robin7107 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 SPS-S762AJI Ten model jak najbardziej ogarnie taką gramaturę.Ale kolega podał symbol Solpara S762 AJI a ja zasugerowałem się modelem SPS-S762M który też jest AJI i ma C.W do 5 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin7107 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 SOLPARA S762M 232CM 0,5-5GMoże mi ktoś powiedzieć coś więcej o tym kijku, a dokładniej chodzi mi o to czy widać opad po szczytówce przy 2g+guma 5-7cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin7107 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Witam. Mam tą Solpare sps-s762m do 5 gram. Kijek rewelacja. Używałem mikro jigi jak i głowki od 1-5 gram plus gumka do 7,5 cm typu Keitech ,Pm Fishing czy Blinky Shad...smukłe gumeczki. (nawet dałem jej w kość 7gr plus 7 cm gumka...padł najwiekszy okoń 41cm...ale to juz przegięcie z mojej strony),co do pytania: 2 gr plus gumka do 7 cm ,widac opad i czuc branie w dolniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Pytanie mam odnosnie Solpare sps-s702m do 5 gram. Rozmawiałem z kolega @Marcyś i powiedział ze ten kij wtstepuje zarowno z wklejka jak i bez. Czy ten bez wklejki ogarnia takie same przynety jak ten z wklejka? Teb ktorego ty masz to ten z wklejka czy bez? Edytowane 14 Marca 2017 przez X Y Z 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Pytanie mam odnosnie Solpare sps-s702m do 5 gram. Rozmawiałem z kolega @Marcyś i powiedział ze ten kij wtstepuje zarowno z wklejka jak i bez. Czy ten bez wklejki ogarnia takie same przynety jak ten z wklejka? Teb ktorego ty masz to ten z wklejka czy bez?Już Ci napisałem na privie ale napiszę też tutaj. To jak odróżnić w kodzie modelu wklejkę od bez wklejki było już pisane. Wklejka to S przed numerem długości a T to bez wklejki. Stąd można łatwo wywnioskować, że S702M, którego mam to wersja z wklejką i ta wersja jest ukazana na zdjęciach ugięcia. Gdy się użyje goole i wpiszę tam S702M to można trafić na taką stronę:http://www.majorcraft.co.jp/catalogue/page01.jsp?mode=id/1 Widać na tej stronie że :S(Solid - wklejka)702M jest xfastem, ma blank do 5lb oraz cw 0,5-5gr oraz żeT(tubular - bez wklejki)702M ma akcję regular fast, blank do 6lb a cw 0,5-7gr. Czyli, że tubular jest wersją mocniejszą. Tym bardziej warto wziąć pod uwagę, że we wklejkach szczytówki często są delikatniejsze stąd mają mniejszą tolerancję do przekroczenia ciężaru wyrzutu. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Cześć, tak tylko piszę, może komuś się przyda. Właśnie trafił do mnie castingowy kijek GEC-652UL/BF, czyli do 7 gram. Bardzo przyjemna wędka. Nowoczesny design, ale nie przesadzony, ładne wykonanie, leciutki, mega cienki blank (chodzi o średnicę), jestem pozytywnie zaskoczony. UL ale moc wędki opisana na 10 lb, ciekawe. Kijek jest dość szybki, nie buja się, spokojnie rzuca 10 gram, na pewno nie przeciąża go to, na więcej testów nie starczyło mi czasu. Mój poprzedni (ale spinningowy) ultralight bujał się po każdym rzucie jeszcze z 15 minut (St. Croic Avid do 5 gram), czyli praktycznie bujał się cały czas Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Herman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Nie wiem czy porównywanie C do S, różnej gramatury i mocy ma sens ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 bo to klasyczna bassówka, 10lb na pewno ma, w dole porządny zapas mocy, szybka i sprężysta, bo te 7g to Rig i do technik animacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Mam 2 MC FCS T i S i mogę powiedzieć, że blanki są faktycznie bardzo szybkie. Błyskawicznie wracają po wymachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Miał ktoś w rękach ten kijek ? http://www.pirania-sklep.pl/wedki/major-craft/trapara/trapara--902mhx-275cm-5-25g.html Szukam czegoś o podobnych parametrach, i nawet chyba mi się widzi, ale nie ma możliwości pomacania tego patyka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Nowe ciekawe travelki Major Crafta: http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/34304/cPath/26_2891_3962/osCsid/eaa3f57c9759c6f055549ffb1ad93627/trout-fishing-lake-and-stream.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Czy ktos juz lowil kijami z nowej serii Crostage (CRX)? Ciekawi mnie jak sie maja do starszej serii. Nowa seria dostala oplot CROSS FORCE stosowany do tej pory w drozszych wedkach. Zeszli jednak w dol z przelotkami. Nowa seria zamiast SIC dostala Alconite Fuji. http://www.majorcraft.co.jp/english/catalogue/brand.jsp?mode=cover/3rdcrostage Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Zamówiłem u @Marcysia CRX T732L, niedługo powinna dotrzeć. Jak ją przetestuję to napisze kilka słów . Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez pawello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Dokladnie o tym modelu myslalem! Daj znac koniecznie Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Od jakiegoś już czasu chodzi mi po głowie zakup kija ze stajni MC z przeznaczeniem na okonia. Głównie będę łowił na gumy 2-3" typu Fish Arrow oraz Easy shiner na główkach maksymalnie do 5 gram. Czasami podepnę małą obrotówkę w rozmiarze 0-1 lub krótkiego wobka do 5 cm. Czy do takiego łowienia bardzie sprawdzi się solid tip czy tubular? Interesowałby mnie kij w dwóch kawałka maksymalnie do 215 cm. Będzie to mój pierwszy lajtowy kij od ponad dwudziestu lat więc na początek celuje w coś z niższej półki MC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Ja nadal czekam na swojego Crostage i jest to tubular, gdyż mam uczulenie na wklejki. Wiem że być może to jest błąd, ale nie mogę się uwolnić od skojarzeń z wklejkami naszych rodzimych dystrybutorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Niezależnie czy Major Craft czy inna marka, ale raczej do blaszek i woblerów lepiej nadają się wędki bez wklejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 W takim razie która seria pod moje zastosowania Crosstage, Basspara, Solpara ....A może coś kompletnie innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Oj bardzo ogólnie pytanie. Kwestia też kasy bo Crostage są droższe. Z Solpara to SPS-T702M Zwróc uwagę na Firstcasta. Fajne i lubiane kijki. T732L to 220cm ale cena bardzo rozsądna. Z Crostage np CRX-T692AJI. Niby cw10gr ale one nie są zbyt mocne. Co innego Firstcast bass gdzie wersja 662L do 7gr ma bardzo mocny szczyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Zaciekawił mnie ten FirstCast tylko gdzie go można jeszcze znaleźć w sprzedaży? Na giełdzie już założyłem odpowiedni temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Pickerel ja być może będę sprzedawał niebawem swojego bo chcę coś maks 183 cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 28 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Dobra wiadomosc dla tych ktorzy rozpaczli po wycofaniu z produkcji modeli travel z serii CROSTAGE. Nowa seria Crostage wlasnie dorobila sie wedek czteroskladowych. Nie bede ukrywal, ze na to po cichu liczylem Na razie tylko te dluzsze i ciezsze (Sea bass) ale przypuszczam, ze za jakis czas dojda modele krotsze o mniejszym CW. http://www.majorcraft.co.jp/english/catalogue/page01.jsp?mode=id/296 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Ma ktoś może jakieś informacje na temat serii BONE ? Konkretnie chodzi mi o model z pazurem i cw opisanym jako unlimited. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Pytanie do użytkowników lub znawców marki. Jaka jest różnica między akcją fast a regular fast? Wg mojego mniemania ugięcie akcji regular fast, jest bardziej przesunięte do środka wędki ale jak bardzo? Czy to nie będzie "klucha"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Na tyle na ile kilka modeli przerzuciłem w łapkach to nie powinna być klucha. Powinno być dokładnie tak jak piszesz - fast ugina się bardziej przy szczycie a regularfast do środka. Ale to też różnice bywa... tak samo jak w st croix gdzie Panfish PFS70LXF jest xfastem :D śmiechu warte 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi