Skocz do zawartości

Plecionka Power Pro - uwagi i spostrzeżenia

Darecki72

Rekomendowane odpowiedzi

Oryginał, nowe opakowania.

Ciężko powiedzieć, moim zdaniem oryginał. Być może wypuścili jakaś partie w zmienionych pudełkach bo w różnych sklepach już takie widziałem w tym zagranicznych.

A opis w tych co kupiłem w kilogramach i metrach a nie lb i yrd?

• 2 lata później...

Witam
 używam power pro od 2002 roku  zazwyczaj   10LB=0,15mm  w kolorach zielony i żółtym  
 zawsze te linki  jak były nowe to cechowały się pewną  sztywnością  która  mijała po kilku dniach użytkowania .
Nowe linki   były wytrzymałe na około 7kg  na węźle  w pomiarze realnym i do takich linek  przywykłem ale ostatnio zakupiłem   0,15mm zieloną  która    jest znacznie   bardziej miękka , śliska  (4 splotowa) , w palcach czuć że jest cienka jak włos  i do tego wytrzymałość nowej  5,3kg na węźle . Na moje oko to  0,13mm no ale.....  .
Do porównania  specjalnie odwinąłem na  dwóch  innych kołowrotkach  odwinąłem  50% linki żeby porównać  organoleptycznie grubość i czuć   że te stare nieużywane  są  wyraźnie grubsze .
Czy  też  macie takie doświadczenia z PP  ?

• 1 rok później...

Brak opcji edycji  a chciałem dodać spostrzeżenia po sezonie użytkowania ów plecionki PP  0,15mm  10lb   4,5kg   zielonej 
  mam linki tej firmy na różnych kołowrotkach   , linki kupione w różnym okresie i  te stare pomimo  kilku lat używania są  zielone  lekko straciły kolor ale zielone   do tych linek nie mam zastrzeżeń (stare źródło) natomiast ta z jesieni   2023   jest   bardzo jasna , szara  widać  że to inny produkt  choć  zakupiony od cenionego sprzedawcy który zawsze miał dobre produkty  dlatego  jestem ciekawy czy inni użytkownicy PP zauważyli jakieś  zmiany , różnice w stosunku do tego co było kilka lat temu  czy to jest  jakaś zmiana  ze strony producenta a może jakiś  wałek . 

Kiedyś (10-15 lat temu) kupowałem PP w Stanach i te plecionki były mocarne i trwałe. Potem przeszedłem na Sterna, a później jeszcze na inne w tym chińskie. Dwa lata temu korzystając z kuponu podarunkowego na amerykańskim Amazonie zamówiłem w Stanach 300-sto jardową szpulkę PP. Niestety, przeżyłem rozczarowanie. Jest gorzej niż kiedyś. Plecionka szybko straciła kolor i zaczęła strzępić się i rozwarstwiać. Może wyjątkowo źle trafiłem ale do PP na razie nie wracam...

Dawniej też istniała dla mnie tylko Power pro 4 splotowa. 0.15 i 0.19 do lowienia boleni i sandaczy i 0.32 Sumow. Niestety rozczarowalem się bardzo bo jakieś 6..7 temu jak zaczely się niespodziewane przygody w postaci pekajacej plecionki w przypadkowych miejscach i strat ryby w najmniej oczekiwanym momencie. Od tej pory lowie na 4 splotowe mistral shiro i kastking i nie widzę jakiejkolwiek potrzeby zmiany. Tanie i bardzo dobrze znosza wiślana orke...

• Like 1

Brak opcji edycji a chciałem dodać spostrzeżenia po sezonie użytkowania ów plecionki PP 0,15mm 10lb 4,5kg zielonej

mam linki tej firmy na różnych kołowrotkach , linki kupione w różnym okresie i te stare pomimo kilku lat używania są zielone lekko straciły kolor ale zielone do tych linek nie mam zastrzeżeń (stare źródło) natomiast ta z jesieni 2023 jest bardzo jasna , szara widać że to inny produkt choć zakupiony od cenionego sprzedawcy który zawsze miał dobre produkty dlatego jestem ciekawy czy inni użytkownicy PP zauważyli jakieś zmiany , różnice w stosunku do tego co było kilka lat temu czy to jest jakaś zmiana ze strony producenta a może jakiś wałek .

Potwierdzam. Obecne Power Pro nie ma nic wspólnego z tym sprzed 4-5 lat. Ma wypłowiały kolor, już na szpuli sprawia wrażenie poprzecieranej. Myślę, że w grę weszły oszczędności w procesie produkcji. Zakupu linki dokonałem w pewnym źródle. Ja osobiście szukam starych zapasów. Edytowane przez Wojtek B.

• 5 miesięcy temu...

Ja chyba tez potwierdzam , przedtem mówiło sie ,że jak ktoś kupił i była laba ,ze podróba. A powiem wprost podróby były lepsze od oryginału a obecnie jest tak ,ze kupujesz dwa opakowania .Jedna jest jakości sprzed lat a druga jest taka ,że 0,20 w rękach się rwie , traci kolor itd. Słowem : loteria. Ale widzę ,ze nie tylko to u te firmy , mogę spokojnie użyć uogólnienia ,ze wszystkie firmy tka maja i lecą w kulki z klientami. Dlatego łowie na najtańsze.