Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze laptopa.

PL1962

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 3 miesiące temu...

Ja niedawno kupiłem poleasingowego lenovo x1 carbon... Jest super... Wczoraj obejrzałem 5 odcinków breaking bed (po 50 minut} i bateria pokazywała jeszcze 2 h do rozładowania.... Obraz 2K robi wrażenie....

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Dokładnie taki sam szukam i musi być biały wstępnie polecono mi della

https://www.x-kom.pl/p/457734-notebook-laptop-141-huawei-matebook-d-14-ryzen-5-8gb-256-win10-fhd.html

No niestety delikatnie przekracza mój budżet

Laptop musi być nowy, bo to ma być prezent dla córki.

https://www.x-kom.pl/szukaj?q=Huawei%2015

Lepiej wykonany od Ideapad lub Vivobook, konfiguracja wedle uznania.

• Like 1

Córka zajarzy że srebrny to nie biały????????

Dell słynie z gwarancji, ale czy komputery do zastosowań domowych są jakieś wybitne porównując cena/jakość to bym polemizował. Może przez te kilka lat coś się zmieniło.

W każdym razie, jeżeli ktoś nie kupuje laptopa do gier lub zastosowań profesjonalnych to wydaje mi się nieopłacalna dopłata do dedykowanej karty graficznej. Z tym, że trzeba wtedy kupić procesor z dobrym zintegrowanym układem, często o zbliżonej wydajność, co karty dedykowane, szczególnie w tańszych komputerach.

Do niedawna do zastosowań mobilnych prym wiódł Intel. Procesor z oznaczeniem i3/i5 powinien najnowszej/poprzedniej generacji powinien wystarczyć. 8GB ram do internetu/filmów spokojnie wystarczy.

Należy się zastanowić nad mobilnością i ewentualnym zakupem mniejszego komputera(mają często niestety gorsze parametry, ale coś za coś) i dokupienie zewnętrznego monitora.

Polecam forum notebookcheck.pl :-) Tutaj też są rankingi kart graficznych/procesorów.

PS. Jeżeli się gdzieś mylę, bo nie jestem aż tak na bieżąco w tym temacie to proszę mnie poprawić. :)

Edytowane przez asp

@Asp, możesz zerknąć na linki i podpowiedzieć, który z nich będzie lepszy dla 12 latki?

12-latka pewnie będzie chciała grać w gry, dlatego model z dedykowaną grafiką MX 150 będzie lepszy (nie jest to mocna karta, ale wydajnością sporo przewyższa integrę montowaną w tych laptopach). Dodatkowo ten model ma czterordzeniowy procesor nowszej generacji. W budżecie 2,5 k wśród nowych lapków z matrycą 15,6 ciężko będzie o coś lepszego i myślę, że to dobry wybór.

• Like 1

• 10 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...