witek Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Ja Co do innych plecionek, to pamietam jak 2 lata temu szybko zakonczyla zywot nad Ebro śliczniusia okrąglisia topowa plecioneczka - zaraz podpytam Guza co to był za szajs. Odpowiedz: SPIDERWIRE <_< Spiderka używam w Norwegii równolegle z PP. PP jest lepszy do spina i pilkerka a Spider do padlinówki. Ale to tylko moje subiektywne odczucie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klubklen Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Plecionka jest na prawdę fajna...od marca używam 8lb przy polowie okoni i musze przyznac ze wytrzymalosc oraz sztywnosc sa idealne jeszcze mi nie zdarzyło sie aby mi w locie np. naplatala lub zle ukladala na kolowrotku...PS, jak lowie na paprochy na lekkich glowkach to dlugosci rzutow sa porownywalne jak przy lowieniu na zylke a jakos ilosc przynet traconych w zaczepach spadla o okolo 80% polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Spiderka używam w Norwegii równolegle z PP. PP jest lepszy do spina i pilkerka a Spider do padlinówki. Ale to tylko moje subiektywne odczucie... Sławek, mozesz rozwianac?Znaczy sie masz na mysli Spider Staelth? Na czym polega wyzszosc a na czym nizszosc? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 PP jest bardziej sztywna a Spider mięciutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Aha..Po Stealth'cie nie spodziwam sie rewelacji ale moze ta long casting pokaze cos wiecej.Zgadza sie, PP jest sztywny co ma ulatwiac rzuty i rzeczywiscie ulatwia, z tym ze mnie to sie dosc czesto placze, jak juz wspominalem glownie przy niesprzyjajacych warunkach rzutowo-pogodowych. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Ja juz calkowicie wyszedlem z PP.Od listopada uzywam Sufix Performance Braid.Jestem bardzo zadowolony, i jak skoncze ta szpulke (1100 m) to siegne po nastepna. Uzywam 30 lb fluo. Do zabaw lzejszych uzywam Strena, a do najciezszych Tufline XP...Nie tesknie za PP. Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 słuchajcie używam plecionki power pro 0,15 na przynęty 30-50 gr i zauważyłem, że mi się strasznie strzępi po weekendzie muszę odcinać jakieś 20m a nawet 30 m coś jest nie tak albo kołowrotek ma gdzieś zadrę i strzępi albo może przelotki mi strzępia..? Co obstawiacie? Generalnie tak zaczęło się dziać jak wróciłem ze Szwecji gdzie łowiłem na szkierach hmmmm może ta słona woda rozwaliła mi przelotki albo plecionke rozwaliła i w połączeniu z dużą waga przynęt i tarciem strzępi się i strzela? dzięki, pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Cześć, chyba wszystko jedno co obstawiamy, proponuję dobrze spojrzeć na przelotki i rolkę. Można jeszcze wypłukać plecionkę może tam się sól skrystalizowała ? Ale to chyba mało prawdopodobne Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) najważniejsze ... czy kupiłeś naprawdę POWER PRO czy podróbę PP.... i czy to x 4 , czy możne x 8 - bo te x 8 niestety mają tendencją do takich zachowań .Normalnie powinno się strzępić powiedzmy 1-3m (kontakt z piachem, kamieniami, przeciążenia w czasie rzutu i ewentualnego uwalniania z zaczepów) , ale nie 30m po 2wu dniowym łowieniu .Coś ewidentnie jest nie TAK - rolka, przelotki, autentyczność plecionki Edytowane 20 Września 2018 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 słuchajcie używam plecionki power pro 0,15 na przynęty 30-50 gr i zauważyłem, że mi się strasznie strzępi po weekendzie muszę odcinać jakieś 20m a nawet 30 m coś jest nie tak albo kołowrotek ma gdzieś zadrę i strzępi albo może przelotki mi strzępia..? Co obstawiacie? Generalnie tak zaczęło się dziać jak wróciłem ze Szwecji gdzie łowiłem na szkierach hmmmm może ta słona woda rozwaliła mi przelotki albo plecionke rozwaliła i w połączeniu z dużą waga przynęt i tarciem strzępi się i strzela? dzięki, pzdr!Miałem to samo z PP z dwóch różnych źródeł (jedno tu z forum). Pomogła zmiana plecionki na inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) ... łowie tą plecionką (PP x 4) nieprzerwanie ponad 20 lat w różnych miejscach i różnymi sposobami , grubościami....Jak dla mnie jest więcej niż OK za te pieniądze , czego niestety nie mogę powiedzieć o plecionkach z wyższego "teoretycznie" lewelu - tu było więcej wpadek i to za większe pieniądze.....PP x 8 NIE DOTYKAM !!! , tu niestety nie popisali się jak na razie.Obecnie jest bardzo duży wybór plecionek , różnych marek ; niektóre lepsze - niektóre droższe , jedne bardziej - drugie mniej lubiane .....Najważniejsze jest jedno : aby kupić produkt oryginalny i nie jakiś "zmumifikowany" .Trzeba testować , aż się coś spodoba i będzie dawało zadowolenie ... i nie trzeba się kierować tylko ceną , bo ona obecnie nie jest wyznacznikiem jakości ... niestety Edytowane 20 Września 2018 przez miramar69 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 obecnie i od dawna tylko Sufix Performance Braid ...tak jak juz Guzu zaznaczyl......10lb na Browny w Strumieniu ......mocniejsze na reszte drapieznych ryb...PP to byla kiedys gdy era plecionek wkraczala .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 plecionka jest 4 splotowa oryginalna na pewno. Nigdy nie miałem problemu z tymi plecionkami albo mi kołowrotek strzępi albo przelotki hmmm po dwóch dniach plecionka w rękach pęka a nawinięta jest już nowa kurcze:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Dobrze przyjrzyj się rolce kołowrotka - czy aby nie jest "nadcięta" , lekko się obraca lub czy się nie "przycina" pod obciążeniem (zanieczyszczenia lub nadmierny luz , korozja łożyska).Pod szkłem powiększającym oglądnij dokładnie wszystkie przelotki - może któraś jest "pęknięta" lub też ponacinana i niszczy plecionkę.Często pęknięć "porcelanki" nie widać gołym okiem , a robotę robią , że hej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Również używam 4 splotowej P.Pro.Złego słowa nie powiem.O innej nie myślę...To co kolega wyżej opisał to z całą pewnością nie z winy plecionki...No chyba że podróba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Po tak krótkim okresie użytkowania to na pewno nie wina plecionki.Posłuchaj rady Mariusza a pewnie szybko znajdziesz winowajcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 (edytowane) Ja z kolei również miałem przykry przypadek ostatnio z plecionką Power Pro MossGreen.Do tej pory używałem przez 6lat!!! zółtej Power Pro - i nadal jest ok - postanowiłem jednak zmienić na nową i zaczęły się problemy.Nawijana z nawijarki na sucho - sprzedawca mi za ciasno ją nawinął przez co przy pierwszym wędkowaniu zaczęły się robić gniazda i straciłem 40 metrów. Wkurzyłem się ale sprzedawca zachował się okej i dał rabat w sensie nie liczył 40 metrów z nowego zakupu. Nawijałem w sklepie już kołowrotkiem na sucho ale również za pomocą licznika nawijarki - wg. mnie za ciasno znów nawinięta - machnąłem ręką. Kolejne wędkowanie i znów gniazdo i stracony wobek hunter fantom przy rzucie - dobrze, że szczytówka się nie złamała - sic! - poszlo znów około 40 metrów.Odwinąłem ją - nawinąłem na drugi kij i zamówiłem poprzez internet żółtą Power Pro. Nawinę ją swoim sposobem - tak samo jak tę którą użytkowałem 6 lat - czyli za pomocą kołowrotka przez mokrą szmatkę. Edytowane 24 Września 2018 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Świeżo nawinięta PP musi zmięknąć (2-3 wypady nad wodę). Do tego czasu należy się liczyć ze splątaniami. A potem może służyć latami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 I ja mam 4 splotową, jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 obecnie i od dawna tylko Sufix Performance Braid ...tak jak juz Guzu zaznaczyl......10lb na Browny w Strumieniu ......mocniejsze na reszte drapieznych ryb...PP to byla kiedys gdy era plecionek wkraczala .... To jest dobra plećka, miałem trochę obawy, bo jest naprawdę tania, ale 30 lbs do jerków idzie jak burza. I mało się strzępi, mniej niż inne w podobnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Świeżo nawinięta PP musi zmięknąć (2-3 wypady nad wodę). Do tego czasu należy się liczyć ze splątaniami. A potem może służyć latami.U mnie zero splątań (obojętnie czy świeżo nawinięta czy nie)...Używam z młynkami stało szpulowymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Przy łapaniu na lekko trzeba co kilka rzutów założyć coś cięższego , aby pletka ułożyła się trochę ściślej na szpuli. Zapobiegnie to brodom. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekM Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Na multiku nigdy nie miałem z nią problemów, ale na kołowrotku spinningowym po zmianie przynęty na lżejszą często dochodziło do splątań. Widać taka jej uroda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Przyszła zamówiona Power Pro 0.15 na szpuli 275m.Musiałem regulować podkładkami kręcioła by nawinął ją równo ale ostatecznie się udało.Pletka na szpuli w letniej wodzie nawijana dodatkowo przez mokrą mikrofibrę.Ułożenie pierwsza klasa.Po pierwszych testach nad wodą wrócę tu z informacją czy jest ok. Moim zdaniem tak nawinięta plecionka nie ma szans by się plątała. Poprzednią jak mówiłem wcześniej nawijałem w ten sposób i łowiłem przez 6 lat często zmieniając na łowisku przynęty w zakresie 6-25gr.Dwie uwagi tylko - zamawiałem żółtą - przyszła biała - nigdy białej nie miałem - czy one się czymś różnią (biała, zielona, czerwona, żółta)?Druga sprawa - w wielu aukcjach wytrzymałość pletki jest podawana różna. Dla przykładu przy zamówionej przeze mnie 0.15 wytrzymałość na szpuli napisana 5kg. W ulotce dołączonej do pletki w tabeli na końcu napisane jest, że przy 0,15 powinna mieć 9kg.W internecie też sprzedają zarówną tę 0.15 - 5kg jak i 0.15 - 9kg. Na aukcji któregoś użytkownika deklarującego towar oryginalny pochodzenia USA pisze, że plecionki produkowane na rynek Europejski mają właśnie 9kg - te z rynku amerykańskiego mają 5kg. To by się w sumie pokrywało z opisem aukcji w której ja zakupiłem plecionkę bo tam też sprzedawca twierdził, że jego produkty pochodzą z USA i są w 100% oryginalne - zaznaczam, że ma same pozytywne komentarze.Jakie jest Wasze zdanie na temat tych podawanych - deklarowanych - różnych wytrzymałości przy tej samej średnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Power pro 0,15 ma 5 kg (niecałe bo to 10 lbs) , 20 lbs wytrzymałości ma linka o grubości około 0,23 mm. Łowie na linki sprowadzone z USA i faktycznie deklarowane wytrzymałości pokrywają się (prawie hehe) z rzeczywistością . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi