Skocz do zawartości
  • 0

Prośba do łowiących trocie i łososie w rzekach

Abborre

Pytanie

Czy moglibyście (z grubsza – ewentualnie będę dopytywał) opisać (lub podać gdzie można poczytać) różnice w łowieniu keltów i srebrniaków (miejscówki, stanowiska ryb, przynęty i sposoby ich prowadzenia).

O samym sprzęcie (wędka, kołowrotek, linka) raczej nie koniecznie.

Z góry dzięki

pozdrawiam

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Skoro siedzisz w Szwecji to nic prostrzego, wykupujesz licencje na Morum (podobno na poczatku sezonu da rade jeszcze lowic na spining).

Gdzie sa ryby bedziesz widzial bez problemu. <_<

Najczestsza metoda polowu jest dwureczna muchówa, muchy uzbrojone w haki jak z kuźni...

Gumo

• 0

Są jakieś mądre książki, jakieś artykuły, (przeszukaj archiwa gazet wędkarskich jeśli chcesz się zapoznać)gdzie się opisuje miejsca postoju tych ryb w rzekach. Ja ze swojego skromnego doświadczenia powiem tyle - nie ma żadnych reguł, miałem brania i w szybkich miejscach, głębokich jak i w takich gdzie woda miała 30cm a nurt leniwie płynął. Więc musisz chodzić nad rzekę i rzucać.

• 0

Czy ma ktoś z Was możliwość zeskanowania (ew zrobienia fotek) i przesłania mi na maila tych dwóch artykułów? miloszmse@op.pl

Poczuć srebro, Wędkarski Świat 4/2009, str. 16

Marzec nad Parsętą Marka Szymańskiego i Irka Gębskiego, Wędkarski Świat 3/2009, str. 20 i 66.

Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

• 0

@Abbore, moja wiedza na temat szwedzkich rzek lososiowych jest zerowa, ale ogladajac film i zdjecia przerownalbym je charakterem do szkockich, a w tym temacie juz jakies doswiadczenie mam.

Mamy kwiecien i prawdopodobienstwo zlapania kelta w rzece drastycznie spada w porownaniu z lutym czy marcem, wiec ten temat chyba sobie mozna odpuscic.

Ciezko odpowiedziec na twoje pytanie w jednym poscie. Rzuc okiem moze na artykuly o polowie lososi w Szkocji, ktore kiedys napisalem:

http://www.jerkbait.pl/?p=133

http://www.jerkbait.pl/?p=201

Poza tym watek trocie/lososie 2008 zawiera sporo ciekawych informacji.

Mysle, ze to co podalem powinno treche cie naprowadzic.

Pozdrawiam

• 0

Moje doświadczenie z łososiami to Rosja. W tamtym roku kelta można było złowić nawet pod koniec czerwca, 3 lata temu nie było ich juz w rzekach w połowie czerwca. Kelty stały generalnie w miejscach spokojniejszych- brały zarówno na muchę jak i na blachy(najskuteczniejsze były wąskie wahadła, nie karlinki!). W miejscah szybszych i głębszych stały tzw. fiolety czyli ryby zasiedziałe, niewytarte- czasami w takim miejscu potrafił usiąść duży kelt. Gdy wchodziła świerza ryba z morza, ryby fioletowe stały przy brzegu- białe były na tyle agresywne, że przyłowy w postaci lipieni, kumż, keltów zdarzały się tylko gdy mucha spłyneła z rynny w spokojniejszą wodę. Ja generalnie stosowałem zasadę, że gdy złowiłem kelcinę zmieniałem miejscówkę.

Troć w Polsce. O keltach wiem mało- złowiłem 2. Głownie nastawiam się na srebrniaki i brązki(ryby zasiedziałe, lato).

Srebrniak stoi często w prądzie, na środku rzeki- potrafi walnąć w pierwszym rzucie, wręcz przy pierwszym obrocie korbki. Moim zdaniem lepiej prowadzić przynętę za płytko niż grzebać woblerem w dnie- dobre są longi 3, obrotówki Przychoćki, karlinki K3, agresywne woblery, ale też morsopodobne wahadła. Ryba zasiedziała to inny temat- potrafi stać w rynnie przy brzegu, w korzeniach, przy trawach. Łowienie przypomina podchody za pstragiem(np.na Słupi powyżej Słupska). Warto popracować różnymi przynętami w jednym miejscu, często dobrą przynetą jest nie 7-8 cm strażak, a 4-5 cm woblerek malowany naturalnie lub long nr.2. To z moich doświadzeń. Łam kija.

• 0

Witam,

na kelty się nie nastawiaj - brak emocji podczas holu :lol: , a srebrniaki, no cóż skoro do każdej Polskiej rzeki po sztormie, wchodzą to i do Szwedzkich napewno też. Poprostu musisz się znaleźć nad rzeką w odpowiednim czasie i łowić, rzucać, kombinować - ot i tyle. Trochę szczęścia i będziesz nam tu wstawiał zdjęcia pięknych ryb.

Kiedyś gdzieś słyszałem, że nieduże Szwedzkie rzeki wpadające do Bałtyku potrafią obdażyć pięknymi rybami B) , nie tylko Morrum - tą zna chyba każdy łososio-trociarz na całym świecie.

Tak jak napisał Mysha, strażaki 6-8 cm, longi 2-3, wahadełka.

Powodzenia

• 0

Czy moglibyście (z grubsza – ewentualnie będę dopytywał) opisać (lub podać gdzie można poczytać) różnice w łowieniu keltów i srebrniaków (miejscówki, stanowiska ryb, przynęty i sposoby ich prowadzenia).

O samym sprzęcie (wędka, kołowrotek, linka) raczej nie koniecznie.

Z góry dzięki

pozdrawiam

A gdzie Ty masz zamiar je łowić, o Morrum mogę dużo powiedzieć, co do reszty raczej nie. Ale zasady są pewnie takie same, wszystko zależy od grubości wody.

Pzdr

• 0

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :D

Na razie się tylko przymierzam i zbieram informacje, bo temacie łososiowatych nie znam nawet podstaw, nigdy się tym nie interesowałem.

Na początek chciałbym się dowiedzieć jak to „działa” w Polsce.

Przede wszystkim chciałbym poznać biologię i zachowanie tych ryb, tzn. kiedy wchodzą do rzek, kiedy się trą, kiedy spływają do morza no i najważniejsze w jakich okresach łowimy srebrne (czyli wchodzące?), a w jakich kelty (potarłowe – schodzące do rzek?).

Czy ktoś da radę wysłać mi te artykuły z WS?

Pozdr

PS

@Lukomat bardzo fajne relacje i piękne ryby!