Skocz do zawartości

Wędki Major Craft

sabciu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w ofercie MC jest coś o długości min 2.7 m i ciężarze max 10÷ 12 g.

Szukałem szukałem ale niestety nic takiego nie znalazłem....

Tam gdzie jest jakiś L do 10-15g to się kończy na długości ok 240cm. Powyżej tego LIghty L mają ok 20g wyrzutu.

Edytowane przez Marcyś

Panowie, potrzebuję pomocy w doborze kija pod konkretny typ przynęty, czyli

SAVAGE GEAR 3D BLEAK REAL TAIL i inne podobne gumki o wadze od 4-12g.

W większości będę ich używał bez obciążenia lub z obciążeniem w gumie max 2g. Będę łowił w miejscach gdzie mogę liczyć na szczupaki w każdym rozmiarze, duże okonie i ewentualnie na innych łowiskach bolenie.

Planuję tym kijkiem prowadzić gumy w sposób jak najbardziej zbliżony do naturalnego, bez mocnych szarpnięć, powolutku, wręcz anemicznie.

Wydaje mi się że do takiego zastosowania odpowiednich będzie kijek ok 2m może ciut dłuższy o mocy min. 10lb.

Pasował by mi kij pracujący głęboko, ale nie po samą rękojeść, pod większymi rybami. No i fajnie by było gdyby dało się z niego jak najdalej posyłać takie małe przynęty.

No i tylko z plecionką by ten kij pracował.

Pomożecie? ;)

Do tych wymagań nie wiem czy trzeba szukać czegoś 10lb+. To będą modele ML np Basspara BPS-662ML 5-10lb ma niby 10g wyrzutu ale to są lekkie sandaczówki o bardzo mocnej szczytówce do podbijania 15g+3cale na przykład.

Za to inne L, opisane do 8lb spokojnie sobie poradzą z tym co piszesz (tym bardziej do szuranego a nie agresywnego podbicia). 

Witajcie!

Polecicie coś na okonie Major Crafta ?Myślałem o c.w 1-8? Miałem w ręku firstcasta kolegi i sprawiał miłe wrażenie. Pod koniec lutego kupiłem Panfisha i mnie trochę zawiódł. Lubię kije szybkie, cięte ale przechodzące w parabolę pod rybką "elektryczne" aby każde puknięcie było czuć.

Witajcie!

Polecicie coś na okonie Major Crafta ?Myślałem o c.w 1-8? Miałem w ręku firstcasta kolegi i sprawiał miłe wrażenie. Pod koniec lutego kupiłem Panfisha i mnie trochę zawiódł. Lubię kije szybkie, cięte ale przechodzące w parabolę pod rybką "elektryczne" aby każde puknięcie było czuć.

Firstcast, czy ewentualnie Solpara bo w tej chwili są w bliźniaczych cenach (gdzie Solpara ma m.in. SICi a nie alconite). A jak wyżej to bardzo polecam Crostage. Tam czuć, że blank jest o klasę wyższy (zresztą cena też :) ). 

• Like 1

Firstcast, czy ewentualnie Solpara bo w tej chwili są w bliźniaczych cenach (gdzie Solpara ma m.in. SICi a nie alconite). A jak wyżej to bardzo polecam Crostage. Tam czuć, że blank jest o klasę wyższy (zresztą cena też :) ). 

Mógł byś coś bardziej opowiedzieć o serii crostage?

Z tego co widzę, to interesował by mnie model CRX-T762L  0,6-7g. 

CRX-T762L - mniejsze przelotki idealnie pod plecionkę, więcej przelotek. Lżejsze przelotki oraz wyższy moduł sprawiają, że jest to szybszy kij niż Firstcast czy Solpara a ugięcie ciągle ma płynne. Plus do tego czuć wyraźnie przy wyginaniu że jest bardziej progresywny w ugięciu,. Wyższy model, lepszy kijek, bez dwóch zdań od Firstcasta czy Solpary.

Osobiście lubię wędki cięte, sprężyste oddające każde stuknięcie i puknięcie okonia. Zaczynałem łowienie okoni na UL od Grey Streama , po czym zmieniłem go na microflexa a dzisiaj łowię avidem, jednak nie jest on do ul, komfort zaczyna się od ok 5g. Szukam dobrego kija do Ultra Lekkiego łowienia najlepiej Extra Fast . 

Model  CRX-S642AJI  czy może jednak CRX-T762L  ? Z czego ten 2 to fast a nie X-fast

• Like 1

Osobiście lubię wędki cięte, sprężyste oddające każde stuknięcie i puknięcie okonia. Zaczynałem łowienie okoni na UL od Grey Streama , po czym zmieniłem go na microflexa a dzisiaj łowię avidem, jednak nie jest on do ul, komfort zaczyna się od ok 5g. Szukam dobrego kija do Ultra Lekkiego łowienia najlepiej Extra Fast . 

Model  CRX-S642AJI  czy może jednak CRX-T762L  ? Z czego ten 2 to fast a nie X-fast

CRX-S642AJI to wklejka a T762L bez :) To podstawowa różnica.

Nie bój się T762L to nie jest naciągany fast tylko naprawdę szybka wędka. 

Jak to określiłeś dobrze - jest to wędka cięta :) 

Model CRX-S642AJI czy może jednak CRX-T762L ? Z czego ten 2 to fast a nie X-fast

Historia moich ostatnich kijków jest bardzo podobna do Twojej :) grey stream, pozniej microflex, a teraz firstcast. Mega kijek, ale na pewno nie x- fast

• Like 2

Kupiłem razem z kolegą Panfisha ale jest podobny pracą do Grey Streama z tego co mówił. Nie miałem jeszcze okazji nim łowić niestety.... I teraz szukam porządnej okoniówki na parę sezonów która by mi leżała w ręce i była szybka i cięta a pod rybą przechodziła w parabolę.

• 4 tygodnie później...

Troutino do 15g super mi przypasował, teraz chciałbym coś podobnie szybkiego z podobnym ugięciem ale w długości 180-200cm do 85g. Kijek pod szczupaka na duże gumy w stylu soft4play 19cm i woblery. Do współpracy z kołowrotkiem 4000 i plecionką 20-30lb.

Troutino do 15g super mi przypasował, teraz chciałbym coś podobnie szybkiego z podobnym ugięciem ale w długości 180-200cm do 85g. Kijek pod szczupaka na duże gumy w stylu soft4play 19cm i woblery. Do współpracy z kołowrotkiem 4000 i plecionką 20-30lb.

Panowie, znacie jakiś model MC o tych parametrach?

Ma być w miarę szybki i głęboko pracować pod rybą.

• 4 tygodnie później...