Skocz do zawartości

Wędki Major Craft

sabciu

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem taki kijek, lub oczko krótszy 662l. Ogarniał bez problemu od małego jiga 1-1,5g ( na małej rzeczce jak górny Wisłok) do małego invadera czy obrotówki #2 na Sanie. Moje przynęty praktycznie nie mają zadziora, więc czasem pstrążek spadał, ale raczej sporadycznie, i to przeważnie na plecionce. Bardzo fajny kijek, obskoczy klenia, pstrąga, brzanę, okonie. Spokojnie 10 g można rzucać wg. mojej oceny, ma dobre 8lb mocy.

Miałem taki kijek, lub oczko krótszy 662l. Ogarniał bez problemu od małego jiga 1-1,5g ( na małej rzeczce jak górny Wisłok) do małego invadera czy obrotówki #2 na Sanie. Moje przynęty praktycznie nie mają zadziora, więc czasem pstrążek spadał, ale raczej sporadycznie, i to przeważnie na plecionce. Bardzo fajny kijek, obskoczy klenia, pstrąga, brzanę, okonie. Spokojnie 10 g można rzucać wg. mojej oceny, ma dobre 8lb mocy.

Bardzo dziękuję za opinie :)

Zadałem pytanie w tamtym wątku, może ktoś odpowie :) zastanawiałem się właśnie jak poradzi sobie z obrotówkami rozm. 1 i 2. Opisany jest do 7g i ciekaw jestem czy to realna wartość czy można go delikatnie przeciążyć

Mialem ten model: GES-644L4 Dolny zakres tak sobie. Lepiej sobie radzil z gornym. Do lekkiego przeciazenia jak najbardziej ok. Ze wzgledu na sztywnosc i fakt ze uzywam plecionek nie za bardzo mi podpasowal do pstragow. Do tego na maly minus za dlugi dolnik do twichowania czy popperow. Tak mi sie teraz przypomnialo.

Mialem ten model: GES-644L4 Dolny zakres tak sobie. Lepiej sobie radzil z gornym. Do lekkiego przeciazenia jak najbardziej ok. Ze wzgledu na sztywnosc i fakt ze uzywam plecionek nie za bardzo mi podpasowal do pstragow. Do tego na maly minus za dlugi dolnik do twichowania czy popperow. Tak mi sie teraz przypomnialo.

Zakupiłem go okazyjne z myślą o okoniach na lekko, plecionce i przeważnie obrotówki jako przynęty. Zobaczymy jak się sprawdzi

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Cześć

Przejrzałem oferte MC i jest tego sporo. Niestety nie wszystkie kije sa zaprezentowane na yt zeby moc sprawdzic jak sobie radza.

Mianowicie szukam kija glownie pod opad, podszarpywanie za okoniem i bialorybem.

Na czym mi najbardziej zalezy to glebokie, paraboloczne ugiecie juz od niewielkiej ryby i miotanie i czucie glowek o gramaturze 1g do 5, a najlepiej 6g max.

Lowie glownie z brzegu wiec mysle, ze dlugosc najlepiej od 2.2

Doradzicie cos?

Pozdrawiam

A to nie prościej podjechać pomachać?

Jesteś z Trójmiasta, a tam sklep ma @Marcy$, i akurat ma troche majora na stanie.

To chyba najlepsze rozwiazanie :)

Masz racje i tak tez zrobie. Dopiero wczoraj dowiedzialem sie o tym sklepie.

Tak czy inaczej licze, ze moze ktos napisze cos od siebie i pomoze w wyborze odpowiedniej wedki.

Pewnie sam wiesz, ze czasami jest roznica miedzy takim machaniem, a zachowaniem nad woda :)

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Cześć

Przejrzałem oferte MC i jest tego sporo. Niestety nie wszystkie kije sa zaprezentowane na yt zeby moc sprawdzic jak sobie radza.

Mianowicie szukam kija glownie pod opad, podszarpywanie za okoniem i bialorybem.

Na czym mi najbardziej zalezy to glebokie, paraboloczne ugiecie juz od niewielkiej ryby i miotanie i czucie glowek o gramaturze 1g do 5, a najlepiej 6g max.

Lowie glownie z brzegu wiec mysle, ze dlugosc najlepiej od 2.2

Doradzicie cos?

Pozdrawiam

Sprawdź model Major Craft Solpara 229/0.4-5g SPX-S762UL - mam tej kij i do takiego łowienia mogę śmiało polecić. Grama obsłuży w komforcie, górą bym powiedział 4g + smukłe 2cale

Sprawdź model Major Craft Solpara 229/0.4-5g SPX-S762UL - mam tej kij i do takiego łowienia mogę śmiało polecić. Grama obsłuży w komforcie, górą bym powiedział 4g + smukłe 2cale

Fajny kijek na lekko. Ja głównie 1.5 do 3g. Fajne czucie. Krótki dolnik. Trochę nietypowa ta wklejka.

Ja mam i używam Major Craft Firstcast FCS- S732L 1-7g. Fajny kijek pod okonia. Nie gubi ryb. Spokojnie ogarnie gramatury, o których piszesz z brzegu.

Kolega szuka czegos pod okonie glownie. Ok 2.40m i realne cw do 8g. Budzet ok 600PLN. Czy oprocz tego Firstcast FCS S732L jest cos jeszcze. Moze Crostage CRX-T792L lub CRX-T762ML?

Ps Aaaaa Szukamy kija glownie pod miekkie przynety. 

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1

Kolega szuka czegos pod okonie glownie. Ok 2.40m i realne cw do 8g. Budzet ok 600PLN. Czy oprocz tego Firstcast FCS S732L jest cos jeszcze. Moze Crostage CRX-T792L lub CRX-T762ML?

Ps Aaaaa Szukamy kija glownie pod miekkie przynety.

Z soplara też jest Tubular w tej gramaturze. Chic wędki MC mają głównie 229 cm długości to ich efektywna długość jest jak 240 bo mają krótkie dolniki.
  • Like 2

Z soplara też jest Tubular w tej gramaturze. Chic wędki MC mają głównie 229 cm długości to ich efektywna długość jest jak 240 bo mają krótkie dolniki.

Ten model SPX-T762L? Dobrze opisany?

I jeszcze jedno. Widze, ze wedki  niektore wedki np CRX-T732AJI sa opisane od 0.6 -10g. Rzeczywiscie daja rade z 1g przyneta?

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1

Ten model SPX-T762L? Dobrze opisany?

I jeszcze jedno. Widze, ze wedki niektore wedki np CRX-T732AJI sa opisane od 0.6 -10g. Rzeczywiscie daja rade z 1g przyneta?

Mam crostiga w tej gramaturze i raczej główka 1g do1.5g plus przynęta zaczyna dawać komfort. Ale zestaw miałem z plecionką 0.06 więc może przy lżejszej konfiguracji byłoby lepiej.
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Jak na tak renomowaną markę jak Major Craft to mogliby się postarać sprzedawcy (czytaj sklepy) o szerszy opis kijów. Nie wiem jak przekonują kupujących opisując asortyment jednym zdaniem.  :( -przykład dla kija Major Craft N-one NSL-S732UL

Pierwszy sklep:

Model o doskonałej czułości, idealnie nadający się na małe strumyki i dłubanie na lekko okoni.

Drugi sklep:

Wędka z wklejoną szczytówką zbudowana na blanku Toray w technologii Nano Carbon uzbrojona w przelotki Fuji KR oraz uchwyt Fuji

:wacko:

Edytowane przez wiwaldi1970

Potrzebuję kijka pod okonia do główek od 2 do max. 4g + przynęta max. smukłe 3" (zwykle 2"). Zależy mi na tym, aby dobrze pokazywał opad szczególnie w wymienionym przeze mnie dolnym zakresie wagowym. Po przejrzeniu różnych modeli zainteresował mnie Major Craft Finetail 190/0,5-5g FAX-632L. Czy ktoś łowi tym kijem i mógłby podpowiedzieć, czy spełnia moje oczekiwania?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Łowię tym kijem sporo, raczej w przedziale 0.6g-1.5g + Keitech 2", sporadycznie główka 2g. Jeśli liczysz na szczytówkę która będzie bardzo mocno i wyraźnie pokazywała opad to nie ten kij. Owszem przy tych 2g+2" opad widać, ale nie wiem co u Ciebie znaczy "dobrze pokazywał". Opad tym kijem czujesz w łapie, bardzo czuła konstrukcja. Te 4g + gumka to zdecydowanie za dużo, szczyt będzie klękał i zapomnij o jakimś agresywnym podbijaniu. Poza tym świetny kij, dobrze trzyma rybę, spokojnie rzucisz 0.6g + Tanta. Jest bardzo lekki, ale spokojnie możesz sparować go z kołowrotkiem ok. 180g, bo delikatnie leci na pysk np. z Vanfordem C2000s

• 2 tygodnie później...