Skocz do zawartości

Plecionka Power Pro - uwagi i spostrzeżenia

Darecki72

Rekomendowane odpowiedzi

Ja

Co do innych plecionek, to pamietam jak 2 lata temu szybko zakonczyla zywot nad Ebro śliczniusia okrąglisia topowa plecioneczka - zaraz podpytam Guza co to był za szajs. Odpowiedz: SPIDERWIRE <_<

Spiderka używam w Norwegii równolegle z PP. PP jest lepszy do spina i pilkerka a Spider do padlinówki. Ale to tylko moje subiektywne odczucie... B)

Plecionka jest na prawdę fajna...

od marca używam 8lb przy polowie okoni i musze przyznac ze wytrzymalosc oraz sztywnosc sa idealne :D

jeszcze mi nie zdarzyło sie aby mi w locie np. naplatala lub zle ukladala na kolowrotku...

PS, jak lowie na paprochy na lekkich glowkach to dlugosci rzutow sa porownywalne jak przy lowieniu na zylke

a jakos ilosc przynet traconych w zaczepach spadla o okolo 80% :D

polecam

Spiderka używam w Norwegii równolegle z PP. PP jest lepszy do spina i pilkerka a Spider do padlinówki. Ale to tylko moje subiektywne odczucie...

Sławek, mozesz rozwianac?

Znaczy sie masz na mysli Spider Staelth? Na czym polega wyzszosc a na czym nizszosc?

Gumo

Aha..

Po Stealth'cie nie spodziwam sie rewelacji ale moze ta long casting pokaze cos wiecej.

Zgadza sie, PP jest sztywny co ma ulatwiac rzuty i rzeczywiscie ulatwia, z tym ze mnie to sie dosc czesto placze, jak juz wspominalem glownie przy niesprzyjajacych warunkach rzutowo-pogodowych.

Gumo

Ja juz calkowicie wyszedlem z PP.

Od listopada uzywam Sufix Performance Braid.

Jestem bardzo zadowolony, i jak skoncze ta szpulke (1100 m) to siegne po nastepna. Uzywam 30 lb fluo.

Do zabaw lzejszych uzywam Strena, a do najciezszych Tufline XP...

Nie tesknie za PP.

Guzu

• 9 lat później...

słuchajcie używam plecionki power pro 0,15 na przynęty 30-50 gr i zauważyłem, że mi się strasznie strzępi po weekendzie muszę odcinać jakieś 20m a nawet 30 m coś jest nie tak albo kołowrotek ma gdzieś zadrę i strzępi albo może przelotki mi strzępia..? Co obstawiacie? Generalnie tak zaczęło się dziać jak wróciłem ze Szwecji gdzie łowiłem na szkierach hmmmm może ta słona woda rozwaliła mi przelotki albo plecionke rozwaliła i w połączeniu z dużą waga przynęt i tarciem strzępi się i strzela? dzięki, pzdr!

najważniejsze ... czy kupiłeś naprawdę POWER PRO czy podróbę PP....  ;)

i czy to x 4 , czy możne x 8 - bo te x 8 niestety mają tendencją do takich zachowań  :( .

Normalnie powinno się strzępić powiedzmy 1-3m (kontakt z piachem, kamieniami, przeciążenia w czasie rzutu i ewentualnego uwalniania z zaczepów)  , ale nie 30m po 2wu dniowym łowieniu  ;) .

Coś ewidentnie jest nie TAK -  rolka, przelotki, autentyczność plecionki  ;)

Edytowane przez miramar69

słuchajcie używam plecionki power pro 0,15 na przynęty 30-50 gr i zauważyłem, że mi się strasznie strzępi po weekendzie muszę odcinać jakieś 20m a nawet 30 m coś jest nie tak albo kołowrotek ma gdzieś zadrę i strzępi albo może przelotki mi strzępia..? Co obstawiacie? Generalnie tak zaczęło się dziać jak wróciłem ze Szwecji gdzie łowiłem na szkierach hmmmm może ta słona woda rozwaliła mi przelotki albo plecionke rozwaliła i w połączeniu z dużą waga przynęt i tarciem strzępi się i strzela? dzięki, pzdr!

Miałem to samo z PP z dwóch różnych źródeł (jedno tu z forum). Pomogła zmiana plecionki na inną.

... łowie tą plecionką (PP x 4) nieprzerwanie ponad 20 lat w różnych miejscach i różnymi sposobami , grubościami....

Jak dla mnie jest więcej niż OK za te pieniądze , czego niestety nie mogę powiedzieć o plecionkach z wyższego "teoretycznie" lewelu  :( - tu było więcej wpadek i to za większe pieniądze.....

PP x 8 NIE DOTYKAM !!!  ;)  :) , tu niestety nie popisali się jak na razie.

Obecnie jest bardzo duży wybór plecionek , różnych marek ; niektóre lepsze - niektóre droższe , jedne bardziej - drugie mniej lubiane .....

Najważniejsze jest jedno : aby kupić produkt oryginalny i nie jakiś  "zmumifikowany"   ;) .

Trzeba testować , aż się coś spodoba i będzie dawało zadowolenie ...  ;)  :) i nie trzeba się kierować tylko ceną , bo ona obecnie nie jest wyznacznikiem jakości ... niestety  ;)  :(

Edytowane przez miramar69
  • Like 7

Dobrze przyjrzyj się rolce kołowrotka  - czy aby nie jest "nadcięta" , lekko się obraca  lub czy się nie "przycina" pod obciążeniem (zanieczyszczenia lub nadmierny luz , korozja łożyska).

Pod szkłem powiększającym oglądnij dokładnie wszystkie przelotki - może któraś jest "pęknięta" lub też ponacinana i niszczy plecionkę.

Często pęknięć "porcelanki" nie widać gołym okiem , a robotę robią ,  że hej  ;) .

Ja z kolei również miałem przykry przypadek ostatnio z plecionką Power Pro MossGreen.

Do tej pory używałem przez 6lat!!! zółtej Power Pro - i nadal jest ok - postanowiłem jednak zmienić na nową i zaczęły się problemy.

Nawijana z nawijarki na sucho - sprzedawca mi za ciasno ją nawinął przez co przy pierwszym wędkowaniu zaczęły się robić gniazda i straciłem 40 metrów. Wkurzyłem się ale sprzedawca zachował się okej i dał rabat w sensie nie liczył 40 metrów z nowego zakupu. Nawijałem w sklepie już kołowrotkiem na sucho ale również za pomocą licznika nawijarki - wg. mnie za ciasno znów nawinięta - machnąłem ręką. Kolejne wędkowanie i znów gniazdo i stracony wobek hunter fantom przy rzucie - dobrze, że szczytówka się nie złamała - sic! - poszlo znów około 40 metrów.

Odwinąłem ją - nawinąłem na drugi kij i zamówiłem poprzez internet żółtą Power Pro. Nawinę ją swoim sposobem - tak samo jak tę którą użytkowałem 6 lat - czyli za pomocą kołowrotka przez mokrą szmatkę.

Edytowane przez scOOtt

obecnie i od dawna tylko Sufix Performance Braid ...tak jak juz Guzu zaznaczyl......10lb na Browny w Strumieniu ......mocniejsze na reszte drapieznych ryb...PP to byla kiedys  gdy era plecionek wkraczala ....

To jest dobra plećka, miałem trochę obawy, bo jest naprawdę tania, ale 30 lbs do jerków idzie jak burza. I mało się strzępi, mniej niż inne w podobnej cenie.

Świeżo nawinięta PP musi zmięknąć (2-3 wypady nad wodę). Do tego czasu należy się liczyć ze splątaniami. A potem może służyć latami.

U mnie zero splątań (obojętnie czy świeżo nawinięta czy nie)...Używam z młynkami stało szpulowymi... ;)

Przyszła zamówiona Power Pro 0.15 na szpuli 275m.

Musiałem regulować podkładkami kręcioła by nawinął ją równo ale ostatecznie się udało.

Pletka na szpuli w letniej wodzie nawijana dodatkowo przez mokrą mikrofibrę.

Ułożenie pierwsza klasa.

Po pierwszych testach nad wodą wrócę tu z informacją czy jest ok. Moim zdaniem tak nawinięta plecionka nie ma szans by się plątała. Poprzednią jak mówiłem wcześniej nawijałem w ten sposób i łowiłem przez 6 lat często zmieniając na łowisku przynęty w zakresie 6-25gr.

Dwie uwagi tylko - zamawiałem żółtą - przyszła biała - nigdy białej nie miałem - czy one się czymś różnią (biała, zielona, czerwona, żółta)?

Druga sprawa - w wielu aukcjach wytrzymałość pletki jest podawana różna. Dla przykładu przy zamówionej przeze mnie 0.15 wytrzymałość na szpuli napisana 5kg. W ulotce dołączonej do pletki w tabeli na końcu napisane jest, że przy 0,15 powinna mieć 9kg.

W internecie też sprzedają zarówną tę 0.15 - 5kg jak i 0.15 - 9kg. Na aukcji któregoś użytkownika deklarującego towar oryginalny pochodzenia USA pisze, że plecionki produkowane na rynek Europejski mają właśnie 9kg - te z rynku amerykańskiego mają 5kg. To by się w sumie pokrywało z opisem aukcji w której ja zakupiłem plecionkę bo tam też sprzedawca twierdził, że jego produkty pochodzą z USA i są w 100% oryginalne - zaznaczam, że ma same pozytywne komentarze.

Jakie jest Wasze zdanie na temat tych podawanych - deklarowanych - różnych wytrzymałości przy tej samej średnicy ?