Skocz do zawartości

rzeka Bzura

_ronin

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Wyskoczyłem w sobotę na szybkie 3 godzinki wieczorem. Zabawa z lekkim spinnigiem. Brań sporo, ale wymiarowo mizernie.Trzy klenie x 25 cm, jeden x 30 cm, niewielki okoń i na koniec taka 38 cm niespodzianka :)

Wszystko na woblerki kolegi Gajowiaka. 

post-53830-0-81326000-1528135032_thumb.jpg

• Like 4

• 1 miesiąc temu...

Jaka głębokość wody jest od Sochaczewa do ujścia?

Ktoś podpowie coś ?

Patryk jak jeździłem swego czasu dość często to zaczynałem od mostu przy kościele i szedłem w dół do drugiego mostu - a właściwie kładki. Z głębokością bardzo różnie, są miejsca że nie ma szans brodzić a gdzieniegdzie kamieniste spiętrzenia z wodą do kostek. Na przyujściowym odcinku byłem raz, dawno temu i nie przypadł mi do gustu.

• Like 1

• 11 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Po ostatnich kroplach woda troszkę poszła do góry (delikatnie) - Sochaczew (Chodaków) tak że przykryło niektóre strzałki wodne które się zaczepiły gdzieś w korycie,

post-67450-0-75550000-1566824570_thumb.jpg

... sarenki,

post-67450-0-96966000-1566824587_thumb.jpg

... bobry - ten podpływając dał nura, koło nas puszczał tylko bańki powietrza, jak nas minął dopiero się wynurzył,

https://photos.google.com/photo/AF1QipOr-OSuD3TqA6lO8VkdEjtIKoYZi2asJwL44QCs

... a nawet ryby ....

post-67450-0-74916100-1566824595_thumb.jpg

44 - to pewnie urusł ten co go rok temu na wątróbkę skusiłem. + parę innych sztuk których dokumentacji nie posiadam.

Na tym odcinku koryto trochę się zmieniło, miejscami w głównym korycie naniosło piachu.

• Like 1

• 1 rok później...

Z ciekawości, ile miał? :) Ogólnie sporo brań? Do tej pory nie łowiłem w Bzurze, ale się przymierzam:) Dzisiaj w Widawce nawet niezła aktywność, ale wyjechały tylko 2 sportowe trzydziestaki i jeden niewymiarowy na smużaka, kilka brań niezaciętych.

• 3 tygodnie później...

Po dłuższej przerwie byłem dziś rano na rekonesansie. Szczupaczek pod wymiar, klenik ok 30 cm i 22 okonie. Wszystko zajęło 2,5 godziny. Bez okazów ale zabawa świetna. Na kiju hornet 3,5 cm w różnych kolorach.

Łowiłem na odcinku przed Łowiczem.

• Like 2

• 8 miesięcy temu...

Ostatnio raz w tygodniu zaglądam z muchówką w kilka miejsc jadąc od Łowicza do Kutna...wyniki żadne, drobnica i bez rewelacji...na splawiczek też jakieś leniwe płotki łapią i okonki...sytuacja jest jednak dynamiczna i w każdej chwili coś może odpalić chociaż ja na przełomie kwietnia/maja szukam ryb w małych dopływach Bzury...bo co roku trafiają się takie 2 tygodnie, że wchodzą grube jaśki i klenie własnie tam bo jest cieplejsza woda i ekosystem szybciej się tam budzi...tylko że poziom wody wali ostro w dół i może być za niski żeby miały ten swój ciąg wiosenny...pozdrawiam...trzeba być nad wodą i tyle...zawsze się opłaca bo może akurat być wiosenny dzień konia jak namierzymy ładne stadko...90940c1725ed828e4b9ad6343e36a39d.jpgb062dd8ad05cdd489bf617f05eb3b25c.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

• Like 3

Wybrałem się do Łowicza - woda raczej niska sądząc po licznych muszlach małży leżących na brzegu ok. pół metra nad lustrem wody ;) Tylko w jednym miejscu miałem kilka brań na woblerki, a raczej nieśmiałych skubnięć. Po drugiej stronie starszy wędkarz wyjął przy mnie 2 rybki na przepływankę (klenie/jazie/płocie), obie wypuścił :) Za to jakieś 50 metrów w górę od niego spłoszył się koziołek sarny, w panice prawie zaklinował się na resztkach starego ogrodzenia, ale na szczęście zdołał się uwolnić :)

• Like 1