Skocz do zawartości
  • 0

Imitacja ciernika - poszukiwania gum

bigrafi

Pytanie

Poszukuję coś co będzie imitowało ciernika. Maksymalna długość 4cm.

U mnie okonie doprowadzają mnie do furii. Woda się gotuje, a nie chcą brać.

Żerują tylko na ciernikach, a przynęty w większości czasu są ignorowane. 

Zależy mi też na dość dalekim wyrzucie, więc wolałbym gumy, aby zbroić je w cięższe główki.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A jakiś ripperek oliwka lub zieleń firmowo w paski lub dorobione flamastrem i koniecznie z upitolonym ogonkiem nie poradzi? Bo ciernik, to w zasadzie pływa "na sztywno", bez majtania ogonkiem.

No właśnie!

Problem z prowadzeniem szczególnie z dużej odległosci,bo rybka pływa nietypowo,sztywno,bez skrętów tułowia.Guma ma wszystkie cechy których nie posiada ciernik,chyba,ze utniemy ogon(gumie,nie ciernikowi) ;)

Parę razy w rzekach imitowałem ciernika małym szczuplutkim woblerem bez łopatki z odcieniem zieleni i czerwieni.wędzisko długie,linka krótka i przesuwałem go pomiędzy warkoczami krótkimi pociągnięciami.Efekty były sredniawe,ale impulsem  do prób było złowienie wcześniej na meppsa pięknego potokowca ktory w żołądku i przełyku,a po koniec holu także w pysku miał ...25 cierników.To w dawnych czasach gdy zaglądałem rybom nie tylko w oczy :unsure:

Mały streamer w odpowiednich barwach np. na haku 6 pociągany krótkimi ruchami mógłby być niezły,ale to nie ten dział forum... :D

Powodzenia.

Powodzenia

• 0

Miałem kiedyś(gzieś zaginęły)małe ripperki produkowane przez Storma,z wewnętrznym obciążeniem.Dałem sobie spokój z łowieniem nimi,bo jeśli dobrze pamiętam bardzo słabo pracował w nich ogonek.Kolory też były podobne do tych których poszukujesz.Spore wewnetrzne obciążenie z hakiem w smukłej gumce sprawiało że jak dla mnie  była dość sztywna.Mogłoby to być coś czego potrzebujesz.

Edit:swego czasu,nie wiem czy nadal,spory wybór przynęt Storma miał Decathlon

Edytowane przez drag

• 0

A moze jig. Widzialem takie ciernikowe jigi u chlopakow z zamojskiego :)

Dokładnie, najlepsza imitacja ciernika tylko na Roztoczu. Kolega z postów wcześniejszych sugerował obcięcie ogonka ripperka, potwierdzam, kiedyś zanim zacząłem stosować koguty takie imitacje się sprawdzały na pstrągach. Trochę trzeba pokombinować z długością i obciążeniem tak by na Twojej wodzie naśladował Twoje cierniki.