Skocz do zawartości

Plecionka Power Pro - uwagi i spostrzeżenia

Darecki72

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem POWER PRO podaje minimalną (nie maksymalną) wytrzymałość na węźle , a nie wytrzymałość liniową ; dlatego takie "małe" wytrzymałości podawane na opakowaniach  ;)  :)

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

A tu bym się trochę nie zgodził. Tylko ciut, ciut. Wytrzymałość podana po amerykańsku nigdy mnie nie zawiodła. Ba! Daje mi więcej niż oczekuję. To co na szpuli PP jest napisane biorę w ciemno. I chyba się za bardzo do tego przyzwyczaiłem, bo japońskie mimo, że fajne,  to jakieś takie kruche. Ale za to jakie CIENKIE! Zapewne nie "przegrubione". Ty Danielu wiesz, ale mam wrażenie, że dla Wielu podstawowym kryterium nie jest pewny hol ryby, tylko cichość, śliskość, cienkość. etc...

A tu bym się trochę nie zgodził. Tylko ciut, ciut. Wytrzymałość podana po amerykańsku nigdy mnie nie zawiodła. Ba! Daje mi więcej niż oczekuję. To co na szpuli PP jest napisane biorę w ciemno. I chyba się za bardzo do tego przyzwyczaiłem, bo japońskie mimo, że fajne, to jakieś takie kruche. Ale za to jakie CIENKIE! Zapewne nie "przegrubione". Ty Danielu wiesz, ale mam wrażenie, że dla Wielu podstawowym kryterium nie jest pewny hol ryby, tylko cichość, śliskość, cienkość. etc...

W japońskich te parametry kilogramowe przemnożone przez pomysły krajowych importerów i dystrybutorów to niemal gwarancja na samobójstwo na życzenie.

W tych JP kieruje się grubością.

Odnośnie tych amerykańskich to używam tylko na sumy . Nie pytam o szczegóły.

Biorę 65 LB w czterech splotach. Power pro albo albo tuff line xp.

Niestety nie mam tyle szczęścia by na rybach skupiać się na kwestii linki. Mam inne zagadnienia wówczas.

Musi być po prostu najgrubsza umożliwiająca sensowne łowienie.

• Like 2

W japońskich te parametry kilogramowe przemnożone przez pomysły krajowych importerów i dystrybutorów to niemal gwarancja na samobójstwo na życzenie.

Musi być po prostu najgrubsza umożliwiająca sensowne łowienie.

Proponuję podwiesić przez Moderatorów. Lepiej bym tego nie podsumował.

Ed: parametry podane na opakowaniach "from japan" ściąganych bezpośrednio z kraju kwitnącej wiśni też niekoniecznie mnie satysfakcjonują...

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Jak dla mnie , to wszystkie opisy na wszystkich linkach są z dupy..... średnice, kg, lbsy ....

Pisać można sobie co się chce , albo bardziej jak ludzie tego chcą ; a prawda dopiero wychodzi w praniu .... ;)

Prosty sposób na biznes

Kupujesz linki , nowe opakowanie, parametry plus 30 % .

Cena plus 20 %.

Za pół roku kolejny raz, tyle że trzeba nowy brand wykreować ;)

• Like 2

Rozgrzała dyskusja. Nawet ktoś tu personalne wycieczki uskutecznia w doborze linki. A mnie po prostu chodziło o przyczynę takiego rozjazdu. Swoje doświadczenie w użyciu i doborze linki mam.

Jak obiecywałem tak napisze. Dziś 3 godzinki na Odrze bez żadnego przykrego incydentu w postaci splątań, gniazd etc. Tak więc albo linka była do d... Albo źle nawinięta w sklepie. Z czasem wyjdzie bo mam ją na drugim kiju. Też już nawiniętą "po swojemu".

Edytowane przez scOOtt

Łowię tylko na cast.Kupowałem oryginalne PP z USA a nie ze szpul na metry :( Oryginał jest nie do zarżnięcia ,fakt że przegrubiona . Ale to chyba dla komfortu Amerykańców :) Teraz na grubo tylko Power Strike który bije rekordy. 20lb w ich wykonaniu to odpowiednik PP 15 lb .Mimo przegrubienia zdecydowanie wolę Power Strike lepiej lata z multika i nie do zerwania :)

Edytowane przez rothen
  • Like 2

Power Strike nie jest jeszcze na tyle popularną marką, aby podrabiano ja na większą skalę. Polecam również! Power Pro występuje w całym szeregu legalnych i nielegalnych wersji. Podobnie jak Chanel nr 5 albo torebki Vuittona.

Łykną ludzie wszystko.. :)

• Like 2

Z ciekawości kupiłem Power Pro Bite Motion 0,13 w sobotę potestuje. Jak to się ma do tego standardowego PP? Też 4 sploty?

Kolego, trzymam kciuki aby było ok ale …
Moje doświadczenia z tą plecionką są kiepskie. Miałem dokładnie wariant 0,13. To są 4 sploty.
Bardzo kiepska wytrzymałość w stosunku do tradycyjnej PP, bardzo "tasiemkowata" (nie była okrągła), kolor szybko zanikał, nieco sztywna. Ogólnie to nie była dobra plecionka. Może coś się zmieniło, swoją kupowałem chyba na sezon 2016.

• 1 rok później...
  • 11 miesięcy temu...

Przy łapaniu na lekko trzeba co kilka rzutów założyć coś cięższego , aby pletka ułożyła się trochę ściślej na szpuli. Zapobiegnie to brodom.

Robie tak samo jak kolega :) z tym ze zakladam cos ciezszego po kilkudziesieciu rzutach.Mysle tez ze znaczenie ma kolowrotek i to jak nawija linke.....SS robi to idealnie :lol:

• 4 miesiące temu...