Skocz do zawartości

Sumy 2009

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Ten Dragon ma cw. bodajże do 42g. To solidny kij, z dobrą plecionką można się spokojnie pokusić o bardzie forsowny hol. Ale na trolling go nie polecam, jest (jak sama nazwa wskazuje) dość sztywny.

Krzysiu powiem ci że w mojej perspektywie troszkę się mylisz co do kija do trollingu. Choć każdy ma swoję zdanie, mi kij bardzo pasuje co do długości 225 i gramatura również kij wcale nie jest taki sztywny. Nie przepadam za kijami typu shimano beastmaster

a podobno ludzie je chwalą podczas holu sumka w pewnych momętach żałowałem że nie miałem mocniejszego kijka ze względów na brak mocy kij podczas holu się rozkleił w dolniku co mnie zaskoczyło.

Pozdrawiam:)

Łowiłem na ten kij na ZZ przez całą jesień 2007. Po prostu (przez brak amortyzacji - i przy braniu, i przy holu) gubi ryby, szczególnie te mniejsze. Myślę, że lepiej sie sprawdza do zastosowań, do których go przeznaczono. Ale cóż, o gustach się nie dyskutuje.

• Odpowiedzi 314
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jezeli dobrze kojarze miejsce to dobrze, ze byl gimnazjalista w sumie... <_<

Jak bierze tam dzadzio to wyglada tak: lekkie pukniecie polaczone ze spokojnym odjazdem w strone drzewek. Po czym nastepuje wstrzas zwiazany z uderzeniem w owe drzewko.

Nie wiem jak mocny musialby byc sprzet, zeby rybce nie pozwolic wplynac w ten lasek..?

Na Wiselce w sobote byl taki...student 4go roku... <_<

Gumo

a ja czytajac opisy lowienia wielkich sumow zawsze sie dziwie i zadaje sobie jedno pytanie. Czemu nikt do lowienia tych ogromnych ryb w karczach, zawadach czy innym ekstremalnym lowisku nie uzywa sprzetu do morskiego trolingu. Na czyms takim, dziadzio poszaleje znacznie krocej niz na standardowym sumowym zestawie 30-35 lbs

JW :D

a ja czytajac opisy lowienia wielkich sumow zawsze sie dziwie i zadaje sobie jedno pytanie. Czemu nikt do lowienia tych ogromnych ryb w karczach, zawadach czy innym ekstremalnym lowisku nie uzywa sprzetu do morskiego trolingu. Na czyms takim, dziadzio poszaleje znacznie krocej niz na standardowym sumowym zestawie 30-35 lbs

JW :D

Powód jest prozaiczny: spinningowanie, czy trolling z ręki takim sprzętem może być męczący, a i przynęty stosunkowo niewielkie, co dodatkowo komplikuje sprawę...

Problem jest. Tam u Guza jest sporo sumow, co nie oznacza, ze latwo je zlowic. Jak biora kiepsko to siedza w takich m-cach jak gwaltowny uskok na 10m, najezony Piniami.

Jak odjedziesz na odleglosc pozwalajaca na odciagniecie rybki to nie masz bran.

Spiningowanie przynosi rezultaty dosc rzadko.

Ponadto caly czas amatorzy metod stacjonarnych sypia rozne gowna do wody, co powoduje utrate zainteresowania dla przynet sztucznych.

No i zywce plywaja raz kolo razu, nieraz powyrzucane na dalekie od zdroworozsadkowych odleglosciach, co zmusza do lawirowania i sila rzeczy omijania niektorych miejsc.

Stosowanie w tych warunkach, gdzie czynniki lowienia zmieniaja sie jakby plynnie, trolingu morskiego, jest, obawiam sie, niemozliwe.

Chyba, ze bedziesz plynal wybierajac do tego miejsca, umozliwiajace przebywanie dluzszych tras, bez koniecznosci zmian.

Co zredukuje nieraz i do zera mozliwosc zlowienia... :unsure:

Gumo

No ale Guzu wytargal tego suma na Dt 16 w trolu tak?

Czy zastosowanie morskiego zestawu w takiej sytuacji poprostu nie zwiekszyloby statystycznie szansy na zatrzymanie, gdyby na kotwice rzucil sie dziadek?

Kurde zaraz bedzie, ze sumiarze tu jacys lajtowcy co uzywaja kikutow 25 lbs na potezne ryby :mellow:

Jerzy,

25 lb juz dawno odeszlo do lamusa Embarassed

Ja zwykle mam tak okolo 50 - 60 lb.

Ugly stick, linka 65 lb, przypon z FC tez 65 lb, kretliki 150 lb, kolka i kotwice w przynetach wymienione na x4.

Nie zawsze wystarcza. Ale na tym to polega, ze nie zawsze sie wygrywa...

Guzu

Bedzie problem bo trzymajacy wedkie zdjecia poprzeswietlal. Zobacze wieczorem co da sie zrobic.

Tak złoty osiemdziesiat mial...

Gumo

No wlasnie, dwie wiadomosci: dobra i zla. Dobra to ze pobilem swój rekord sumowy na 180cm. A zla - ze spier...lem 20 zdjec Embarassed . Sum mnie troche zmeczyl, do tego doszla euforia i nieobycie z aparatem Guma. Chociaz poprzednie zdjecie z sumem Guma zrobilem dobre. Wiec chyba to zmeczenie i euforia jednoczesnie. Sorry. :(