km777 Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Czym będą się różnić - poza długością - wędki New Triple Cross TCX-T732L i New Crostage CRX-T762L? Przeznaczenie, to okoń na lekko z brzegu, tylko guma z opadu, woda płynąca 4-8 m głębokości. Ewentualnie jakieś inne modele Major Craft? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BBartek Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Czym będą się różnić - poza długością - wędki New Triple Cross TCX-T732L i New Crostage CRX-T762L? Przeznaczenie, to okoń na lekko z brzegu, tylko guma z opadu, woda płynąca 4-8 m głębokości. Ewentualnie jakieś inne modele Major Craft?Użytkuję New Crostage CRX-T692AJ, 206 cm,1-5lb, cw 0.6-10g (bardziej określiłbym jako 2,5g-12g- więcej nie zakładałem choć przy przekraczaniu 10g spada komfort). Fajny kij, opisany dobrze jako fast, czuły, z małym i wygodnym uchwytem. Nie jest to kij który rozlewa się pod rybą- akcja bardziej szczytowa (mimo to nie gubi ryb), zapas w dolniku dość spory, choć szczerze mówiąc nie miałem na nim jeszcze większej ryby niż ~30cm garbus. Myślę, że ciekawa propozycja jako kij pod gumy z opadu/ małe wobki, jak łowisz z brzegu to jest też w dłuższej wersji CRX-T732AJI. Jak masz jakieś pytania możesz śmiało pisać do @Marcyś, na pewno pomoże i doradzi. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 WitamPojawiła się nowa seria wędek Major Craft - CeanaProducent opisuje ją jako stworzoną pod rynek Europejski.Seria składa się z kilkunastu modeli w tym takie wędki jakich brakowało w innych seriach.Na przykład spinn szczupakowy pod cięższe wędkowanie CNS-802H czyli 244cm długości i 15-60g wyrzutu 15-45lbs akcja fast waga 165g czy CNS-822X czyli 249cm czyli 249cm długości 20-80g wyrzutu 20-50lbs akcja fast przy wadze 190g. Jakie modele są z tej serii można tutaj podejrzeć:https://superwedkarz.pl/483-ceana-nowosc-2020 A jak są jakieś pytania to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Te mocniejsze szczupakowki sa w wersji cast ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Nie, spinn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Witam grono. Czym konkretnie różnią się od siebie modele Finetail FSX 782M i Troutino TTS 782M? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minnow Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Pewności nie mam, ale blank chyba ten sam. Roznica jest taka że w finetailu jest oplot krzyżowy na wzmocnienie dołu x-cross i przelotki sic-slim. Troutino ma chyba alconite i bez oplotu, uchwyt ten sam. Fsx posiadam a tts tylko w sklepie oglądałem, nie mniej też fajny jak za te pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minnow Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Aha ,obydwie serie parametry i długości maja identyczne, stąd przypuszczenie że na tych samych blankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Dzięki, a jak wygląda porównanie do Tailwalk Troutia o podobnych parametrach? Oczywiście subiektywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) Panowie a co polecicie do twitcha z Major Crafta? Ja obecnie zastanawiam się nad FTS-622L / FSX-622L a jeszcze też patrzę na Nextino NTS-622L, to będą dobre kijki pod twitcha? Obecnie używam MHX-S871-2, służy mi jako uniwersał do lekkiego łowienia można powiedzieć aczkolwiek do twitcha jest według mnie troszkę za miękki na szczycie i szukam czegoś ciut szybszego a o Major crafcie słyszałem wiele dobrych opinii stąd wybór padł właśnie na tą firmę ???? Edytowane 7 Maja 2020 przez MATIG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Każdy z MC , z tych które wymieniłeś będzie dobry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartix92 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Może ktoś polecić jakiegoś fajnego XUL/UL 0.5-5g? Akcja raczej szybka, cenowo do 700~ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 18 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 FAX-632L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
km777 Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Coś z oferty MC na jesienną troć (Parsęta)? Na szybko znalazłem Solpara SPS-1002M, miał ktoś do czynienia z tego typu kijami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Major Craft odmłodzić swoją znaną serię - Trapara. W tej chwili nastąpił podział na modele Area oraz Stream.Stream z wyglądu bardzo podobne do starszych Nextino, czy do aktualnych Finetail czy Troutino.Pełna rękojeść korkowa oraz uchwyt z instertem. Przelotki Fuji O-Ring oraz albo uchwyt z instertem Major Craft w serii Stream albo Fuji w serii Area. Troszkę mniejsze przelotki niż w poprzednich odpowiednikach delikatnie przyspieszyły kije. Modele Area to na przykład :TXA-632SUL o cw. 0.5-4g oraz TXA-632UL o cw 0.6-5g. Określone jako fast i faktycznie nie są tak wolne jak starsze, czy tym bardziej jak XUL. To już nie tylko narzędzie do białorybiu ale jak najbardziej do poganiania za okoniami. Seria Stream to następujące modele:TXS-602L, TXS-662L, TXS-702L, TXS-762ML, TXS-822MH Obadałem wszystkie oprócz pierwszego. Fajne, mięsiste blanki z powodzeniem radzące sobie z przyłowem. 822MH swobodnie można użyć na szczupaka w regularnym wędkowaniu. TXS-662L cw 2-10g o akcji FastTXS-702L cw 2-10g o akcji FastTXS-762ML cw 3-12g o akcji regular fastTXS-822MH cw 5-23g o akcji regular fast. Regular Fast nie oznacza moderate fast. To fast ale o ugięciu regularnym. Po prostu bardziej progresywnym i mięsistym ugięciu. Oprócz tego nowe modele z serii New Solpara w tym: Cast SPX-762MH/B o długości 229cm i ciężarze wyrzutu 7-40g. Kijek waży 128g. Moc blanku opisane przez rozmiar PE 1-2PE . Akcja Regular Fast. Organoleptycznie - można przeciążyć, ale jakaś mocna jerkówka to nie jest. Myślę, że można łowić zarówno sandacza do podbicia typu 30g+guma a pewnie i więcej jak i wolniej prowadzić gumy typu Cannibal 15cm + ok 15g. Od pazura do dolnika 36cm oraz seria 3 wędek o gramaturach który często brakowało - troszkę dłuższy i mocniejsze - 236cm-252cm i cw 25-30g W tej chwili mam SPX-832M/S 252cm i 5-25g. Waga 122. Moc blanku 0.8-1,5PE. Akcja regular fast.Organoleptycznie - bardzo szybki kij. Wyrzutu można ogarnąć podobnie jak Casta powyżej. Tylko dolnik o troszkę mniejszej mocy. Długość dolnika do stopki 32cm. Kilka fotek: betta fish disease symptoms 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brizzler Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 znajdzie sie coś w ofercie mj do lekkiego sandacza max 12g + guma, długość 2-2,3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Jest model Ceana CNS-762L 229cm długości 4-15g 12lb.Waga 103g. Dosyć smukły szczyt, ale te gramatury ogarnie moim zdaniem spokojnie. Dolnik już mocniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Cześć, Wczoraj podczas owocnego połowu zauważałem, że w mojej New Troutino TTA-632SUL odkleił się pierścień ozdobny wędki. Część była pierwotnie przyklejona do dolnika (pianka EVA) jakimś klejem. Pytanie czy zwykła kropelka nie rozpuści się na tej piance ??? czym mogę to skleić. Reklamować mi sie nie chcę bo to pierdoła. Wędeczka klasa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brizzler Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 poxipol 10 min, kleiłem piankę, korek, korkogumę, super trzyma, szybko chwyta i dobrze trzyma 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 poxipol 10 min, kleiłem piankę, korek, korkogumę, super trzyma, szybko chwyta i dobrze trzyma Dziękuję za wskazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Czy miał ktoś do czynienia z tymi dwoma modelami Crosstage CRX-702MH/S, CRX-702M/S? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squidward Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 Szukam spinningu major craft, który będzie odpowiedni do główek/czeburaszek 2-3g maks plus gumka 2-3cale. Tylko i wyłącznie gumki, do blaszek i woblerków mam effzett microflex 2-10g, ale ta dolna granica tak na styku dla mnie do gumek i chcialbym coś ciut delikatniejszego i bardziej nastawionego na podbijanie przynęt, czyli po prostu coś szybszego. W okolicach mam spore jezioro około 1m głębokosci na 3/4 powierzchni i do takiego wolniejszego prowadzenia jesienią na lżejszych główkach przyda się inny patyczek. Rybka to oczywiście tylko i wyłącznie okoń. Zależy mi na spinningu czułym/ elektrycznym. Nie miałem w ręku dużej ilości kijków, ale microflex do takich super czułych chyba nie należy. I zależy mi na długości na pewno powyżej 2m, a najlepiej 2.20-2.30 Chciałbym wydać około 400zł, ale jeśli ktoś mnie przekona, na przykład lepszą czułością lub czymkolwiek innym, mogę dołożyć maks 100-150zł. Czy wgl taki spinning będzie od major crafta pod moje wymagania. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Major Craft Firstcast FCS- S732UL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Ja mam i używam Major Craft Firstcast FCS- S732L 1-7g. Fajny kijek pod okonia. Nie gubi ryb. Spokojnie ogarnie gramatury, o których piszesz z brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Wolałbym dopłacić 150 PLN i wziąć coś z serii Crostage, trochę inna półka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi