Skocz do zawartości

Zbiornik goczałkowicki i okoliczna wisła

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wybieram się w tamte okolice do rodzinki.

Duży zbiornika a brak info na jerku. Kiedyś podobno mocno przeleszczony ale wraca coraz więcej sandacza.  http://www.gpw.katowice.pl/gospodarstwo-rybackie.php

Ktoś tam łowi? Czy jest sens ganiać tam z wędką za sandałkiem czy innym drapieżnikiem (z brzegu) ze spinem? Rozważam sam zbiornik albo okoliczną WIsłę na jednodniowy wypad.

Proszę o kilka słów co tam słychać.

• 10 miesięcy temu...
  • 9 miesięcy temu...

Nie chciałbym Ci podcinać skrzydeł na starcie ale szczupak na tym odcinku został zjedzony... Nie mówię, że go nie ma w ogóle aczkolwiek nie wiem czy jest sens patrzeć na wyprawę pod kątem nastawiania się konkretnie na szczupaka. Pojechałbym po prostu pospinngować z garścią standardowych przynęt typu kopyto, rippery i kilkoma obrotówkami. Jak zaczniesz się nastawiać to po kilku wypadach stwierdzisz, że chyba lepiej przerzucić się na szachy :)

Połamania życzę :)   

• 1 rok później...

Witamy, jedyną możliwością połowu jest połów z brzegu, ponieważ na zbiorniku Goczałkowice zakazany jest połów ze środków pływających. Ogólnie ten zbiornik to straszna kicha, ryb drapieżnych praktycznie już nie ma osiągalnych z brzegu; być może wynika to z kiepskiej linii brzegowej, zmian, które zaszły w związku z suszą sprzed dwóch lat albo połowów przez rybaczówkę. Sama woda śmierdzi, a okoliczni ludzie to jeden złodziej i kur.., w dodatku negatywnie są nastawieni do przyjezdnych, czego sam doświadczyłem nieraz. Jakbym mógł coś zasugerować to lepiej omijać tę dziurę szerokim łukiem:)

• Like 1

Jak chcesz zatrzymać się nad samym jeziorkiem to niejaki Kubica przy ul. Zalewowej o ile dobrze pamiętam ma do wynajęcia pokoje. Czy standard jest powyżej zera i ile pkt. nie wiem. Trzeba by dowiedzieć się czy w ogóle wynajmuje te pokoje.

Jeżeli chcesz połowić i wypocząć to zdecydowanie bardziej polecam Czorsztyn.

Natomiast jeśli już masz twarde plany co do Goczałkowic to przespaceruj się z wędką poniżej zapory.

Witamy, jedyną możliwością połowu jest połów z brzegu, ponieważ na zbiorniku Goczałkowice zakazany jest połów ze środków pływających. Ogólnie ten zbiornik to straszna kicha, ryb drapieżnych praktycznie już nie ma osiągalnych z brzegu; być może wynika to z kiepskiej linii brzegowej, zmian, które zaszły w związku z suszą sprzed dwóch lat albo połowów przez rybaczówkę. Sama woda śmierdzi, a okoliczni ludzie to jeden złodziej i kur.., w dodatku negatywnie są nastawieni do przyjezdnych, czego sam doświadczyłem nieraz. Jakbym mógł coś zasugerować to lepiej omijać tę dziurę szerokim łukiem:)

Mieszkam kilometr od Goczałkowic to znaczy że jestem złodziej i kur..a?

Mieszkam kilometr od Goczałkowic to znaczy że jestem złodziej i kur..a?

Wszyscy wiedzą w okolicy skąd nawet wiatr zły wieje :) Nie wiem czy jesteś z Łąki czy nie, tak samo jak Ciebie nie znam, ale nie mogę niestety dobrego słowa powiedzieć o rdzennych mieszkańcach niniejszej miejscowości, a już najgorsi są wysiedleńcy z dawnych terenów, które zalano, patologia na całego. Nieroby, złodzieje, chamy, itd, itp. Zawsze znajdzie się jednak wyjątek, ale niestety to wyjątek od reguły a nie na odwrót. Ostatnio mnie prawie jakiś pobił bo łowię w "jego" jeziorze :)

Edytowane przez Hamilton

Znam Pawła, który występuje w filmie. Łowi naprawdę dużo i w dodatku ładnych ryb. Na zbiorniku są lub były dostępne połowy z kutra - czasem, łowiłem więcej ryb z brzegu niż ludzie na kutrze, zatem możliwość łowienia z łodzi jest lub była! Nie jest zatem powiedziane, że jak wsiądziesz na łódkę i masz 1-2 dni czasu na poznanie wody to będziesz łowić tony ryb. Na tym zbiorniku padały rekordy, chociaż ostatnie lata to posucha. Myślę, że przez niektóre osoby przemawia czysta zazdrość. Zadajcie sobie trochę trudu, zapłaćcie niemałe pieniądze za możliwość łowienia na tej wodzie a przede wszystkim uzyskajcie na to zgodę i na koniec nakręćcie całkiem przyjemny film. Życzę powodzenia wszystkim wędkarskim koniobijcom!

• Like 2

Wszyscy wiedzą w okolicy skąd nawet wiatr zły wieje :) Nie wiem czy jesteś z Łąki czy nie, tak samo jak Ciebie nie znam, ale nie mogę niestety dobrego słowa powiedzieć o rdzennych mieszkańcach niniejszej miejscowości, a już najgorsi są wysiedleńcy z dawnych terenów, które zalano, patologia na całego. Nieroby, złodzieje, chamy, itd, itp. Zawsze znajdzie się jednak wyjątek, ale niestety to wyjątek od reguły a nie na odwrót. Ostatnio mnie prawie jakiś pobił bo łowię w "jego" jeziorze :)

Łowię na Goczałkowicach kilka sezonów i żadna nieprzyjemność mnie nie spotkała. W dodatku jestem przyjezdnym...

Zastanawiałeś się, czy czasem nie wywołujesz w ludziach złych emocji?

• Like 1

A ja napisze tak przyjeżdżajcie na goczały z całej Polski i próbujcie bo jak widać ryba tam jest była i będzie ,zawsze coś zostanie.

Osobiści życzę powodzenia bo można trafić ładą sztukę . Jak już wrócicie do domu po urlopie to napiszcie co złowiliście .

Filmy ładne jak bym nie znal łowiska to bym się podniecał , ale na miejscu już tak kolorowo nie jest.

Radze poczytać regulamin łowiska przed podjęciem decyzji gdzie spędzić urlop.

Pozdrawiam.

Edytowane przez norbert-10