Skocz do zawartości
  • 0

Konwersja silnika spalinowego na elektryczny

jonboat

Pytanie

Motoryzacja rozwija nam się w ostatnich latach w kierunku napędu elektrycznego. Dotyczy to także napędów do łodzi.

Chciałbym w tym poście zapytać o to czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie, czy znacie jakieś firmy (polskie) zajmujące się produkcją lub konwersją na silniki elektryczne. Chodzi mi tutaj o napędy większej mocy niż powszechnie znane silniczki do trollingu.

Oto przykład takiej konwersji, którą znalazłem w sieci:

Przy powszechnym rozwoju stref ciszy (abstrahując od tego czy słusznym czy nie) myślę, że temat jest na czasie.

Dziękuję.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ja kiedys wpadlem na pomysl typowo polski - "nie wolno" znaczy "tzeba wymyslec jak wolno" i zainstalowac na lodzi spalinowy generator, ktory bedzie zasilal jakis mocny silnik typu torqueedo (kupic bez baterii)/kilka elektrykow 55lb czy jakie tam najmocniejsze za pomoca zasilacza (no chyba, ze generator by robil 12vdc)

- jakby nie patrzec silnik jest elektryczny a o generatorach pradu nie ma nic w przepisach chyba ;)

• 0

Wynalazłem jeszcze taki materiał: o ile dobrze zrozumiałem Jamie Hyneman wstawił silnik elektryczny o mocy 30-40KM do kolumny z napędem strugowodnym. Jak sam mówi stworzył "łodziową" wersję chevroleta volt.

Dodatkowo proponuje on pomysł, jak to określił wyżej kolega gooral :), typowo polski bo mówi o możliwości podpięcia generatora w sytuacji kiedy bateria się wyczerpie na wodzie. Mamy wtedy hybrydę.

Pod koniec filmy jest zestawienie kosztów.

http://www.youtube.com/watch?v=_EV2qq2-Lck

• Like 1

• 0

dokladnie o czyms takim myslalem jak pisalem o zasilaniu PWM do silnikow kiedys (to chyba jest ten slynny "maximizer"). PS cale rozwiazanie jest tylko do lodzi na lawecie (cos mi sie wydaje, ze taki 40konny motor elektryczny bedzie wazyl tyle co spalinowy a jeszcze baterie lekko drugie tyle).