Skocz do zawartości

Sumy 2009

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Nie widzę takiego watku, wiec rozpoczynam :D :

Zapewne wiecie, ze nad Ebro bawia Guzu i Xavi. No i lowia...do tej pory 126, 103, 95, jakies sandaczyki. I z rzutu, i z trollingu, choc wiekszosc z trollingu.

Niestety kontakty z tymi wiekszymi (a bylo takowych juz sporo, przecietnie 1 x dzien) koncza sie szybko - albo wjazd w zatopiony las, albo pekniecie linki 65lbs przy próbie powstrzymania przed wjazdem w tenze las.

Trzymamy kciuki zeby i te wieksze zaczely wskakiwac do lodzi. :mellow:

.

post-23-1348914303,8135_thumb.jpg

post-23-1348914303,8933_thumb.jpg

• Odpowiedzi 314
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam,

Wracam i widze ze relacja prawie live byla.

Ogolnie w skrocie :

Najlepsza jak dotad moja wyprawa na Ebro.

Najwiecej kontaktow z rybami, pierwsze kontakty i spotkania z rybami z kalibru tych najwiekszych (200+)

Jednego udalo sie po 20 minutach przez chwile zobaczyc na powierzchni... :huh:

Ogolnie wyholowac sie udalo 19 ryb :

12 sandaczy (miedzy 50 a 70 cm)

7 sumow (miedzy 75 a 126 cm)

5 spotkan z tymi wiekszymi zakonczylo sie bez happy endu :wacko:

Pozdrawiam

Guzu

• 2 miesiące temu...

Paweł, gratki i napisz jaką linkę miałeś. Ciekawi mnie czy szykowałeś się na suma czy raczej na bolka. Teraz już wiesz jak będzie walczył mega bolke który zachowuje się bardzo podobnie do tej wielkości suma. My jutro starujemy za wąsatym i bolkiem bo już pierwsze się pokazują w zalanej trawie :D

Koledzy, dzięki :mellow:

@Robert, nastawiałem się raczej na bolenie i sprzęt pod bolki zabrałem - żyłka 0,20 mm P-Line Original - zdała egzamin - nie był to przyłów, choć za bolkami chodziłem, to jednak w jednym miejscu sum się pokazał, wyskakując na powierzchnię - żałowałem że nie mam szpuli z plecionką - postanowiłem sumka spróbować skusić do brania, zaryzykowałem i czesałem wodę RH10 na przemian z RH12 - pierwsze branie chybione i sumek ponownie się skusił około 40 minut później od pierwszego ataku na RH10 wolno prowadzoną przy dnie

Żyłkę polecam z czystym sumieniem - zdała egzamin - były takie momenty że sumka zatrzymywałem na granicy wytrzymałości linki - inaczej wszedłby w zaczepy - kijek też zdał egzamin - CD Blue Rapid 3,20 m c.w 7-30 g.

Sumka zamieniłbym na bolka 80+ <_< Siłacz z niego więc już wiem co mnie czeka przy mega bolku :D

Czy doczekam sie odpowiedzi na moje pytanie? :mellow:

Czy mógłbyś napisać o jakiej porze wziął oraz w jakich miejscach starasz się szukać sumów? Oczywiście nie mówię o konkretnych miejschach a bardziej o chratkerystyce łowiska.

Przede wszystkim musisz wiedzieć gdzie sumy są - nie wszędzie je spotkasz - trzeba szukać - jak już jednego w danym miejscu złowisz, możesz być pewien kolejnych

Mamy wysoką wodę, drobnica przy brzegu siedzi i tu szuka schronienia a za nią podążają drapieżniki - przy takiej wodzie jaką mamy łatwo się domyślić gdzie można oczekiwać drapieżników - zakola, zatoczki, rozległe płanie ze spokojną wodą - niekoniecznie głębokie - musisz być tylko pewien że to właśnie TU sumy podchodzą - jest wiele podobnych miejsc, ale nie wszędzie sum wchodzi...

Pora? Ja widziałem aktywne sumy już od 20:30 - 21:00 do północy i dłużej - wpływ tu ma pogoda - jak jest parno, burzowo lub przed burzą to sumki są bardziej aktywne