Skocz do zawartości

Wędki Major Craft

sabciu

Rekomendowane odpowiedzi

Firstcast FCS-T682AJI 5lb ma opis do 10g, dźwignie spokojnie i komfortowo główkę 7g + Keitech 3". Wiecej juz powoli zaczyna siadać szczyt przy podbiciu.

Firstcast FCS-T732L ma 6lb ale opis do 7g bodajże i ma taki sam zakres wg mnie jak 682AJI.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Mam Solpara SPS-S662AJI - czyli tą do 10 gram

głowką 5gr plus ES3' i ES4' z opadu daje radę, przy głowkach 7 gr wyżej i ES4' już klęka i nie ma aż tak dobrego komfortu , choć czucie dalej świetne

najmocniej machałem 8 gr plus Manns kopytko 8 cm, ale to delikatne podbicia i już czuć brak mocy, dobra praca była przy główce 3-4 gramy i predatorze np 6 cm

Fajnie ogarnia drop shota - 10 gr oliwka plus guma tak do 3' max

przyłowy szczupaków 60-65 cm bez problemu, gnie się od pięknie od dolnika ale radziła sobie bez problemu

Kilka słów na temat nowych kijków Majora, które mogłem obejrzeć u @Marcysia:

Firstcast Bass FCS-662L - mocna okoniówka 8lb, ugięcie lekko przesunięte ku środkowi, bardzo mięsisty blank i mocny dolnik. Taki uniwersalny lekki patyk z mocnym dolnikiem.

Firstcast Bass FCS-662ML - wg mnie bardzo ciekawa sandaczówka 10lb, dość szczytowa i bardzo szybka (szybsza i bardziej szczytowa niż 662L). Tak samo jak w poprzednim patyku grube mięsiste blanki, mocny dolnik.

Nextino NTS-622L - fajna krótka pstrągówka 8lb, płynne przesunięte ku środkowi kija ugięcie, krótka, bardzo poręczna rękojeść. Ciekawa alternatywa dla poszukujących krótkiego kija pstrągowego pod woblerki i blaszki. Pod jigi i gumki wg mnie ciut za wolna (w aspekcie okoni, przy pstrągach się za bardzo nie znam)

Edytowane przez Żbiku

Aż tak bardzo bym tego Nextino nie klasyfikował głównie do blachy czy wobka. Jest wolniejszych od tych Firstcastów (w końcu bassy) jednak według mnie nie za wolny do gumy. Tylko z ołowiem lepiej nie przesadzać.

W tym momencie mówimy raczej o niuansach połączonych z gustem :) 

Na sucho oczywiście ciężko cokolwiek stwierdzić ale zgodzę się z Marcinem, że te 12g ołowiu + 3", może nawet do 14g + wąska gumka da radę. Na prawdę ciekawy patyk z mocnym dołem ale bez przesadnej różnicy między dolnikiem a szczytówką (widziałem już "sandaczówki" z miękką szczytówką, a dolnik jak kij od miotły)

• Like 1

Firstcast FCS-T682AJI 5lb ma opis do 10g, dźwignie spokojnie i komfortowo główkę 7g + Keitech 3". Wiecej juz powoli zaczyna siadać szczyt przy podbiciu.

Firstcast FCS-T732L ma 6lb ale opis do 7g bodajże i ma taki sam zakres wg mnie jak 682AJI.

Czyli ten dłuższy z opisem do 7g tez da rade 7g + 3" guma ?  

Czy może któryś z szanownych kolegów widział, słyszał, dotykał bądź w końcu łowił FTT-B524UL  lub FTS-B542UL ?

Szukam i szukam ale niestety w internetach zbyt biegły nie jestem i znaleźć nic ciekawego nie mogę

Edytowane przez erqgth
  • Like 1

• 4 tygodnie później...