Skocz do zawartości

Wędki Major Craft

sabciu

Rekomendowane odpowiedzi

Z serii stream pstrągowych będzie ciężko się zmieścić w nowych. W używkach tak ale to musi się trafić.

Z innych serii to już trzeba wyszukiwać. Ogólnie jakbyś się zdecydował na trochę krótszego to byłoby łatwiej. Ok 250cm w Major Crafcie to są głównie mocniejsze kije.

Trapara 762LX 3-8lb 2-10g ale 230cm długości.

Edytowane przez Marcyś
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Kolejny MC w posiadaniu. Szukałem rzecznego uniwersału głównie pod klenia ale, który obsłuży też lżejsze wobki bolkowe i pokaże opad gumek na główce ok 10g. Postawiłem na Triple Cross TCX T862M 2.60m / 1-15g.

Edytowane przez kezmo
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Nabyłem i ja majora :) .Model Finetail FTS 662 L.

No jestem miło zaskoczony jak na  wykonanie seryjniaka. Po wstępnym macaniu, próbach jego pracy pod ugięciem, prób czułości nie można mu nic zarzucić. Wykonanie na przyzwoitym średnim poziomie, porównując wykonanie w pracowniach.

Sparowany ze stelką 2500 z 2007 roku tworzy piękny zestaw, ma wstawki nici koloru starego złota, co ładnie komponuje się kolorystycznie z rantem szpuli, pierścienie uchwytu są w kolorze jakby szarego tytanu co komponuje się z body kołowrotka, kwintesencja kolorów bardzo mi pasuje.

Krótki foregrip, energonomiczny uchwyt kołowrotka, zasadniczo całościowo krótka rękojeść kijka sprawia sympatyczne i przyzwoite wrażenie.

Przelotki najprawdopodobniej fuji alconite w systemie kr.

Taka szybka ostra jigówka pod okonia, sandacza i szczupaka na lekko pewnikiem też obskoczy.

Oceniam, że z główkami 3-7 g + smukłe gumki 2-3" będzie radził sobie bez problemu.

Najprawdopodobniej kijek zostanie u mnie na stałe.

Cena u @Marcysia też na przyzwoitym poziomie, nie ma sensu ściągać samemu za oceanu.

• Like 4

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Cześć, Marcyś co mógłbyś polecić do łowienia sandaczy górą żeby w komforcie obsłużyło 15g plus smukłe 4" oraz do łowienia okoni również opad góra max 7-8g plus smukłe 3" w dwóch kawałkach.

Witaj

Chętnie coś podpowiem ale daj znać jakie długości wędek no i mniej więcej budżet:)

Pozdrawiam

Witam moge jakies info odnosnie tego kijka pod pstragi?

NTS-862H długosc 259 opisany 6-25g

A co potrzeba wiedzieć?

Kawał mocnego kija pod większe przynęty większe rzeki i rozsądne pstrągi :)

Gnie się dobrze, rzuca równiez. Dobrze wyposażony.

Jak potrzeba taką długość i moc to dobra wędka:)

• 2 tygodnie później...

Panowie, potrzebuję pomocy w doborze kija pod konkretny typ przynęty, czyli

SAVAGE GEAR 3D BLEAK REAL TAIL i inne podobne gumki o wadze od 4-12g.

W większości będę ich używał bez obciążenia lub z obciążeniem w gumie max 2g. Będę łowił w miejscach gdzie mogę liczyć na szczupaki w każdym rozmiarze, duże okonie i ewentualnie na innych łowiskach bolenie.

Planuję tym kijkiem prowadzić gumy w sposób jak najbardziej zbliżony do naturalnego, bez mocnych szarpnięć, powolutku, wręcz anemicznie.

Wydaje mi się że do takiego zastosowania odpowiednich będzie kijek ok 2m może ciut dłuższy o mocy min. 10lb.

Pasował by mi kij pracujący głęboko, ale nie po samą rękojeść, pod większymi rybami. No i fajnie by było gdyby dało się z niego jak najdalej posyłać takie małe przynęty.

No i tylko z plecionką by ten kij pracował.

Pomożecie? ;)

Edytowane przez Włóczykij