Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze laptopa.

PL1962

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebujesz laptop? Określ dokładnie wymagania i zakres ceny. Możesz posać na priv, handluję poleasingowym sprzętem blisko 20 lat, czasem zadziwiają mnie klienci potrzebujący laptopa do internetu i prostych prac biurowych i szukający minimum i5 a najlepiej i7. Kolega powyżej dobrze pisze, poleasingowy Dell a nawet z gwarancją 24 miesiące i masz świetny sprzęt w dobrej cenie.

Ze względu, że będzie to prezent gwiazdkowy dla córki sprzęt musi być nowy.

Tym bardziej, że syn dostanie nowego kompa..

Parametry i cena z grubsza jak pisałem wcześniej plus 8Gb Ram, zainstalowany Windows 10,dobrze jakby był czytnik kart micro sd, ekran Ips...

• Like 1

Wiem, że win 10 to top of the top ???? ale ... Mam na jednym kompie 7, a na drugim 10 i obydwa komputery w podobnej specyfikacji i to nie najstarszej bo na i5. I ten z 7 śmiga lepiej. Także może nie koniecznie ten win 10.

7 nie jest już wspierana, także czy nam się to podoba czy nie - odchodzi do lamusa. 10 przy specyfikacji: przyzwoity CPU+SSD+8GB RAM śmiga naprawdę bardzo dobrze.

Mnie to lata czy wspierany jest czy nie ... Od jakiegoś czasu bawię się również linuksem choć nie mam w tym roku czasu aby się tylko troszkę poważniej pobawić. Wiem natomiast, że do moich potrzeb wystarczy mi, aż nadto i linuksik także nie będę kasy Bilowi i spółce nabijał tym bardziej, że jak mówią zorientowani kasa idzie na "leki". I bardzo żałuję, że przygodę z linuksem zacząłem tak późno.

Edytowane przez Sławek Nikt

Mnie to lata czy wspierany jest czy nie ... Od jakiegoś czasu bawię się również linuksem choć nie mam w tym roku czasu aby się tylko troszkę poważniej pobawić. Wiem natomiast, że do moich potrzeb wystarczy mi, aż nadto i linuksik także nie będę kasy Bilowi i spółce nabijał tym bardziej, że jak mówią zorientowani kasa idzie na "leki". I bardzo żałuję, że przygodę z linuksem zacząłem tak późno.

Tobie może i latać, nie namawiam na 10, ale fakty są takie, że z każdym miesiącem powstają nowe luki w zabezpieczeniach, co czyni 7 podatną na zagrożenia/ataki i dziurawą jak ser szwajcarski.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Tobie może i latać, nie namawiam na 10, ale fakty są takie, że z każdym miesiącem powstają nowe luki w zabezpieczeniach, co czyni 7 podatną na zagrożenia/ataki i dziurawą jak ser szwajcarski.

Dochodzi jeszcze kwestia różnego rodzaju nowych programów i aktualizacji dla już istniejących, które nie są wypuszczane dla 7, bo nie jest wspierana przez MS. W związku z czym dla 7 może nie być nowych wersji programów, albo mogą występować błędy, które nie będą wspierane przez producentów. 

Edytowane przez Hell-o

• 1 rok później...

Cześć wszystkim, potrzebuję małej porady. Dziś zgrałem na lapka pierwsze filmy z kamerki xiaomi yi 2k, filmy nagrywałem w jakości 1080p i 60fps i jest mały psikus. Dźwięk z początku leci normalnie i po pewnym czasie się zacina a obraz od początku leci w zwolnionym tępie.

Generalnie dźwięk i obraz żyją osobno w swoim świecie :D

Film wrzuciłem też na telefon i tam jest wszystko okej.

Laptop ma już swoje lata, kodeki i program wgrałem nowy i dalej to samo.

W czym leży problem? Laptop już nie wyrabia?

niestety nie zgodzę się z kolegą...moim zdaniem laptop jest za słaby, do obróbki filmów trzeba mieć już dobrego lapka i dużo ramu. Sam ostatnio obrabiałem filmy nakręcone galaxy s10 i używałem divx konwerter ale mieliło niemiłosiernie i z układu chłodzenia leciały prawie iskry. Ja mam lenovo procek 2.6ghz i 12gb ramu.

• Like 2

Na poważnie nikt jeszcze Ci nie odpowie na to pytanie, za szybko. Osobiście polecam przejście na 11, czasy visty dawno minęły, i raczej takich błędów nie robią. Jeżeli Twój sprzęt jest na liście aktualizacji to raczej warto.

Dzięki za odpowiedź. Sprzęt już dawno krzyczy żebym zaktualizował Windowsa do 11-tki, trzeba będzie to zrobić.

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka