Skocz do zawartości

lb(s) przeliczniki

Artur Z.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, wybieram się na grubsze morskie połowy, większość wędek jest oznaczanych bez oz. tylko w lbs, jak przeliczć to na gramy przynęty i wielkość poławianych ryb, moc wędki ?

Np. Wędka oznaczona tylko : 20lbs lub 30lbs jak to się odnosi do ogólnie znanych w Polsce oznaczeń czyli np. ciężar wyrzutu?

Pomimo poszukiwań nie udało mi się znaleźć info na ten temat jeśli jest już taki wątek to prosze o link na priv i usunięcie wiadomości.

Moim zdaniem odnosi sie nijak. Wedka 30lb powiedzmy no name moze byc czyms zupelnie innym niz 30lb dajmy na to Talona czy St.Croix.

Sugerowałbym nie kierować się opisem na naklejce tylko spróbować samemu ocenić organoleptycznie co do czego może służyć, ew. udac sie w celu oględzin z kims oblatanym, zebrac w necie info o konkretnym modelu wedki itp. Zwłaszcza ze znaczenie moga miec inne czynniki, np. to czy przyneta bedzie rzeczywiscie rzucana z kija, czy tylko opuszczana...

Myślę że nie ma takiego przelicznika. Wędki Penna i Tica widzialem w WMH, wyglądały na solidne konstrukcje. Z tego co kojarzę są to kije raczej do opuszczania przynęty i łowienia przyburtowego a nie do rzucania przynęta - stąd zapewne brak podanego c.w. przez producenta Myslę ze przy 30lb podanej mocy powinny obsłuzyc wiekszosc z tego co przyjdzie Ci do glowy na nich opuscic zreszta, mozesz zrobic test w sklepie, wieszajac na szczytowca jakiegos pilkera. Naprawdę namawiam do wzięcia kija do ręki - nie pogryzie :mellow:

Pozdrawiam