Skocz do zawartości

wobler i jego praca na kiju

gryzon

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

mam pytanie odnośnie woblera i czucia jego pracy na kiju, a mianowicie zrobiłem woblerki które pracują bardzo poprawnie co mi się podoba ale za to słabo czuć je na kiju, co powoduje bardzo słabe wyczucie. kij jest mikado sensei 5-25 więc nie ma problemu z kijem i w dodatku inne woblery czuć nawet takie malutkie a te jakoś zachowują się jak boleniówki a nimi nie są:) czy da rade z tym coś zrobić ? czy wymiana steru na większy zmieni ich prace ale za to poprawi ich wyczucie?

pozdrawiam

• Like 1

Jeśli wobki mają bardzo drobną pracę  to  nie  będzie ona wyczuwalna na kiju .... Np boleniówki - nie ma bata nie wyczujesz   :)

Niekiedy drobna praca jest konieczna , bo rybki na nia tylko reagują. Jeśli testowałeś i wiesz , że dobrze pracują to nie kombinuj i łap na nie   :) A czuciem nie zawracaj sobie głowy . A co to zmiany pracy woblerka to musiał bys zrobić fotkę i wrzucić ją tu ... koledzy z działu lurebuldingu na pewno Ci coś doradzą :) 

Pzdr 

Edytowane przez pablo208

Kijek na blanku o wysokim module załatwi sprawę z czuciem małych woblerów...Po co zmieniać pracę poprawnego woblera?

Maniek znasz jakiś kij  na ,którym wyczujesz zerową praktycznie prace woblera boleniowego ?  Jak wspomniał kolega jego woby pracują jak boleniowe :)  

Jeśli jest taki to ja go biorę w ciemno :) 

Edytowane przez pablo208

Jeśli ktoś akceptuje łowienie małymi woblerami plecionką(np kleni), dużo to zmienia jeśli chodzi o wyczucie pracy woblera.

Poza tym wydaje mi się że jeśli przestajemy czuć pracę woblera na kiju nie oznacza to że przestaje on w ogóle pracować.Więcej nawet,czasem mam wrażenie że kiedy wobler schodzi z mocnego nurtu w wolniejszy to dla ryb może to być prowokujace.Niejeden raz łowiłem tak klenie.Wobek jedzie po wachlarzu,schodzi z mocnego nurtu w słabszy,wobler zaczyna pracować  mniej wyczuwalnie i...branie.

Łowię klenie Talonem VI+,jest na pewno wiele czulszych witek,plecionka(w tej chwili Rapala Titanium Braid)daje zupełnie inne czucie woblera,nawet małego lub daleko wypuszczonego.

oto te woblery co o nich powiecie?pozdrawiam

Trzy fajne klasyki. Czwarty (szczupły "okonek", na zdjęciu jako trzeci) to trochę inna bajka. Nie doczytałem, z jakiego materiału są zrobione, nie znam też obciążenia, więc moją opinię potraktuj jako podpowiedź baz konieczności sztywnego stosowania się do niej :)

Ster bardziej do przodu. Nie musi być za duży, chyba że wobler ma sporo ołowiu. Kąt troszkę bardziej ostry, o kilka stopni. Rozłożenie obciążenia na całej długości, aż po ogon, powinno pozwolić na uzyskanie "sandaczowego" lusterka. Powinien wyjść wobler pracujący na około 1 metrze głębokości. Jeśli miałby pracować płycej, to ster (tej samej wielkości, lub troszkę większy - zależy od wagi woblera) odrobinę do tyłu i bardziej pionowo. W obu wypadkach otrzymasz pracę bardziej wyczuwalną na kiju ;)

wobki zrobione z lipy, obciążenie nad środkową kotwicą  oraz z przesunięciem do tyło ok 0,5cm od środkowego oczka. są na granicy pływalności bardzo powoli toną. rozumiem że ster zrobić bliżej oczka przedniego, ale mniej więcej ile pod samo oczko czy z 0,5cm? :) rozumiem że obciążenie od główki po ogon ale na jakiej wysokości? bo w tym przypadku jest w połowie wysokości woblera i po 1.5cm długości ok 3gr. dziękuję za podpowiedź:)

Edytowane przez gryzon