowił...

Pozdrawiam

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Mam Solpara SPS-S662AJI - czyli tą do 10 gram

głowką 5gr plus ES3' i ES4' z opadu daje radę, przy głowkach 7 gr wyżej i ES4' już klęka i nie ma aż tak dobrego komfortu , choć czucie dalej świetne

najmocniej machałem 8 gr plus Manns kopytko 8 cm, ale to delikatne podbicia i już czuć brak mocy, dobra praca była przy główce 3-4 gramy i predatorze np 6 cm

Fajnie ogarnia drop shota - 10 gr oliwka plus guma tak do 3' max

przyłowy szczupaków 60-65 cm bez problemu, gnie się od pięknie od dolnika ale radziła sobie bez problemu

Witam, jak wędka radzi sobie z obrotówkami i woblerkami?

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...