Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze laptopa.

PL1962

Rekomendowane odpowiedzi

A co o tym myślicie?Popatrzyłem na cyferki,pamięć...????Ta grafika rodeo porównywalna z nVidia 950.?...ogarnie gry?

https://www.x-kom.pl/p/303587-notebook-laptop-156-dell-inspiron-5559-i5-6200u-8gb-500-win10-r5.html

Edytowane przez havy

https://www.notebookcheck.pl/AMD-Radeon-R5-M230.108903.0.html jeżeli to ten radek to raczej nie ogarnie...

Spróbuj poszukać komputera troche starszej generacji. Byle nowego i z gwarancja producenta. Nieraz sa nieodnawiana w korzystnej cenie. Wtedy zamiast gtx950 może będzie jakiś gtx760 czy cos. Często te serie różniły sie od siebie sterownikami albo minimalnie wydajnością.

Edytowane przez 3arteK

Nie ma reguły niestety. Co do przedłużania gwarancji to też się nie zgodzę. Jeżeli chodzi o serwisy to czyta się jedynie o "wałkach". Nagle większość komputerów jest zalanych lub huk wie co... Ogólnie teraz nie robi się sprzętu na lata i to dotyczy każdej dziedziny. Chociaż są sprzęty gorsze i lepsze. Kupno wspomnianego przeze mnie Mediona łączy się z jakimś "ryzykiem", ale coś za coś. Przynajmniej da się na nim pograć.

W błędzie kolego jesteś i to dużym. W kwestii gwarancji: musisz przeczytać za co dopłacasz i to wszystko w temacie. Poświęcić się musisz i koniec.

W kwestii zalania: każdy telefon czy komp z co najmniej średniej półki, a i z tej niższej też ma "kontrolkę zalania", ale taki specjalista jak Ty pewnie o tym wie.

Mediona rozważyłbym dopiero po baaardzo długim przemyśleniu i dokładnym sprawdzeniu specyfikacji o ile nie byłoby rozsądnej alternatywy w podobnych piniądzach.

Człowieku zanim zaczniesz pisać bzdury to sobie poczytaj jak wygląda serwis laptopów w Polsce i co daje Tobie gwaracja. Dobry serwis mają 'lepsze' komputery. Nie wiem czy wiesz, ale np. HP różne modele serwisuje w innych miejscach. Przypadek?

Chyba mnie źle zrozumiałeś. Ludzie wysyłają komputery do serwisu z jakąś usterką, a nagle okazuje się, że komputer jest rzekomo zalany chociaż nigdy nie miał styczności z wodą! Tak wyglądają serwisy w Polsce. Miałem taki przypadek z telefonem. Jak udowodnisz? Rozkręcisz komputer i zrobisz zdjęcia przed wysłaniem? Takie rzeczy jak ludzie opisują to się w głowie nie mieści. Dlatego jak już chcesz zapłacić więcej za gwarancję to jeszcze sprawdź gdzie komputer ma serwis i licz, że w międzyczasie producent nie zamieni tego serwisu na tańszy. 

Nie namawiam nikogo do kupowania Mediona. Po prostu chesz grać do 2,5K to jest to jakaś alternatywa. Poza tym ludzie, jak widać, kupują i Mediony po 6K. 

Są gwarancje typu Dell NBD - wzywasz serwisanta i naprawia Tobie kompa u Ciebie w domu następnego dnia. Do czegoś takiego to można dopłacać. 

Swoją drogą popsuł się Tobie kiedyś komputer? 

http://allegro.pl/lenovo-700-15isk-i5-6300hq-8gb-1tb-gtx950-win10-i6795579382.html Tutaj propozycja do gier za w miarę rozsądne pieniądze. 

Z mojej strony koniec tematu. Mam nadzieję, że komuś pomogłem. 

Edytowane przez 3arteK

Człowieku zanim zaczniesz pisać bzdury to sobie poczytaj jak wygląda serwis laptopów w Polsce i co daje Tobie gwaracja. Dobry serwis mają 'lepsze' komputery. Nie wiem czy wiesz, ale np. HP różne modele serwisuje w innych miejscach. Przypadek?

Chyba mnie źle zrozumiałeś. Ludzie wysyłają komputery do serwisu z jakąś usterką, a nagle okazuje się, że komputer jest rzekomo zalany chociaż nigdy nie miał styczności z wodą! Tak wyglądają serwisy w Polsce. Miałem taki przypadek z telefonem. Jak udowodnisz?

Bzdury powiadasz ...  Po tonie Twoich wypowiedzi mniemam, że masz awersję do czytania, a potem narzekasz. Z awersją do czytania wiąże się też i brak wiedzy.

Nigdy nie kupiłbym kompa od hp choć to protoplaści. To czy tel. zalany czy też nie udowodnię z całą pewnością w minutę (podkreślam zalany), ale jak już wspomniałem w poście wcześniej taki specjalista jak Ty powinien to wiedzieć, a jak nie wie to patrz wers wyżej. I bez spinki czy urazy proszę.

Koniec ot z mojej strony.

Edytowane przez SlawekNikt

Za 2,5K to stacjonarnego (sama puchę) do grania ciężko kupić a co dopiera laptopa.

Sama karta graifczna potrafi kosztować 2 razy więcej niż założony budżet. Tylko po pierwsze komu potrzebne detale i płynność w FHD? Za 2.5K można kupić stacjonarkę, która pociągnie większość tytułów. Bez przesady. 

Bzdury powiadasz ...  Po tonie Twoich wypowiedzi mniemam, że masz awersję do czytania, a potem narzekasz. Z awersją do czytania wiąże się też i brak wiedzy.

Nigdy nie kupiłbym kompa od hp choć to protoplaści. To czy tel. zalany czy też nie udowodnię z całą pewnością w minutę (podkreślam zalany), ale jak już wspomniałem w poście wcześniej taki specjalista jak Ty powinien to wiedzieć, a jak nie wie to patrz wers wyżej. I bez spinki czy urazy proszę.

Koniec ot z mojej strony.

Haha. Może lepiej zamiast tracić energię to idź poczytać, bo coś te zdania jakieś małoskładne. :D

Jeszcze tylko dodam. Szkoda, że swoimi wypocinami nie wniosłeś NIC do tematu. Nick masz akuratny! 

Edytowane przez 3arteK

Czytam i czytam i nic z tego nie wiem. Komputer do grania może być dla jednego dobry dwurdzeniowy z grafiką 256, 4gb ramu i jakimś starszym dyskiem (mi by taki spokojnie wystarczył). Dla drugiego i7 z grafiką 8gb 16gb ram i dyskiem ssd to będzie lipa.

Możesz coś więcej o tej kontrolce zalania napisać? Bo pierwsze słyszę o czymś takim.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

Sama karta graifczna potrafi kosztować 2 razy więcej niż założony budżet. Tylko po pierwsze komu potrzebne detale i płynność w FHD? Za 2.5K można kupić stacjonarkę, która pociągnie większość tytułów. Bez przesady. 

Haha. Może lepiej zamiast tracić energię to idź poczytać, bo coś te zdania jakieś małoskładne. :D

Jeszcze tylko dodam. Szkoda, że swoimi wypocinami nie wniosłeś NIC do tematu. Nick masz akuratny! 

Jak już pisałem obraźliwy ton Twoich wypowiedzi świadczy o Tobie, aż nadto, znawco level perfekt  :lol: 

A jeżeli nie wiesz jak odróżnić tel. czy komp zalany od tego nie zalanego znawco to współczuję tym co doradzasz.

Żegnam w tym temacie. Może w innym poklikamy.

Czytam i czytam i nic z tego nie wiem. Komputer do grania może być dla jednego dobry dwurdzeniowy z grafiką 256, 4gb ramu i jakimś starszym dyskiem (mi by taki spokojnie wystarczył). Dla drugiego i7 z grafiką 8gb 16gb ram i dyskiem ssd to będzie lipa.

Możesz coś więcej o tej kontrolce zalania napisać? Bo pierwsze słyszę o czymś takim.

I z powyższą wypowiedzią się zgodzę w 100 %. Zależy do czego sprzętu potrzebujesz :) Tak samo jak z kijami czy kręćkami.

Adn. tzw. kontrolki to w każdym autoryzowanym serwisie Ci to wyjaśnią.

Jak już pisałem obraźliwy ton Twoich wypowiedzi świadczy o Tobie, aż nadto, znawco level perfekt  :lol:

A jeżeli nie wiesz jak odróżnić tel. czy komp zalany od tego nie zalanego znawco to współczuję tym co doradzasz.

Żegnam w tym temacie. Może w innym poklikamy.

Z Ciebie za to jest taka wybitna jednostka, że nawet nie potrafisz przeczytać ze zrozumienie. Proponuję poćwiczyć! Również proponuję prześledzić sobie tą konwersację i popatrzeć czyje wypowiedzi mają bardziej obraźliwy ton...

Widzisz, żebym pisał coś o tym, że nie da się odróżnić zalanego sprzętu?! Nie bądź śmieszny.

Napiszę jeszcze raz. Specjalnie dla Ciebie panie NIKT!

Odsyłasz komputer do serwisu, w którym "coś" się popsuło. Po dłuższym lub krótszym czasie oczekiwania dostajesz propozycję naprawy za opłatą, gdyż naprawa nie podlega gwarancji. Uzasadnienie (jedno z wielu) urządzenie nie kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej ze względu na wcześniejsze zalanie. Komputer nigdy nie był przez Ciebie zalany. Dostajesz zdjęcie swojej magicznej kontrolki wskazującej coś innego, bo ktoś w serwisie nie był zbytnio uczciwy.

Tak jak napisałem wcześniej miałem taki przypadek z telefonem. Zostałem oszukany i okradziony z ciężko zarobionych pieniędzy.

Jeszcze raz proponuję poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem. Pozostałym osobom śledzącym wątek proponuję unikać zbędnych dodatkowych i nic nie dających ubezpieczeń lub bezsensownego przedłużania gwarancji. Chyba, że kosztuje to parę złotych.

Poza tym komputer po wymianie płyty głównej na inną zapewne używaną będzie tak jak pęknięta, a potem sklejona wędka. Komputer też dobrze jest wymienić raz na jakiś czas. Oczywiście, że do większości zastosowań biurowych wystarczy jeden na nawet kilkanaście lat.

Panie Nikt, swoją drogą co ma piernik do wiatraka i cena laptopa do jego żywotności?

Odpowiem, bo tamta wypowiedź jedynie może wprowadzić w błąd. To, że komputer kosztuje 15 000 złotych nie daje gwarancji, że się nie popsuje! Także takie przedstawienie sprawy, że komputer to trzeba płacić jak za zboże, bo zaraz się popsuje to jakieś nieporozumienie...

Na pewno nie polecam Acerów.

Edytowane przez 3arteK
  • Like 1

• 5 miesięcy temu...

Tak jak już pisałem laptopy wybiera się do jakiegoś zastosowania bez tego nie da się określić sprzętu

1) Kwota przeznaczona na zakup:

2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):

3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)

4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):

5) Osobiste preferencje:

6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

Zestawienie laptopów aktulizowane co miesiąc aktualnie październik 2017

https://forum.techlords.pl/co-kupic-f4/zestawienie-polecanych-laptopow-i-ultrabookow-pa-d-t5.html

• 2 tygodnie później...

cześć,

mam Dell Latitude E7440

jest ok - choć przekątna mała i miałem wymieniany wyświetlacz

przy wymianie zapytałem serwisanta z Della, jaki laptop kupiłby sobie

powiedział, że Dell z modeli z "5" lub "6" z przodu (nie reklamował innej firmy, wiadomo)

miałem z "5", potwierdzam

duży i solidny, ale ciężki do noszenia

Mi padl jakis czas temu xps 13 i na dell'a nie dam sie namowic juz wiecej. Szlak go trafil zaraz po gwarancji, poszedl na czesci i udalo sie cos odzyskac.

Idac po rozum do glowy i bazujac na testach innych zagoscil umnie Xiaomi Air 13 z 2016. Wykonanie bajka, aluminium, bardzo dobry ekran, bateria nie najgorsza 5-7h normalnej pracy. W porownaniu z dell' em jedynie ekran ma mniejsza rozdzielczosc bo nie QHD ale FHD daje rade. Na plus xiaomi dedykowana karta graficzna mx940, nie gram w gry ale czasami obrabiam material FHD lub zdjecia dla znajomych i tu sie przydaje.

A teraz najlepsze dell kosztowal sporo a Xiaomi Air 13 to tylko 2750zl. Dell jest fajny pod jednym warunkiem kiedy jest na gwarancji bo koszta czesci to kosmos.

W zaleznosci co komu potrzeba mozna przebierac w sprzetach ale to juz w kazdej kategori sprzetu.

Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki

Tego Xiaomi masz oczywiście z gwarancją producenta na terenie Polski? ;) Mam nadzieję, że Win dostałeś w polskiej wersji...

W Dellu wystarczy przedłużyć gwarancję, nawet po tym jak się popsuje po gwarancji ;)

Tomku serwis xiaomi jest w Polsce z tego co czytałem...

Pozdrawiam, Tomasz eS

Tego Xiaomi masz oczywiście z gwarancją producenta na terenie Polski? ;) Mam nadzieję, że Win dostałeś w polskiej wersji...

W Dellu wystarczy przedłużyć gwarancję, nawet po tym jak się popsuje po gwarancji ;)

Mam gwarancje nie producenta tylko firmy ubezpieczeniowej. Dziala to tak, ze zglaszam szkode i wysylam komputer spowrotem na podany adres przez firme. Windows fakt orginalnie chinski ale klucz i tak jest przypisany do maszyny. Sciagasz nowego wina i instalujesz z pendrive.

Co do gwarancji della, to mialem nbd czyli servisant mial 24h na naprawe po otrzymaniu zlecenia. Wszystko super ale wkurzajace wylaczenia np. na wypalone pixele mnie irytuja. Zreszta servisant bywal umnie srednio 1 w miesiacu jak mialem xps m1730 bo sie przegrzewal a xps 13 tez mial takie problemy. Przedluzanie gwarancji jest spoko ale po doswiadczeniach wczesniejszych z xps m1730 i pozniejszym brakiem nowych czesci dalem sobie spokoj. Dell naprawia komputery na czesciach refubrish, przynjamniej umnie tak bylo bo sam stwierdzil tak serwisant. Po naprawie taka czescia komp dzialal pare dni lub tygodni i nastepowala kolejna awaria.

Xioami to eksperyment bo podobaja mi macbook ale ich ceny mnie powalaja [emoji17]

• 2 miesiące temu...

Cześć :)

Panowi proszę o rady. Bo czasy gdy mmx166 był na topie już dawno minęły :)

Laptop dla mojej luby.

Budżet? 2500kzł ale z wielką chęcią mniej.

Raczej bez HP a najchętniej Dell lub Lenovo

15,6cali

Do domu. Przede wszystkim przeglądarka z rzadka jakiś program do amatorskiej obróbki zdjęć.

Na co zwracać uwagę? Dopłacać za wszelką cenę z i3 na i5 ? A może olać procka i skupić się na ssd?

Czy może do tych wymagań wystarczy np coś takiego:

http://allegro.pl/laptop-lenovo-15-intel-i3-4gb-500-w10-zestaw-promo-i7072879899.html?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Afinished&bi_c=ZWRmYjk4ZjItNzA1Ni00YmRlLThkNDItY2FlZWE2YWFlZWU3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=48261a1f-d990-45ac-aaa5-e31d0c653abb

?

Laptop ma być nowy, krajowy. Bez żadnych naklejanych klawiszy i kombinacji.

Pozdrawiam

Mogę polecić xiaomi air 13.

Miałem delle xps'y, think pady od IBM ale po co przepłacać jak xioami wychodzi gdzieś 2400zl. Za tą kasę nie udało mi się nic lepszego kupić. Wykonanie bardzo ciekawe, specyfikacja na wielki plus do tego masz jeszcze możliwość upgrade dysku za mała kaskę.

Sam mam i sobie chwalę...

Wiem że zaraz ktoś mnie zje... Na temat gwarancji czy czegoś takiego ale ludzie mają te sprzęta długi czas bezproblemowo. A mam bardzo złe doświadczenia z xps od della a zwłaszcza z polskimi przedstawiciela serwisu nbd...

https://allegro.pl/uzytkownik/SmA_Lenovo2/laptopy-ibm-lenovo-77920?order=d&typ-dysku-twardego=SSD&seria-procesora=Intel%20Core%20i3&system-operacyjny=Windows%2010%20Home

Tutaj masz lenovo. Nie wiem czy są najtaniej na rynku, ale na pewno są z gwarancją producenta i od polskiego dystrybutora. 

Każdy z tych laptopów ma wspomniane i3 i dysk SSD. Tutaj raczej brałbym nie mniej niż 240GB. Masz do wyboru dedykowane karty graficzne, ale do powyższych zastosowań to zbytek i ewentualnie monitor o wyższej rozdzielczości FHD. Nad rozdzielczością warto się zastanowić. Najlepiej przejść się do sklepu i porównać sobie jak wygląda pulpit z wyższą i niższą rozdzielczością. 

https://allegro.pl/uzytkownik/SmA_Lenovo2/laptopy-ibm-lenovo-77920?typ-dysku-twardego=SSD&seria-procesora=Intel%20Core%20i3&system-operacyjny=Windows%2010%20Home&order=d&price_to=2500&wielkosc-matrycy=15%22%20-%2015.9%22&pojemnosc-dysku-gb-od=230