Skocz do zawartości

Wędki Major Craft

sabciu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś posiada albo miał okazję łowić dłuższymi modelami z serii Crostage Sea Bass?

Wg mnie cala seria Crostage jest bardzo udana. Lowilem zarowno starymi i nowymi modelami. Glownie z serii travel. W tej chwili mam CRX 904ML. CW opisany prawidlowo. Mozna delikatnie przeciazyc. Dobrze wywazona, lekka. Ladne ugiecie. Dalekie rzuty. To akurat plus nowej serii CRX.

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Witam,

Czy jest w Polsce jakiś dystrybutor ewentualnie serwis zajmujący się tymi kijkami?

Podczas podnoszenia okonia 20cm pękła szczytówka w Major Craft New Crostage CRX-T732AJI 0.5-10g Aji Tubular...

Ktoś miał podobne sytuacje z tym kijem, ewentualnie ma go na sprzedaż lub część szczytową?

• 2 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

@Marcyś Ale akurat wobki pstrągowe maja małe stery, kij moim zdaniem da radę. Pstrągowy twitch moim zdaniem to leciutkie podciągnięcia, z nadgarstka, od czasu do czasu. Tak jak się zachowuje rybka której coś przeszkadza. Stoi sobie w nurcie i od czasu do czasu otrze się o jakąś przeszkodę. Kto miał akwarium ten będzie wiedział o co mi chodzi.  :)

Ale ten kij jest raczej pod mniejsze przynęty. I dolnik ma dosyć ustępliwy, przytrzymanie siłowe ryby powyżej 50 cm w silniejszym nurcie może być problemem.

• Like 2

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam szukam nowej wedki sandaczowej a jako ze juz posiadam wedke z serii crostage ultralight i bardzo mi przypasowala zainteresowal mnie ten kijek Wędka Major Craft Crostage 2.38m 5-20g CRX-T782M czy nie bedzie za kluskowaty bo to regular fast nastawiam sie na duze sandacze 70 plus wiec musi miec moc do zaciecia woblery czasem guma od 5-17 glowka dzieki za odp pozdawiam

Witam szukam nowej wedki sandaczowej a jako ze juz posiadam wedke z serii crostage ultralight i bardzo mi przypasowala zainteresowal mnie ten kijek Wędka Major Craft Crostage 2.38m 5-20g CRX-T782M czy nie bedzie za kluskowaty bo to regular fast nastawiam sie na duze sandacze 70 plus wiec musi miec moc do zaciecia woblery czasem guma od 5-17 glowka dzieki za odp pozdawiam

Kojarząc wędki z tej serii obstawiam, że to nie będzie typowa pała do sandaczowania

Akcją wedki to crosstage to dosyć delikatny szczyt do podbijania ale delikatnego bo szczyt pracuje głębiej ale myślę że sandacza dotnie.Majac do obsługi croosstage 240cm i 2-14g mysle ze specyfikacja seri jest podobna.A moc idzie od około 1/3wedki bo dolnik już jej trochu posiada.Moja jako kijek pod pstragi jest ok jeżeli ktoś niełowi w dużych bystrzacha bo szczyt dogina pod przynetami stawiającymi wiekszy opór.Ale czułość i wygodą w dłoni bardzo fajna.Moja ciekawość została zaciekawiona i jest bardzo podobny akcją do seri one.Z tym że croosstage lepiej leży w dłoni.I niebawem wróci na giełde crx- T802Ml-2-15g

Ale do czego to ma być wędka? Piszesz woblery, zaraz o gumach wspominasz. Określ trochę warunki połowu. Do gum w dzień to ten kij się nie nadaje. Możesz się z tym zgadzać lub nie. Akcja regular - fast w MC i czucie przynęty to nie jest to czego chcesz przy sandaczowaniu z dna. Woblery też nie wiemy jakie. W silnym nurcie większego woblera tym kijem nie utrzymasz. 

Oczywiście że łowiska są różne i rodzaje przynet w danych miejscach stosowane.Opisywałrm swój kijek do15g który poza mocą może być bardzo podobny całą resztą ale nie napewno.Wzgledem opisu I przynet stosowanych z opisu to faktycznie słabo to wypada z racji delikatnego szczytu i napewno są dużo lepsze kijki.Ale łowisc w rzece spokojnie płynącej i niezbyt głębokiej to i woblera i gumę na lekkiej główce powinno ogarnąć,i myślę że nawet i dotnie pomimo delikatnego szczytu.

• 6 miesięcy temu...

Cześć,

Czy Waszym zdaniem First Cast  FCS - S732UL da radę jakkolwiek poprowadzić jakieś inne przynęty niż gumisie ?

Jakąś cykadkę 2.5g ; smukłego sieka 3-4cm...?

Nie chcę zbierać szeregu XUL'owych patyków, a do wklejki mi bliżej.

Nie znam zupełnie tej serii, nie wiem jaka jest charakterystyka tej szczytówki w tej serii

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Tutaj kilka zdjęć podgladowych rozmieszczenia przelotek na modelach finetail i troutino 5-23g 249cm.

Na Such troutino jakby odrobinę wolniejsze i szczyt bardziej zywy podczas machania.Szybciej łapie ugiecie w dole .Oba maja tyle samo sztuk przelotek a finetail sprawia wrazenie w szczycie bardziej ostry i z większą mocą w dole by aktywował się dolnik.Napewno ryby 50cm ,,pstragi"niezrobia na nim wrazenia.Ale 16lb na bank niema.Niebawem czas na testy.

post-57058-0-41406000-1739133619_thumb.jpg

post-57058-0-42358100-1739133640_thumb.jpg

post-57058-0-32299500-1739133653_thumb.jpg

post-57058-0-73655700-1739133666_thumb.jpg

post-57058-0-88093200-1739133677_thumb.jpg

post-57058-0-27369100-1739133695_thumb.jpg

• Like 4